Εμβολιασμός: Οι ηλικίες που παίρνουν σειρά τον Απρίλιο

Και το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα γίνεται σε όλες τις ηλικίες. Τι απαντά ο Μάριος Θεμιστοκλέους στο iEidiseis.

Όπως διευκρίνισε στο iEidiseis ο γενικός γραμματέας ΠΦΥ, Μάριος Θεμιστοκλέους, και το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα γίνεται στη χώρα μας σε όλες ανεξαιρέτως τις ομάδες του πληθυσμού. Η ερώτηση τέθηκε επειδή και για αυτό το εμβόλιο έχουν καταγραφεί περιστατικά θρομβώσεων, όπως και με αυτό της AstraZeneca, ενώ οι πρώτες δόσεις του παραλαμβάνονται από την χώρα μας σήμερα! Με τις πλατφόρμες για προγραμματισμό εμβολιασμού να ανοίγουν και για τις ηλικίες 50-60 ετών μέχρι τα τέλη Απριλίου, η είδηση ότι και τα δύο εμβόλια με καταγεγραμμένες παρενέργειες όπως και τα άλλα δύο των Pfizer και Moderna θα γίνονται σε όλους τους άνω των 30 ετών δίνει ελπίδα ότι μέσα στον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Όπως σημείωσε χθες η καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου συνοψίζοντας τα μέχρι στιγμής διεθνή δεδομένα, η συχνότητα των εκδηλώσεων θρόμβωσης με θρομβοπενία σε εμβολιασθένετς από σκεύασμα της AstraZeneca εκτιμάται ότι είναι 1 προς 100.000 δόσεις του εμβολίου και η συχνότητα των αντίστοιχων θανάτων σε 2 στο 1.000.000. Και η έκβαση των περιπτώσεων αυτών αναμένεται να βελτιωθεί με την έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπισή τους. Σε αντιδιαστολή, η πιθανότητα θανάτου από την ίδια τη νόσο COVID-19 είναι συντριπτικά μεγαλύτερη. Όπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου, «στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, έως τις 31/12/2020 η συχνότητα θανάτου είναι 23 έως 35 ανά 1.000.000 πληθυσμού σε άτομα ηλικίας 30-39 ετών και 46 έως 94 ανά 1.000.000 πληθυσμού σε άτομα ηλικίας 40-49 ετών και πολύ μεγαλύτερη όσο αυξάνεται η ηλικία. Επισημαίνεται ότι η νόσος COVID-19 αυξάνει 30 έως 80 φορές τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβωσης των φλεβωδών κόλπων του εγκεφάλου!»,

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας και υπεύθυνος για το πρόγραμμα «Ελευθερία», Μάριος Θεμιστοκλέους, έκανε γνωστό ότι σήμερα Τετάρτη 14/4 η χώρα μας παραλαμβάνει τις πρώτες 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson και οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 19/4. Επίσης, όπως σημείωσε ο γ.γ. «από το περασμένο Σάββατο 10/4 ανοίξαμε την πλατφόρμα και έτσι οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 60-64 που μπορούσαν να κλείσουν ραντεβού μόνο στο εμβόλιο της AstraZeneca, τώρα πλέον μπορούν να κλείνουν ραντεβού για όλα τα εμβόλια. Με βάση τον προγραμματισμό που έχουμε κάνει, την επόμενη Παρασκευή 16 Απριλίου 2021 μέχρι τη Δευτέρα 19 Απριλίου, θα προχωρήσουμε σταδιακά το άνοιγμα της επόμενης ομάδας που είναι η ομάδα με τους συμπολίτες μας με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου, έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού των ηλικιών από 18-59».

Και ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε ότι «το άνοιγμα της ομάδας αυτής θα γίνει σταδιακά, ανάλογα με το νόσημα. Παραδείγματος χάρη, κάποιος με σακχαρώδη διαβήτη μπορεί να ανοίξει την Παρασκευή, μπορεί να ανοίξει το Σάββατο. Το άνοιγμα θα γίνει σταδιακά, αφορά 800.000 συμπολίτες μας και ανάλογα με τα νοσήματα θα ξεκινήσει από την Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα.

Επίσης, την επόμενη εβδομάδα, την Τετάρτη 21 Απριλίου θα προχωρήσουμε στις επόμενες ομάδες, σύμφωνα και με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και έτσι θα ανοίξει η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι εκπαιδευτικοί και οι συμπολίτες μας της ηλικιακής ομάδας 55-59. Ακολούθως, το Σάββατο 24 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι συμπολίτες μας της ηλικιακής ομάδας 50-54».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ