Ειρήνη Μαρκάκη για τις ελλείψεις φαρμάκων: Το πρόβλημα δεν δημιουργείται από τις νόμιμες εξαγωγές

Το «γάντι» σήκωσαν μέσω του iEidiseis τα μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων μετά τις καταγγελίες του κ. Απόστολου Βαλτά (προέδρου του ΠΦΣ) για τις ελλείψεις φαρμάκων στα φαρμακεία, με την πρόεδρό τους, Ειρήνη Μαρκάκη, να δίνει μια άλλη οπτική του προβλήματος…

Όπως σημείωσε η κυρία Μαρκάκη μιλώντας στο iEidiseis, ο κλάδος που εκπροσωπεί είναι έτοιμος να κάτσει στο τραπέζι με τους φαρμακοποιούς και τον ΕΟΦ για να πουν αλήθειες και να δώσουν λύση στα προβλήματα. Πάντως, όπως τόνισε, δεν ευθύνονται οι νόμιμες παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων για τις ελλείψεις!

Κυρία Μαρκάκη, τι έχετε να πείτε για τις ελλείψεις φαρμάκων, που παρατηρούνται στην αγορά και ανέδειξε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου;

-Αρχικά ο ισχυρισμός του προέδρου του ΠΦΣ, ότι «η Ελλάδα είναι η χώρα με τίς φθηνότερες τιμές φαρμάκων και επομένως γίνονται παράλληλες εξαγωγές και δημιουργούνται ελλείψεις» δεν είναι αληθής, αφού ούτε η Ελλάδα έχει τις φθηνότερες τιμές φαρμάκων, ούτε για τις ελλείψεις φταίνε οι νόμιμες παράλληλες εξαγωγές.

Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα υπάρχουν και φάρμακα που είναι φθηνότερα, όπως και φάρμακα που είναι ακριβότερα. Σε γενικές γραμμές οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου είναι πιο φθηνές από τις βόρειες χώρες, αφού έχουμε άλλα εισοδήματα και άλλο κόστος ζωής.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες, έχουν ευθύνη για τις ελλείψεις;

Βεβαίως και έχουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης. Εκ του νόμου η υποχρέωση των φαρμακευτικών εταιρειών, είναι να διαθέτουν αποθέματα τριμήνου για την εξυπηρέτηση της αγοράς, να ενημερώνουν εγκαίρως τον ΕΟΦ σε περίπτωση που ένα φάρμακο θα είναι σε έλλειψη. Να χορηγούν, όπως είπε ο κύριος πρόεδρος του Π.Φ.Σ., πλέον τον συνταγογραφουμένων φαρμάκων, 20% επιπλέον στην αγορά. Αυτό δυστυχώς δεν συμβαίνει. Επίσης, υποχρεούνται να δηλώνουν στον ΕΟΦ, τις ποσότητες που διανέμουν στην Ελληνική επικράτεια και να ελέγχονται για αυτό.

Ευθύνονται τελικά οι φαρμακαποθήκες για τις ελλείψεις φαρμάκων; Ποια κατά την γνώμη σας, είναι η αιτία του προβλήματος;

-Με το χέρι στην καρδιά, σάς απαντώ ότι το πρόβλημα δεν δημιουργείται από τις νόμιμες εξαγωγές των φαρμακαποθηκών και των Συνεταιρισμών, διότι αυτές δηλώνονται σε πραγματικό χρόνο (real time) στον ΕΟΦ, ο οποίος μπορεί να παρέμβει (όπως συχνά το κάνει άλλωστε) είτε με προειδοποίηση επικείμενης έλλειψης, είτε και με απαγόρευση – ως ύστατο μέτρο- εξαγωγών.

Ποια επομένως είναι η αιτία που δημιουργεί το πρόβλημα;

-Γενεσιουργός αιτία του προβλήματος, είναι οι παράνομες εξαγωγές που γίνονται με «συνεργασία» ορισμένων κατ’ όνομα φαρμακαποθηκών. Σε αυτό, θα συμφωνήσω με τον πρόεδρο του Π.Φ.Σ. , ο οποίος όμως είπε μόνο την μισή αλήθεια. Αυτό που ξέχασε να πει ο κ. πρόεδρος είναι ποιος εφοδιάζει αυτές τις φαρμακαποθήκες εάν και γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτές τις εφοδιάζουν μερικές χιλιάδες φαρμακεία μέλη του ΠΦΣ.

Για να λέμε λοιπόν όλη την αλήθεια, υπάρχουν κάποιες μόνο κατ΄ όνομα φαρμακαποθήκες, οι οποίες αγοράζουν παράνομα φάρμακα για εξαγωγή από μερικές χιλιάδες φαρμακεία τα οποία επίσης εξάγουν παράνομα (με ότι η λέξη παράνομα συνεπάγεται).

Το μέγεθος των εξαγωγών αυτών, πιθανολογούμε ότι είναι ίσο με τις νόμιμες εξαγωγές (αν δεν τις έχει ξεπεράσει). Αυτή είναι η κύρια αιτία που δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά και αν δεν σταματήσει αυτό το φαινόμενο, δεν θα ομαλοποιηθεί η αγορά φαρμάκου.

Καλούμε τον πρόεδρο του ΠΦΣ, να συνεργαστεί μαζί μας για να κλείσουμε αυτές τις φαρμακαποθήκες και φαρμακεία, που εκτός από τις ελλείψεις διαπράττουν και σωρεία άλλων παρανομιών.

Εδώ βρίσκεται και η μεγάλη διαφορά του δικού μας συλλόγου από τον ΠΦΣ. Εμείς επανειλημμένα ζητήσαμε από τον ΕΟΦ να ελέγξει αυτό το φαινόμενο προτείνοντας μάλιστα και τον τρόπο που δεν είναι άλλος από την εφαρμογή της φαρμακευτικής νομοθεσίας, η οποία ορίζει ότι τα συνταγογραφούμενα φάρμακα χορηγούνται με ιατρική συνταγή και δεν πωλούνται χωρίς αποδείξεις και τιμολόγια στους διάφορους πειρατές που γυρίζουν στα φαρμακεία, χωρίς ποτέ βέβαια να εισακουστούμε.

Οι παράνομες εξαγωγές οι οποίες καθημερινά διευρύνονται, αφού όχι μόνο δεν τιμωρούνται, αλλά ενθαρρύνονται από όλα αυτά τα δημοσιεύματα και τα μέτρα που παίρνονται είναι προς την λάθος κατεύθυνση αφήνοντας τους υπαίτιους στο απυρόβλητο.

Ο σύλλογος μας καλεί για άλλη μία φορά τον ΠΦΣ αντί να συκοφαντεί τα μέλη μας να συστρατευθεί μαζί μας ώστε να παράσχουμε κάθε βοήθεια στις αρχές για να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν όσοι παρανομούν. Δυστυχώς, όσοι εισηγούνται στον ΕΟΦ απαγορεύσεις των νόμιμων εξαγωγών παρέχουν άθελα τους προστασία σε αυτή την σκανδαλώδη παρανομία που ταλαιπωρεί τον χώρο του φαρμάκου για περισσότερο από δέκα χρόνια.

Πληροφορηθήκαμε ότι ο ΠΦΣ έχει προσκαλέσει τους φορείς του φαρμάκου, για να συζητηθεί το επίμαχο πρόβλημα. Ο σύλλογος θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση;

– Θα προσέλθουμε στην πρόσκληση που μας απηύθυνε ο ΠΦΣ, παρότι θεωρούμε αναγκαία την παρουσία του ΕΟΦ, ο οποίος δεν έχει προσκληθεί, προκειμένου να καταθέσουμε τις προτάσεις μας για την επίλυση του προβλήματος.

Επιδίωξη μας, είναι να εξευρεθεί ουσιαστική λύση. Το οφείλουμε στη πλειοψηφία των έντιμων Ελλήνων φαρμακοποιών, που άδικα ταλαιπωρούνται και στον Έλληνα ασθενή, του οποίου η εξυπηρέτηση αποτελεί και πρέπει να αποτελεί, αυτοσκοπό για όλους τους εμπλεκόμενους στην εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ