Σε “ελεύθερη πτώση” η τουρκική λίρα

Σε ελευθερη πτώση η τουρκική λίρα από το τέλος της περασμένης εβδομάδας.παρά τις προσπάθειες ενίσχυσης της ρευστότητας και του δανεισμού που επέβαλε η κυβέρνηση Ερντογάν. Στο ιστορικά χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου το τουρκικό νόμισμα έπεσε μέχρι και τις 7,4 λίρες έναντι του δολαρίου και διαμορφώθηκε στις 7,33 λίρες. 

Ως αντίδραση στην πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας, η Τουρκία έχει ήδη περιορίσει μερικώς το δανεισμό σε εταιρείες. Σύμφωνα με το Euronews, από τις 12 Αυγούστου τίθεται σε ισχύ η απόφαση της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας να μηδενίσει τα όρια ρευστότητας που προσφέρονται στους πρωτογενείς εμπόρους στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της ανοικτής αγοράς.Η ενίσχυση των συνθηκών ρευστότητας θα μειώσει την προσφορά φθηνής χρηματοδότησης.

Στον αερα οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης Ερντογάν να περιορίσει τη συρρίκνωση της τουρκικής οικονομίας, που εκτιμάται ότι θα καταλήξει φέτος σε μείωση ΑΕΠ κατά 10%. Η βουτιά αυτή στην τουρκική λίρα καθιστά τις διακοπές στο εξωτερικό πολύ πιο ακριβές, αλλά θα μπορούσε να ενισχύσει τον εγχώριο τουρισμό όπως για παράδειγμα στην Κωνσταντινούπολη με την Αγία Σοφία που έχει μετατραπει σε τζαμί .

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ