Η Αττική στα όριά της και οι κλίνες ΜΕΘ σε δυναμική ανακατανομή- Όλα δείχνουν συνέχιση στο lockdown

Στην Αττική είναι περίπου κατειλημμένο το 60% στις ΜΕΘ-Covid-19, την στιγμή που «βράζουν» από νέα κρούσματα μεγάλοι δήμοι, όπως ο Πειραιάς.

Το 60% πανελλαδικά και το 92% στην Αττική των κλινών ΜΕΘ -COVID είναι ήδη κατειλημμένες και το υπουργείο Υγείας δίνει καθημερινά εντολές μέσω των ΥΠΕ να ενεργοποιούνται νέες κλίνες για ασθενείς με νόσο COVID-19.

Tι σημαίνουν τα ποσοστά αυτά; Σημαίνουν ότι το βασικό πρόβλημα το έχει η Αττική, με τους μεγάλους δήμους της πρωτεύουσας και της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά να «βράζουν» από κρούσματα. Όπως εξηγούν έγκυρες πηγές στο iEidiseis, η αύξηση αυτή στη ζήτηση ΜΕΘ ήταν αναμενόμενη ως απόρροια της αύξησης των κρουσμάτων στα τέλη Ιανουαρίου.

Το πόσο μεγάλη και συνεχιζόμενη θα είναι η αύξηση αυτή ωστόσο, είναι κάτι που δεν μπορεί εύκολα να προβλεφθεί, παρότι εικάζεται ότι -αν συνεχιστεί το αυστηρό lockdown για άλλες 10 ημέρες περίπου-, θα αρχίσει να εκτονώνεται με μείωση των εισαγωγών όχι μόνο στις ΜΕΘ αλλά και γενικά στα νοσοκομεία.

Ας δούμε τα νούμερα που αποκάλυψαν πηγές του ΥΥΚΑ στο iEidiseis. Χθες το βράδυ (και είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι αυτό αλλάζει συνεχώς), σε ό,τι αφορά κλίνες COVID τα πράγματα είχαν ως εξής:

Στο Λεκανοπέδιο υπάρχουν συνολικά 1996 συμβατικές κλίνες για περιστατικά COVID-19 και 262 κλίνες ΜΕΘ- COVID εκ των οποίων χθες ήταν διαθέσιμες μόνο 27.

Σε όλη την επικράτεια υπάρχουν συνολικά 688 κλίνες ΜΕΘ COVID εκ των οποίων χθες βράδυ ήταν κατειλημμένες οι 395.

Όπως σχολίασαν πηγές του ΥΥΚΑ μιλώντας στο iEidiseis, η όλη διαδικασία είναι διπλά δυναμική και συνεχώς εξελισσόμενη. Από τη μία πλευρά, ασθενείς μπαίνουν και βγαίνουν σε ΜΕΘ σε ημερήσια βάση, και από την άλλη το νοσοκομεία μειώνουν και αυξάνουν ανά εβδομάδα όλες τις κλίνες που διαθέτουν στα κρούσματα του νέου κορονοϊού ανάλογα με τις ανάγκες. Δηλαδή όταν παρατηρείται έξαρση, το νοσοκομείο παραχωρεί συμβατικές κλίνες του από άλλες κλινικές, στη κλινική COVID, και το ίδιο κάνει από τις Μονάδες ΜΑΦ και ΜΕΘ όταν υπάρχει αντίστοιχη ανάγκη. Μάλιστα, όπως πληροφορηθήκαμε, την προσεχή εβδομάδα ετοιμάζονται να παραχωρηθούν 30 κλίνες ΜΕΘ από το νοσοκομείο ΚΑΤ ώστε να χρησιμοποιηθούν σε περιστατικά σοβαρής νόσησης από κορονοϊό.

Εξάλλου, στο τραπέζι είναι πάντα οι ήδη υπάρχουσες και νέες συμφωνίες με τον ιδιωτικό τομέα που -όταν κρίνεται αναγκαίο- παίρνει μη-COVID περιστατικά για να διευκολύνει τα δημόσια νοσοκομεία στην διαχείριση της πανδημίας.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ