Μίνως Μάτσας: Όταν ήμουν μικρός έβλεπα τον Θεοδωράκη σαν γίγαντα

Στο τραπέζι του Φώτη Σεργουλόπουλου και της Τζένης Μελιτά κάθισε ο συνθέτης Μίνως Μάτσας για μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα παιδικά του χρόνια και σε όσα τον σημάδεψαν για τη μετέπειτα μουσική του καριέρα.

Ο Μίνως Μάτσας μίλησε για μια ζωή κοντά σε μεγάλους μουσικούς, οι οποίοι αποτέλεσαν το κίνητρο για την απόφασή του να ακολουθήσει κι ό ίδιος αυτόν τον δρόμο. Από την ηλικία των έξι ετών ακόμη θυμάται να ακολουθεί τον πατέρα του στις ηχογραφήσεις μεγάλων καλλιτεχνών. Κι όσα έβλεπε να γίνονται στα στούντιο τον έκαναν να ζηλεύει και να θέλει να βρίσκεται κι εκείνος στη θέση του δημιουργού. Όπως είπε: «Δεν θα ήταν βαρετό να πω στον μπαμπά μου, «Κάνε μου έναν δίσκο;» Μεγάλωσα μέσα στη μουσική και ήθελα να κάνω αυτά που κάνανε οι άλλοι. Τα ζήλευα, ήταν θαυμαστά για μένα. Πήγαινα σε ηχογραφήσεις, με έπαιρνε από έξι χρονών ο πατέρας μου, θυμάμαι ότι μόλις έφτανα το τζάμι της ηχογράφησης, ήταν μέσα ο Μίκης Θοεδωράκης και έκανε τη διεύθυνση. Τον έβλεπα σαν γίγαντα. Ήμουν μικρός, δεν καταλάβαινα τη σπουδαιότητά του», φέρνοντας σαν πρώτο παράδειγμα τον εμβληματικό συνθέτη.

Το ύψος και το δέος που του προκαλούσε η όψη του Μίκη Θεοδωράκη, τον τρόμαζαν όταν ήταν μικρός: «Η μαμά μου με φοβέριζε με τον Μίκη Θεοδωράκη. Όταν δεν έκανα αυτά που έπρεπε να κάνω μου έλεγε, «Θα έρθει ο Μίκης για ραντεβού». Τα έφτιαχνα όλα! Το μέγεθός του και τα μαύρα ρούχα του με τρόμαζαν. Το είχα πει στην πρώτη συνέντευξη που έκανα, και είχε θυμώσει. «Γιατί λες αυτά τα πράγματα για μένα;» μου είπε. Μα, ήταν αλήθεια! Δεν είχαμε σχέσεις στα τελευταία του, είχαμε να συναντηθούμε 10 χρόνια», συμπλήρωσε λέγοντας και την αντίδραση του μεγάλου συνθέτη όταν είχε αναφέρει το περιστατικό αυτό.

Η πατρότητα τον έχει κάνει να θελήσει να γράψει μουσική για παιδιά. Μαζί με τα δίδυμα παιδιά του κάνουν τραγούδια τις μικρές καθημερινές στιγμές τους και τα ηχογραφεί: «Γράφουμε τραγουδάκια με τα δίδυμα, χαζά, αυτά τα καθημερινά με πράγματα σπιτιού. Θέλω να τα κάνω κάτι, τα ηχογραφούμε στο κινητό. Θα έκανα μουσική για παιδική σειρά», είπε στο μεσημεριανό μαγκαζίνο «Πρωίαν σε είδον την μεσημβρίαν» της ΕΡΤ.

Όσα είπε στη συνέντευξή του ο Μίνως Μάτσας:

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ