Η Ελλάδα μπαίνει δυναμικά στο παγκόσμιο χάρτη των μεταμοσχεύσεων το 2024

Το 2024 το Ίδρυμα Ωνάση παραδίδει στην Ελλάδα το Ωνάσειο Μεταμοσχευτικό Κέντρο. Μέχρι τότε γίνεται εντατική δουλειά και στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο για τον εκσυγχρονισμό του σε όλα τα επίπεδα.

Ο καθηγητής Νεφρολογίας του ΕΚΠΑ, Ιωάννης Μπολέτης κατέχει τα τελευταία χρόνια την θέση του προέδρου ΔΣ στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Προσωπικότητα με διεθνές κύρος, συμμετέχει επίσης ως μέλος, στο ΔΣ του ESOT δηλαδή της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων, η οποία πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα για να συζητηθούν μεταξύ άλλων η πρόοδος των έργων του νέου Μεταμοσχευτικού Κέντρου του Ιδρύματος Ωνάση αλλά και να αρχίσει να οργανώνεται το συνέδριο του 2023 που θα διεξαχθεί στη χώρα μας με πρόεδρο τον Δρ Μπολέτη.

Το iEidiseis ζήτησε από τον καθηγητή να μάς ενημερώσει για την πορεία του σπουδαίου έργου για τη χώρα μας τα οφέλη του οποίους θα καρπωθούν όλοι ανεξαιρέτως οι ασθενείς…

– Σε ποια φάση προετοιμασίας βρίσκεται το μεταμοσχευτικό κέντρο; Πότε αναμένεται να εγκαινιαστεί και πότε να λειτουργήσει;

«Περιμένουμε το κτηριακό μέρος με τον εξοπλισμό να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2024. Τα έργα προχωρούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα αλλά ταυτόχρονα προχωράμε σε εκσυγχρονισμό του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου. Γίνεται πλήρης ψηφιοποίησή του, αγοράσαμε νέο, υπερσύγχρονο αξονικό τομογράφο που λειτουργεί ήδη το τελευταίο μήνα, πήραμε μαγνητικό που δεν είχαμε και ανανεώνεται και ο υπόλοιπος εξοπλισμός, όπως μηχανήματα ισοτόπων, τα μόνιτορ στις ΜΕΘ και διάφορα μηχανήματα των χειρουργείων» μάς απαντά ο κ. Μπολέτης.

Ενώ ως προς τη λειτουργία του νέου μεταμοσχευτικού κέντρου, ο καθηγητής μάς είπε ότι προχωράει παράλληλα με το κτηριακό και το καταρχήν οργανόγραμμα για τις ανάγκες σε προσωπικό. Διότι σκοπεύουν να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και θέλουν, όταν παραδοθεί το κτήριο, να λειτουργήσει κιόλας.

– Πως πηγαίνουν οι μεταμοσχεύσεις καρδιάς και πνευμόνων στην Ελλάδα; Τι πρέπει να γίνει για να γίνουν περισσότερες;

«Το κυριότερο είναι να αυξηθεί η δωρεά οργάνων», μάς λέει ο Δρ Μπολέτης. Και συνεχίζει: «Τώρα όλα είναι φτωχά… Καταφέρνουμε κάποια πράγματα μόνο στο Λαϊκό για μεταμοσχεύσεις νεφρού, αλλά γενικά το πρόγραμμα της χώρας είναι πίσω. Ευελπιστούμε ότι με διάφορες προσπάθειες που θα κάνουμε το επόμενο διάστημα, θα βελτιωθεί η δωρεά ουσιωδώς. Καθώς δεν μιλάμε για μικρά νούμερα, αλλά για μεγάλα που θα μάς επιτρέψουν να κάνουμε κάτι για τους ασθενείς που περιμένουν. Πάντως ακόμα και τώρα, όταν υπάρχει δότης γίνονται οι μεταμοσχεύσεις και με μεγάλη επιτυχία. Μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζουν οι πνεύμονες που πρέπει να ταιριάζει -εκτός όλων των άλλων- και σωματομετρικά ο δότης με το λήπτη. Πρέπει να έχουμε μεγαλύτερο αριθμό δοτών αλλά και υποψηφίων ληπτών ώστε να βρούμε πνεύμονες ταιριαστούς σωματομετρικά. Το καλό είναι ότι έχουν ευαισθητοποιηθεί οι πνευμονολόγοι και έχουμε στενή συνεργασία με «Αττικό» και «Σωτηρία» αλλά και όλες τις πανεπιστημιακές κλινικές ανά την Ελλάδα. Χρειάζεται η αρμόδια ειδικότητα να συνειδητοποιήσει ότι κάνουμε μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα όπως κάποτε το συνειδητοποίησαν οι καρδιολόγοι», καταλήγει.

– Πείτε μας δυο λόγια για την επίσκεψη των μελών ΔΣ της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων (ESOT) στο Ωνάσειο.

Η Ευρωπαϊκή Εταιρία Μεταμοσχεύσεων είναι το επιστημονικό όργανο για τις μεταμοσχεύσεις στην Ευρώπη. Τυγχάνει να είμαι μέλος του ΔΣ, ο Βασίλης Παπαλόης ο καθηγητής χειρουργικής στο Λονδίνο είναι ο προηγούμενος πρόεδρός της και έχουμε και μερικούς ακόμα Έλληνες του εξωτερικού που συνεργάζονται μαζί της στενά. Ήταν η πρώτη συνεδρίαση μετά την έναρξη της πανδημίας και ήταν -τολμώ να πω- πανηγυρική. Είχαμε να εξετάσουμε θέματα οργάνωσης για το συνέδριο που θα γίνει το 2023 στην Αθήνα στο οποίο έχω τη τιμή να προεδρεύω. Επισκέφτηκαν το Ωνάσειο για να δουν το νοσοκομείο και τις προοπτικές μας και έμειναν ενθουσιασμένοι. Υπολογίζουν πολύ στο πρόγραμμα που προωθούμε».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ