Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης: Πού γυρίστηκε η αγαπημένη ταινία

Μία από τις καλύτερες ερμηνείες του λατρεμένου Θανάση Βέγγου, ήταν αυτή στη θρυλική ταινία Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης. Πρόκειται για ελληνική κινηματογραφική κωμική ταινία του 1963, σε παραγωγή Καραγιάννης – Καρατζόπουλος και σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου. Το έργο αποτελεί την κινηματογραφική μεταφορά, του θεατρικού έργου, με το ίδιο όνομα, σε σενάριο Χρήστου Γιαννακόπουλου. Το σενάριο της ταινίας το επιμελήθηκε ο Σακελλάριος με τον Γιαννακόπουλο. Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Θανάσης Βέγγος, με μία πλειάδα μεγάλων ηθοποιών της εποχής: Μαρίκα Κρεββατά, Γιώργος Γαβριηλίδης, Νίκη Λινάρδου, Γιάννης Βογιατζής κ.ά. Ο Θανάσης Βέγγος υποδύεται έναν φτωχό επαρχιώτη που έρχεται στην Αθήνα αναζητώντας δουλειά κι επειδή έχει μεγάλη ανάγκη δέχεται όποια δουλειά του προσφέρουν, από σερβιτόρος και φωτογράφος μέχρι βοηθός φαρμακοποιού και διαιτητής αγώνων πυγμαχίας. Δυστυχώς για τον ίδιο δεν καταφέρνει να στεριώσει πουθενά και βιώνοντας κωμικοτραγικές καταστάσεις στο τέλος αναγκάζεται να επιστρέψει στο χωριό του.

Η ταινία έχει ως βασικό της ήρωα τον Θανάση Μπιρμπίλη, ο οποίος φτάνει από το χωριό του στην Αθήνα με το πλοίο, για να εργαστεί. Η ταινία εξιστορεί τις 5 δουλειές που έκανε ο Θανάσης στην Αθήνα: γκαρσόνι, διαιτητής μποξ, βοηθός φαρμακοποιού, ιδιοκτήτης φωτογραφείου και αστυνομικός, ενώ το τελευταίο μέρος της ιστορίας αναφέρεται στην ερωτική ιστορία του Θανάση.

Το έργο, βγήκε στους κινηματογράφους το 1963, κόβοντας 184.900 εισιτήρια, ερχόμενη 29η σε σύνολο 92 ταινιών. Για το πού γυρίστηκε η ταινία, δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες. Ωστόσο, βρήκαμε πως το χωριό του Θανάση Βέγγου είναι οι Κουκουβάουνες στη Μεταμόρφωση. Οι Κουκουβάουνες, όντας στους πρόποδες της Πάρνηθας, αποτέλεσε κατά το παρελθόν φημισμένο τόπο αναψυχής των Αθηναίων, τόσο λόγω του καλού της κλίματος, αλλά και λόγω των πολλών ταβερνών που υπήρχαν στην περιοχή, που ήταν τότε ένα γραφικό χωριό στην εξοχή της Αθήνας. Μεγάλοι καλλιτέχνες του ελληνικού σινεμά όπως ο Βέγγος, ο Φωτόπουλος και ο Αυλωνίτης γύρισαν ταινίες στον εξοχικό αυτόν προορισμό  και τραγουδοποιοί όπως ο Στέλιος Καζαντζίδης τραγουδήσαν στα ταβερνάκια της περιοχής.

Όσο για την εκκλησία, είναι η παλιά Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην οδό Κόττου και Ράλλη.

Φωτογραφικό υλικό από retromaniax.gr

eikona6eikona4eikona3eikona2eikona1

Σερβιτόρος σε ταβέρνα

Αφού ο Θανάσης μίλησε στον Βουλευτή Μπακατσουλάρα πήγε να εργαστεί ως γκαρσόνι στο εστιατόριο Αλικαρνασσός, του Μπούρμπουρη. Συνολικά εκεί έρχονται 2 πελάτες και μία οικογένεια. Ο πρώτος πελάτης είναι απαιτητικός και ζητάει από τον Θανάση πολλά, ο δεύτερος είναι κουφός και συνεννοείται δύσκολα και η οικογένεια έχει ένα παιδάκι που έχει να φάει μία εβδομάδα. Κάποια στιγμή τον αναζητούν οι 2 πελάτες ενώ μίλαγε με το παιδάκι και ψάχνανε τι θα του άρεσε να φάει, εκείνο αρνιόταν σε όλες τις προτάσεις του Θανάση και των γονιών του. Η πίεση από τους 2 πελάτες σε συνδυασμό με το πείσμα του παιδιού του έφερε μεγάλα νεύρα. Κι αφού ο μικρός δεν ήθελε τίποτα, του έριξε μία μακαρονάδα στο πρόσωπο. Τότε, όλοι οι θαμώνες αντέδρασαν με αυτήν τη συμπεριφορά και αφού τον ξυλοκόπησαν, απολύθηκε.

Διαιτητής σε πυγμαχικό αγώνα

Ο Θανάσης αφού συναντά τυχαία έναν πατριώτη του από το χωριό και του λέει ότι έμεινε χωρίς δουλειά, εκείνος του προτείνει να γίνει διαιτητής σε έναν αγώνα που θα αγωνιστεί ο Τρύφωνας, ένας πατριώτης του επίσης. Και του επισημαίνει ότι πρέπει να κερδίσει ο Τρύφωνας, το πατριωτάκι τους. Ο Θανάσης δέχεται, είχε ανάγκη από δουλειά. Στον αγώνα εμφανίζεται ο Ηρακλής Σπζομούρης και ο Τρύφωνας Μπακατσούλας. Αρχικά ο πατριώτης του Θανάση, του είχε πει πως ο Τρύφωνας είναι θηρίο, πράγμα που δεν αλήθευε καθώς ο Τρύφωνας ήταν ιδιαίτερα λεπτός και αδύναμος, σε αντίθεση με τον Σπαζομούρη.

Ο αγώνας, φυσικά, ήταν ολέθριος για τον Τρύφωνα. Ο Θανάσης όμως προσπαθούσε να νικήσει ο Τρύφωνας, αλλά όσο κι αν αργούσε να μετρήσει, ενώ ήταν κάτω ο Τρύφωνας, εκείνος δε σηκωνόταν. Κάποια στιγμή, όταν πέφτει κάτω ο Σπαζομούρης, με τρικλοποδιά, Ο Θανάσης μετρά 1,2,3,4,5 και 5 ίσον 10, ανακηρύσσοντας νικητή τον Τρύφωνα. Αυτό εξόργισε τους θεατές και τον χτύπησαν πολύ.

Βοηθός φαρμακοποιού

Μετά το ξύλο που έφαγε ο Θανάσης τον πηγαίνουν κάποιοι άνθρωποι σε ένα φαρμακείο. Ο φαρμακοποιός τον λυπάται και του δίνει εργασία. Η πρώτη του νυχτερινή βάρδια δεν πάει και τόσο καλά. Ο πρώτος πελάτης ζητά απλά μία ασπιρίνη. Ο δεύτερος, μία γυναίκα, που χάνει το παλικάρι της. Ο τρίτος πονάει σε διάφορα σημεία στο σώμα του και ο τέταρτος είναι ένα ζευγαράκι, που η κοπέλα όλο λιποθυμάει. Στον δεύτερο δίνει τυχαία φάρμακα. Στον τρίτο το ίδιο, και του προκαλεί στομαχικές διαταραχές, ενώ στο ζευγάρι, αρχίζει ξανά να τσακώνεται με τον άντρα και φεύγει κι από εκεί.

Ιδιοκτήτης φωτογραφείου

Αφού χηρεύει μία γνωστή του, αναλαμβάνει το φωτογραφείο του άντρα της, χωρίς μεγάλη επιτυχία. Εκεί έρχονται 3 πελάτες: ένας να πάρει τις φωτογραφίες του (οι οποίες είναι χάλια), μία οικογένεια και μία χορεύτρια. Το πρόβλημα του Θανάση ήταν ότι δεν μπορούσε να βγάλει όλους όσους ήταν στο πλάνο, του έφευγε «ο άκρος δεξιός». Έτσι έγινε μεγάλος αγώνας για να φωτογραφίσει την οικογένεια. Τέλος ήρθε μία χορεύτρια, η οποία ήθελε να βγάλει προκλητικές φωτογραφίες. Το καλλίγραμμο σώμα της ζάλισε τον Θανάση και λιποθύμησε.

Αστυνομικός

Τελευταία του δουλειά είναι ο αστυνόμος, όπου τον φωνάζουν σε ένα σπίτι, στο οποίο έχει εισβάλει κάποιος ληστής. Ο Θανάσης τρομαγμένος φτάνει στο σπίτι. Όταν πια είδαν ότι δεν υπάρχει κανένας, άκουσαν έναν θόρυβο, αλλά ο Θανάσης θέλησε να φύγει, γιατί λέει δεν κυνηγάν φαντάσματα οι αστυνομικοί. Τελικά βρήκε το θάρρος να πάει στην κουζίνα να δει τι γίνεται, και όλος αυτός ο θόρυβος ήταν απλώς μία γάτα.

Η ταινία κατόπιν μεταφέρεται σε μία ταβέρνα, όπου ο Θανάσης έχει βγει με την κοπέλα του, της οποίας ο πρώην είναι ένας σκληρός τύπος. Στην ταβέρνα βρίσκεται κι αυτός εκεί. Αφού τα βρίσκει ξανά αυτός με την κοπέλα, του Θανάση δεν του έχει απομείνει τίποτα, και γυρίζει στο χωριό του ηττημένος.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ