“Δεν μπορώ να αναπνεύσω”: Μα ναι, This is America

Ένα φρικιαστικό περιστατικό ακραίας αστυνομικής βαρβαρότητας διαδραματίστηκε την περασμένη Δευτέρα στη Μινεάπολη της πολιτείας Μινεσότα.

Μία εν ψυχρώ δολοφονία με προφανές ρατσιστικό κίνητρο, μέρα μεσημέρι, από έναν λευκό αστυνομικό σε βάρος ενός μαύρου ανθρώπου.

Ο εν λόγω αστυνομικός όπως αποδεικνύει και βίντεο που κυκλοφόρησε, ακινητοποίησε το θύμα του μπρούμυτα στο έδαφος, τοποθετώντας το γόνατο στο λαιμό του.

Δεν τον πτόησε το κλάμα του. Δεν τον άγγιξαν οι απελπισμένες φωνές του ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει. Δεν τον εμπόδισε το γεγονός ότι όλο το σκηνικό εκτυλισσόταν μεσημεριανές ώρες μπροστά στα μάτια όλων των περαστικών, που του φώναζαν μάλιστα να σταματήσει, ούτε κατά διάνοια να τον αποθαρρύνει ότι κάποιοι βιντεοσκοπούσαν το περιστατικό.

Το τυφλό μίσος προς τον μαύρο συνάνθρωπό του, η δυνατότητα που του έχει δοθεί και με τη βούλα να ασκήσει όλη την εξουσία του πάνω στο σώμα ενος αθώου πολίτη ήταν υπεράνω όλων. Βρισκόταν μόνο ο ίδιος απέναντι στο αδύναμο θήραμά του και θα έφτανε στα άκρα. Τον έκανε να υποφέρει, τον ταπείνωνε και αυτό του έδινε ηδονή. Τον έκανε να νιώθει δυνατός, κραταιός.

Εν τέλει έφτασε στα άκρα. Ο George Floyd μετά από μερικά λεπτά σταμάτησε να αναπνέει. Μια δολοφονία εν ψυχρώ από ένα όργανο του κράτους υπεύθυνο για την προστασία και την ασφάλεια των πολιτών. Πέθανε για το τίποτα.

This Is America: Αίμα, μακελειό και χορός

Δυστυχώς το κομμάτι “This is America” από τον Childish Gambino που κυκλοφόρησε πριν από δυο χρόνια, για άλλη μια φορά μοιάζει επίκαιρο.

Από τα πρώτα μόλις δευτερόλεπτα του βίντεο κλιπ βλέπουμε την αλήθεια που επικρατεί στην Αμερική. Ο πρωταγωνιστής παίρνει ένα όπλο και δολοφονεί εν ψυχρώ το θύμα του που έχει μάτια κλειστά και χέρια δεμένα. Στη συνέχεια, κάποιος άνθρωπος σαν υπηρετικό προσωπικό εμφανίζεται ως δια μαγείας κρατώντας μια καθαρη κόκκινη πετσέτα και παραλαμβάνει με ασφάλεια το όπλο. Τα αποδεικτικά στοιχεία εξαφανίστηκαν. Ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Ο πρωταγωνιστής του βίντεο (Ντόναλντ Γκλόβερ) χορεύει και φαίνεται να μην τον νοιάζει τίποτα. Ούτε οι φωτιές που υπάρχουν γύρω του και καίνε οχήματα, ούτε ο πανικόβλητος κόσμος που τρέχει. Τη μια στιγμή εμφανίζεται με καλάσνικοφ μπροστα από μια εκκλησιαστική χορωδία που ψέλνει και την άλλη χορεύει ανέμελα. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω σκηνή μας φέρνει στη μνήμη εικόνες από το 2015 στο Τσάρλεστον στις ΗΠΑ όταν 9 άνθρωποι δολοφονήθηκαν σε αφροαμερικανικη εκκλησία έπειτα από την εισβολή ενός λευκού άνδρα που άνοιξε πυρ.

Στη συνέχεια ένα άλλο πλάνο: νέα παιδιά βιντεοσκοπούν με το κινητό τους τον μακελάρη εν ώρα δράσης. Δεν αντιδρούν, δεν κριτικάρουν, απλά καταγράφουν.

Ένα αριστούργημα που αποτυπώνει άψογα την σημερινή κατάσταση στην Αμερική. Τον ρατσισμό με βάση τα φυλετικά χαρακτηριστικά, την τυφλή αστυνομική βαρβαρότητα, τη φυλετική ανισότητα και το μίσος των λευκών προς τους μαύρους. Μια κατάσταση που υπάρχει παντού αλλά με διαφορετικό δέκτη. Εκεί είναι ο μαύρος, εδώ είναι το μέλος της LGBTQ κοινότητας, ο τοξικοεξαρτημένος, ο 15χρονος που κινούνταν στα Εξάρχεια, ο αδύναμος.

Ας ελπίζουμε οι καιροί να αλλάξουν σύντομα και τέτοιες εικόνες να μείνουν στο παρελθόν. Μέχρι τότε, τέτοια έργα τέχνης θα μας υπενθυμίζουν και θα καταδεικνύουν τη θλιβερή πραγματικότητα στην οποία ζούμε. Θα μας φωνάζουν να μην μένουμε σιωπηλοί και άπραγοι στην επανάληψη τέτοιων γεγονότων.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ