Δερμιτζάκης: Πολύ πιο αυστηρό lockdown που όμως θα εφαρμοστεί ή άλλη στρατηγική

Αν πάμε σε σκληρότερο lockdown, πρέπει να ξεκαθαριστεί τι ακριβώς σημαίνει αυτό και αυτή η λύση να δουλέψει, τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης.  

Η εφαρμογή ενός ακόμη πιο αυστηρού lockdown δεν θα αποτελέσει τη λύση στο πρόβλημα ότι τα μέτρα για τον κορονοϊό δεν αποδίδουν όπως θα έπρεπε, εκτίμησε ο Μανώλης Δερμιτζάκης.

Σε δηλώσεις που έκανε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης εξήγησε, μιλώντας μεταφορικά, πως «επειδή ο ασθενής είναι σε κρίσιμη κατάσταση, δεν μπορούμε να παίρνουμε πολλά ρίσκα. Αυτή τη στιγμή η αύξηση της δόση κατά τη γνώμη μου δεν θα δουλέψει». 

Προσέθεσε, δε, πως αυτό το πιστεύει, όχι επειδή, θεωρητικά, η εφαρμογή ενός πιο σκληρού lockdown δεν αποτελεί καλή λύση, παρά επειδή, στην πράξη, δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί.

«Tα πράγματα είναι σαν να έχουμε έναν ασθενή στο νοσοκομείο. Του δίναμε ένα φάρμακο, το οποίο παλιά μπορούσε να τον βοηθήσει και τώρα το φάρμακο δεν δουλεύει. Έχουμε δύο επιλογές, λοιπόν: ή θα αυξήσουμε την δόση του φαρμάκου ή θα αλλάξουμε το φάρμακο». 

Εξήγησε, δηλαδή, πως ή θα μπορέσουμε να βάλουμε ένα πολύ πιο αυστηρό lockdown, αλλά να εφαρμοστεί και να μπορέσουμε να ελέγξουμε ακόμη και αυτούς που δεν έχουν διάθεση να το εφαρμόσουν ή θα προχωρήσουμε σε μια εντελώς άλλη στρατηγική. «Δεν υπάρχει άλλη επιλογή», υπογράμμισε και προσέθεσε πως αυτό είναι ένα δίλλημα που δεν ξέρουμε πώς θα δουλέψει.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, εάν και εφόσον αποφασιστεί η πρακτική του «σκληρότερου lockdown», πρέπει να ξεκαθαριστεί τι ακριβώς σημαίνει αυτό και αυτή η λύση να δουλέψει.

Δήλωσε, επίσης, πως ο ίδιος δεν είναι σε θέση να περιγράψει τυχόν νέα μέτρα, καθώς δεν είναι σε θέση να πει πως θα περιοριστεί η κινητικότητα των ανθρώπων, οι οποίοι μέχρι τώρα δεν έχουν περιορίσει την κοινωνικότητα τους, ενώ έπρεπε.

«Δεν μπορώ να σας πω πώς θα σταματήσουν κάποιοι νέοι να κάνουν πάρτι ή κάποιοι να βγαίνουν έξω και να πηγαίνουν από το ένα μέρος της Αθήνας στο άλλο». 

«Είναι πάρα πολύ δύσκολο να σας το πω, κι αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα», τόνισε και προσέθεσε πως ακούει πολλούς συναδέλφους του να μιλούν για καταστροφή εάν ανοίξουμε, την ώρα που υπάρχει κώλυμα ως προς το ποια είναι η καλύτερη λύση.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ