Αγώνας δρόμου για να εξασφαλιστεί επάρκεια self tests τις επόμενες εβδομάδες

Για να ανοίξουν δραστηριότητες με ασφάλεια και να αρχίσει η χώρα να παίρνει ανάσες κανονικότητας, πρέπει να κερδηθεί το στοίχημα των self tests. Δηλαδή πρέπει πρώτα από όλα να έχουμε επάρκεια ώστε να τα κάνουν όσοι εξαγγέλλεται ότι υποχρεούνται!

Πληροφορίες του iEidiseis αναφέρουν ότι παραλάβαμε αρχικά 9,5 εκατομμύρια self tests και περιμένουμε μέχρι το Σάββατο μια ακόμα μεγάλη παραλαβή… Πλην όμως, με τις χθεσινές εξαγγελίες του υπουργού Εργασίας περί εβδομαδιαίου, υποχρεωτικού τεστ για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους από την προσεχή Δευτέρα, είναι σίγουρο ότι πρέπει να γίνει ένας αγώνας δρόμου για να έχουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και όχι φιάσκο…

Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, «στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνουμε για την προστασία της δημόσιας υγείας επιστρατεύουμε τα self tests για τον έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού στους χώρους εργασίας. Επεκτείνουμε λοιπόν την χρήση αυτού του χρήσιμου εργαλείου σε μια σειρά δραστηριοτήτων του ιδιωτικού τομέα και συγκεκριμένα:

– Λιανεμπόριο (συμπεριλαμβανομένων των σουπερμάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών).

– Εστίαση.

– Μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές κ.λπ.).

– Υπηρεσίες καθαρισμού.

– Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής.

– Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.

Εξάλλου στους παραπάνω προστίθενται και πολλοί άλλοι εργαζόμενοι του Δημόσιου τομέα όπως είναι οι υπάλληλοι των ΚΕΠ, της Βοήθειας στο Σπίτι και οι εργαζόμενοι σε δικαστήρια.

Στον ιδιωτικό τομέα, ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία αν αυτός δεν έχει κάνει το self test και δεν έχει δηλώσει το αποτέλεσμά του στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να τον απασχολήσει, αν ο εργαζόμενος έχει δηλώσει θετικό self test.

Μάλιστα όποιος προσπαθήσει να ξεφύγει του μέτρου θα έχει κυρώσεις…

«Εάν ο εργαζόμενος προσέλθει για να εργαστεί χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα του self test ο εργοδότης υποχρεούται να μη αποδεχθεί την παροχή της εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών, έως ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του.

Εάν ο εργοδότης δεν τηρήσει την υποχρέωση ενημέρωσης των εργαζομένων του με κάθε πρόσφορο μέσο (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ηλεκτρονικό μήνυμα, ανακοίνωση κλπ.) για τα υποχρεωτικά self-test, του επιβάλλεται από το ΣΕΠΕ πρόστιμο 300 ευρώ.

Εάν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Αν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test (είτε στον πρώτο, είτε στον επαναληπτικό έλεγχο), του επιβάλλεται πρόστιμο 1500 ευρώ ανά εργαζόμενο».

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε τέλος ότι επειδή η δωρεάν διανομή των self tests από τα φαρμακεία ξεκινά τη Δευτέρα 19 Απριλίου, για την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου, οι δηλώσεις των αποτελεσμάτων του τεστ μπορούν να γίνονται οποιαδήποτε στιγμή από τη Δευτέρα 19 μέχρι και την Κυριακή 25 Απριλίου.

Η διατύπωση αυτή του αρμόδιου υπουργού έχει διπλό νόημα και χρησιμότητα:

Πρώτον να εξοικειωθούν όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι με τη διαδικασία προμήθειας (από φαρμακείο με τον ΑΜΚΑ), χρήσης (στο σπίτι) και δήλωσης (σε ηλεκτρονική πλατφόρμα) του αποτελέσματος του τεστ. Και δεύτερον, να προλάβει η κυβέρνηση να εντείνει τους ρυθμούς στην εφοδιαστική αλυσίδα των φαρμακείων…

Κι αυτό το τελευταίο δεν είναι κάτι που αρκεί να γίνει και να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα την επόμενη μόνο εβδομάδα. Αλλά πρέπει να συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό για αρκετές ακόμα ώστε να δούμε βελτίωση (δηλαδή μείωση) της θετικότητας στο γενικό πληθυσμό ενώ την ίδια ώρα θα ανοίγουν περισσότερες δραστηριότητες! Είναι ένα ακόμα στοίχημα της πανδημίας που καλείται να φέρει σε πέρας η κυβέρνηση και περιθώρια για λάθη σε αυτήν την φάση είναι σαφές ότι δεν υπάρχουν.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ