Διπλή μάσκα προστασία – κορονοϊός: Ποιες λεπτομέρειες πρέπει να προσέξετε

Νέα ευρήματα εξηγούν γιατί πολλοί άνθρωποι μολύνονται από τον κορονοϊό, παρόλο που τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας. Αναλυτικότερα,οι διπλές μάσκες έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες απαραίτητες για την καλύτερη προστασία μας από τις μεταλλάξεις που έχει κάνει ο νέος κορωνοϊός. Αν και έχει μεγάλη σημασία τι ακριβώς προσέχουμε όταν φοράμε τη μία μάσκα πάνω από την άλλη. Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας έρευανς, που εξέτασε την απορροφητικότητα μεμονωμένων μασκών και διαφόρων συνδυασμών μεταξύ τους . Η ίδια μελέτη έδειξε επίσης ποιες μάσκες ωφελούν λιγότερο όταν φοριούνται δυο-δυο και ποιες εμποδίζουν την αναπνοή.

Δείτε ακόμη: Η μάχη του τουρισμού – Ποιες χώρες ανοίγουν τα σύνορά τους

Μάσκα laptop

Το κυριότερο εύρημα της μελέτης ήταν ότι , αν θέλετε οι μάσκες σας να σας προστατεύουν, ελέγξτε αν ταιριάζουν στο πρόσωπό σας. Και αυτό διότι «η έξτρα προστασία δεν σχετίζεται τόσο με την προσθήκη στοιβάδων υφάσματος. Το κλειδί είναι να «κλείνει» τυχόν κενά που αφήνει η μία μάσκα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Emily Sickbert-Bennett, αναπληρώτρια καθηγήτρια Λοιμωδών Νόσων στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. Και συνέχισε: «Ανακαλύψαμε πως το να φορά κάποιος δύο χαλαρές μάσκες, τον προστατεύει λιγότερο από το να φορά μία και σφικτή. Την μέγιστη προστασία παρέχει το να φορούν όλοι με σωστό τρόπο δύο μάσκες που ταιριάζουν καλά στο πρόσωπό τους».

Μονές ή διπλές μάσκες προστασίας

Στη έρευνα εξετάστηκε η διηθητική ικανότητα διαφόρων τύπων μάσκας σε μικρή ομάδα εθελοντών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτή διέφερε από άτομο σε άτομο, εξαιτίας του μοναδικού τρόπου με τον οποίο κάθε τύπος μάσκας ταίριαζε στο πρόσωπό τους. Σε γενικές γραμμές, η χρήση της κλασικής χειρουργικής μάσκας χωρίς καμία προσαρμογή, παρείχε κατά μέσον όρο 40-60% προστασία έναντι της μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό. Αντίστοιχα, μια υφασμάτινη μάσκα προσώπου παρείχε προστασία 40% κατά μέσον όρο.

Οι διπλές μάσκες βελτίωναν σημαντικά την προστασία αυτή. Ειδικότερα, η μελέτη έδειξε πως όταν πάνω από την χειρουργική, οι εθελοντές έβαζαν μια υφασμάτινη μάσκα, η προστασία αυξανόταν κατά 20%. Αν, όμως, η δεύτερη μάσκα ήταν μια γκέτα λαιμού (κν: λαιμαριά), η προστασία αυξανόταν κατά 40%. Ταυτόχρονα, όταν οι εθελοντές φορούσαν μία χειρουργική μάσκα πάνω από μία υφασμάτινη, η προστασία τους αυξανόταν κατά 16%.

μάσκα φρούτα

Οι διπλές μάσκες παρείχαν αυξημένη προστασία υπό δύο προϋποθέσεις:

  • Οι εθελοντές είχαν συνεχώς καλυμμένα με τις μάσκες και τη μύτη και το στόμα τους
  • Η δεύτερη μάσκα κάλυπτε τα κενά που άφηνε η πρώτη, φέρνοντάς την πιο κοντά στο πρόσωπό τους
  • Δύο υφασμάτινες και δύο χειρουργικές

Η έρευνα έδειξε ακόμα ότι η χρήση δύο υφασμάτινων μασκών επίσης βελτίωνε την προστασία έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο κορονοϊός. Οι εθελοντές δυσκολεύονταν να αναπνεύσουν φορώντας δύο υφασμάτινες μάσκες. Τη μικρότερη βελτίωση της προστασίας παρείχε η χρήση δύο κλασικών χειρουργικών μασκών. Έφτανε μόνο το 14%. «Οι χειρουργικές μάσκες έχουν σχεδιαστεί από υλικά με πολύ υψηλή απορροφητικότητα των μικρών αιωρούμενων μορίων. Δυστυχώς, όμως, δεν ταιριάζουν τέλεια στο πρόσωπο. Συνήθως αφήνουν κενά στα πλάγια», εξήγησε η Dr. Sickbert-Bennett.

μάσκα

Τι υποδηλώνουν τα νέα ευρήματα

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι «μία χειρουργική μάσκα κάτω από μία υφασμάτινη ή κάτω από μία γκέτα λαιμού παρέχει τα περισσότερα οφέλη έναντι του νέου κορονοϊού», πρόσθεσε. «Αρκεί οι μάσκες να καλύπτουν όλα τα κενά, ώστε να μην επιτρέπεται η διέλευση του αέρα». Στα πιθανά κενά συμπεριλαμβάνονται αυτά που συνήθως απομένουν στα πλάγια, αλλά και στη «γέφυρα» της μύτης και κάτω από τα μάτια. Γι’ αυτό τον λόγο είναι προτιμότερο να μπαίνει πρώτα η χειρουργική μάσκα, που διαθέτει μεταλλικό έλασμα για να προσαρμόζεται στη μύτη.

Κοπέλα μάσκα

Δείτε ακόμη:

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ