Απαγόρευση κυκλοφορίας και μουσικής απειλούν νέες περιοχές

Μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις, ακόμη και σε ένα νέο lockdown – παρά τις διαβεβαιώσεις – αναμένεται να βρεθεί η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες, καθώς τα νέα από την εξέλιξη της πανδημίας δείχνουν ότι έρχονται δύσκολες μέρες.

Νέες περιοχές μπαίνουν στο στόχαστρο για απαγόρευση κυκλοφορίας και μουσικής.

Η μετάλλαξη Δέλτα σαρώνει σε όλη την Ελλάδα και τα κρούσματα που καταγράφει ο ΕΟΔΥ είναι αυξημένα. Μάλιστα το γεγονός ότι τα συμπτώματα της μετάλλαξης Δέλτα μοιάζουν με αυτά μιας απλής ίωσης δυσκολεύει περισσότερο την κατάσταση.

Η αυξημένη μετακίνηση των πολιτών σε όλη τη χώρα για τις καλοκαιρινές διακοπές οδήγησε χθες σε νέο ρεκόρ κρουσμάτων για τον Αύγουστο, τα οποία έφτασαν τα 4.206, κατόπιν 106.139 διαγνωστικών ελέγχων.

Ήπια ανοδικές τάσεις καταγράφηκαν και στους δύο από τους τρεις «σκληρούς δείκτες» της πανδημίας, με τους διασωληνωμένους ασθενείς να ανέρχονται πλέον σε 258 (έναντι 250 προχθές) και τις απώλειες συμπολιτών μας από την COVID-19 σε 16 (έναντι 13).

Η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται εκτός ελέγχου σε όλη τη χώρα, ενώ νέες περιοχές μπαίνουν στο στόχαστρο καθημερινά.

Η Αττική διατήρησε και χθες την πρωτοκαθεδρία της με 969 διαγνώσεις και η Θεσσαλονίκη ακολούθησε με 323.

Τέσσερις ακόμα ηπειρωτικές περιοχές κατέγραψαν τριψήφιο αριθμών κρουσμάτων, με την Αχαΐα να σημειώνει 129, τη Μεσσηνία 118 και την Εύβοια και την Κοζάνη από 105.

Εξίσου ανησυχητική παραμένει η κατάσταση και σε αρκετές νησιωτικές περιοχές, με την προσοχή αυτή τη στιγμή να συγκεντρώνεται στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο. Πιο αναλυτικά, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας χαρακτήρισε «κόκκινη» την εν λόγω Περιφερειακή Ενότητα, με την εφαρμογή τοπικού lockdown και εκεί (μετά τα Χανιά και το Ηράκλειο) να είναι πλέον μια ανάσα μακριά.

To OPEN ανέφερε ότι Ρέθυμνος και Ρόδος βρίσκονται κοντά στα έκτακτα μέτρα.

Έκρηξη του ιικού φορτίου στα Ιωάννινα – Σημαντική αύξηση και στα Χανιά

Πτωτικές ή σταθεροποιητικές είναι οι τάσεις που παρατηρούνται στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των οκτώ από τις δέκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 9-15 Αυγούστου, με τα στοιχεία για τις υπολοιπόμενες δύο, ωστόσο, να προκαλούν «συναγερμό».

Συγκεκριμένα, στα Ιωάννινα καταγράφηκε αυτή την εβδομάδα σημαντικότατη αύξηση της τάξης του 260% στο ιικό φορτίο των λυμάτων, ενώ ηπιότερη αλλά πάντως αξιόλογη είναι η τάση αύξησης σε ποσοστό 103% του ιικού φορτίου στα Χανιά, όπου ήδη βρίσκεται σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι αν και η συγκεκριμένη περιοχή της Κρήτης βρίσκεται από τις 6 Αυγούστου σε καθεστώς ] lockdown, χθες κατέγραψε 142 νέα κρούσματα.

Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους και ο φόβος του lockdown

Ο φόβος του lockdown παραμένει, αλλά θα προηγηθούν νέα μέτρα Σε κάθε περίπτωση, οι ανεμβολίαστοι πολίτες από τον Σεπτέμβριο, καθώς φαίνεται θα βρεθούν αποκλεισμένοι από μια σειρά δραστηριότητες στην καθημερινότητά τους.

Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου ή στα μέσα Σεπτέμβρίου, οπότε ανοίγουν και τα σχολεία, αναμένεται να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις για το τι περιμένει τους ανεμβολίαστους από τον Σεπτέμβριο.

Όλα δείχνουν ότι η διασκέδαση θα είναι επί της ουσίας απαγορευτική για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, καθώς θα απαγορεύεται σε αυτούς η είσοδος σε κλειστούς και θερμαινόμενους χώρους της εστίασης. Στο ίδιο πλαίσιο θα κινηθούν και τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης αλλά και τα μπαρ στα οποία θα έχουν πρόσβαση μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί, καθώς και όσοι έχουν νοσήσει.

Αυτό το φθινόπωρο δεν θα υπάρχει δυνατότητα εισόδου ούτε και στον κινηματογράφο για τους ανεμβολίαστους ενώ και τα θέατρα θα επιτρέπουν την πρόσβαση μόνο στους εμβολιασμένους και σε όσους έχουν νοσήσει.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ