Εισηγήσεις για χαλάρωση του lockdown, με 738 διασωληνωμένους και λίστες αναμονής στις ΜΕΘ

Η αντίστροφη μέτρηση για τη σταδιακή χαλάρωση του lockdown φαίνεται να έχει αρχίσει παρά τις πενιχρές ενδείξεις για αποκλιμάκωση της πανδημίας. Την ίδια ώρα, οι γιατροί μιλούν για «πόλεμο» στα νοσοκομεία της Αττικής, όπου δεκάδες ασθενείς αναμένουν ακόμη και για μέρες την ανεύρεση μίας κλίνης ΜΕΘ.

Η αντίστροφη μέτρηση για τη σταδιακή χαλάρωση του lockdown φαίνεται πως έχει αρχίσει με την κυβέρνηση να παρουσιάζει ένα πλαίσιο στρατηγικής «εξόδου» στην Επιτροπή των λοιμωξιολόγων η οποία θα το εξετάσει την επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων στις αρχές Απριλίου, όπως όλα δείχνουν, παρά το «έμφραγμα» των νοσοκομείων, ιδιαίτερα στην Αττική.

«Το λιανεμπόριο και η επανέναρξη της δια ζώσης εκπαίδευσης, κυρίως στα λύκεια και στα γυμνάσια, αποτελούν προτεραιότητα», σημείωσε χθες η κ. Πελώνη (ΑΝΤ1), υπογραμμίζοντας πως στόχος είναι να «ανασάνουν» η κοινωνία και η οικονομία, με ελεγχόμενο άνοιγμα δραστηριοτήτων και μεταφορά όσων περισσότερων εξ αυτών γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

«Έχει μεγαλώσει η ημέρα, βελτιώνεται ο καιρός. Όλα αυτά θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και για τις διαδημοτικές μετακινήσεις. Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις από Νομό σε Νομό είναι νωρίς ακόμη να μιλήσουμε. Ωστόσο, εφόσον το προκρίνει και η Επιτροπή, οι διαδημοτικές μετακινήσεις θα μπορούσαν να ανοίξουν. Πρέπει όσο το δυνατόν περισσότερο να απλωθεί ο κόσμος σε εξωτερικούς χώρους, σε μεγαλύτερους χώρους», ανέφερε η ίδια και πρόσθεσε:

«Στον σχεδιασμό της Κυβέρνησης είναι το άνοιγμα και της εστίασης», αν και «θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τα πρώτα. Να δούμε πώς μπορούν να ανοίξουν το λιανεμπόριο και τα σχολεία. Θα έλεγα μετά τα μέσα Απριλίου, αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα είναι καλή περίοδος, μένει να το δούμε».

Λιγότερο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο κ. Χαρδαλιάς, ο οποίος μίλησε χθες για «μία τεράστια προσπάθεια μέσα από το πρόγραμμα εμβολιασμών, ώστε να μπορέσουμε σιγά-σιγά να επιστρέψουμε στην κανονικότητα», από την Πάτρα, όπου και βρέθηκε, αφού, όμως, απηύθυνε έκκληση σε όλους τους κατοίκους της Αχαΐας, αλλά και της Δυτικής Ελλάδας, «να μείνουν τις επόμενες μέρες προσηλωμένοι στην τήρηση των μέτρων», καθώς «η κατάσταση στην Αχαΐα είναι οριακή, όπως εξίσου οριακή είναι και η κατάσταση στα νοσοκομεία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή καλείται να εξετάσει τα τελευταία δεδομένα για την εξέλιξη της πανδημίας – και τις κυβερνητικές εισηγήσεις για άνοιγμα, κατά τα παραπάνω – σε συνεδρίαση της ολομέλειας της την Τετάρτη, ωστόσο οι επιδημιολόγοι θα προβούν σε μία πρώτη εκτίμηση της κατάστασης και σε σημερινή τηλεδιάσκεψη που θα έχουν.

Και όπως έγραφε το iEidiseis το πρωί της Δευτέρας, δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που παρακολουθούν με αμηχανία την στροφή 180 μοιρών συναδέλφων τους που από εκεί που εκλιπαρούσαν καθημερινά τους πολίτες να ακολουθούν, παρά την κόπωση, με ευλάβεια τα μέτρα, αίφνης εμφανίζονται να κατανοούν ότι το «αντίδοτο» στην κούραση και την ψυχική πίεση, είναι η λελογισμένη «ελευθερία κινήσεων».

«Αγκάθι» στις κρίσιμες συσκέψεις που ακολουθούν δε μπορεί παρά να αποτελέσει η δραματική εικόνα των νοσοκομείων στο λεκανοπέδιο αλλά και γύρω από αυτό, την ώρα που αυξημένη πίεση αναμένεται να δεχτούν και τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην Αττική οι διαθέσιμες ΜΕΘ εμφανίζονται να έχουν εξαντληθεί, όπως προκύπτει τόσο από τη λίστα του ΕΚΑΒ, που και κατά το περασμένο 24ωρο περιελάβανε περισσότερους από 100 ασθενείς εν αναμονή για μία κλίνη στην εντατική, όσο και από τις συνεχείς παρεμβάσεις των εκπροσώπων των υγειονομικών (αναλυτικά εδώ).

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ η χθεσινή ήταν η «πλέον τραγική» ημέρα για τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, αφού στα περισσότερα από αυτά νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι ασθενείς σε κοινούς θαλάμους, με κάποιους από αυτούς να περιμένουν να αδειάσει κρεβάτι σε ΜΕΘ περισσότερο από ένα 24ωρο.

Οι διασωληνωμένοι ασθενείς Covid, οι οποίοι χθες έφτασαν τους 738, σημειώνοντας νέο αρνητικό ρεκόρ, είναι, πάντως, η «εικόνα της πανδημίας των προηγούμενων εβδομάδων» καθ’ όσα είπε στη χθεσινή συνέντευξη της η κυβερνητική εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως «οι εισαγωγές είναι η εικόνα της στιγμής», επομένως αυτές αποτελούν το σημαντικότερο δείκτη.

Όμως και οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας (σ.σ. απλές κλίνες) παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα κατά την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ – 456 την Κυριακή (ημερήσια μεταβολή +8,06%) – ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι επίσης υψηλός: 447 ασθενείς ανά ημέρα.

Επισημαίνεται πως ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών ενδέχεται να συνεχίσει σε ανοδική πορεία, λόγω του μεγάλου όγκου των ασθενών με κορονοϊό, «συμπαρασύροντας», σε ένα βαθμό, και τον «σκληρότερο» δείκτη των θανάτων. Τα θύματα της πανδημίας στη χώρα μας ανέρχονται σε 7.945, συνυπολογίζοντας τους 65 χθεσινούς θανάτους λόγω της Covid.

Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, πως οι ειδικοί παραμένουν αβέβαιοι και ως προς το αν οι νέες λοιμώξεις θα αποκλιμακωθούν την τρέχουσα εβδομάδα, παρά τις εκτιμήσεις για τάσεις σταθεροποίησης στα κρούσματα, λόγω της πολύ μεγάλης διασποράς του ιού σε μεγάλο μέρος της χώρας, όπως καταδεικνύει μία σειρά δεικτών, όπως η θετικότητα, η οποία εξακολουθεί να ξεπερνά, στους εβδομαδιαίους μέσους όρους, το επίπεδο συναγερμού (4%).

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ