Πανσέληνος στον αρχαιολογικό χώρο Ελευσίνας: Νύχτα Βραδύτητας

Οι «Νύχτες Βραδύτητας» επιστρέφουν σήμερα, Πέμπτη 24 Ιουνίου, στην Ελευσίνα και μας μιλούν για τον χρόνο υπό το φως της Πανσελήνου.

Στο προαύλιο του Αγίου Νικολάου, στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελευσίνας, ανάμεσα στο αρχαιολογικό παρελθόν και το βιομηχανικό παρόν, η Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης εγκαινιάζει, την Πέμπτη 24 Ιουνίου, στις 20:00, την πρώτη διοργάνωση του «Μυστηρίου 62» με τον τίτλο «Νύχτες Βραδύτητας – Ομιλίες για τον Χρόνο», θέτοντας στο επίκεντρο την έννοια του slow cinema. Οι Κεντρικοί ομιλητές της βραδιάς είναι ο σκηνοθέτης Σύλλας Τζουμέρκας και ο κριτικός κινηματογράφου Αλέξανδρος Παπαγεωργίου. Παράλληλα με τη συζήτηση, ο συνθέτης Γιάννης Βεσλεμές αυτοσχεδιάζοντας μέσω της τεχνολογίας των modular synthesizers αποδομεί και αναδομεί το κλασικό κομμάτι του Johann Sebastian Bach, «Air on the G String». Καλλιτεχνικός υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο σκηνοθέτης και μουσικός Αλέξανδρος Βούλγαρης (The Boy).

Η Ιδέα:
Η Νύχτα Βραδύτητας (Nuit de la Lenteur) παρουσιάστηκε το 2018 για πρώτη φορά στην Ελευσίνα, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Αυτή η βραδιά είναι μέρος μιας ετήσιας εκδήλωσης αφιερωμένης στην ανταλλαγή και κυκλοφορία των ιδεών, που διοργανώνεται από τα Γαλλικά Ινστιτούτα σε όλο τον κόσμο. Η Ελευσίνα 2023, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, επαναλαμβάνει και εξελίσσει τη δράση το 2021 με δύο βασικές στιγμές και τίτλο «Νύχτες Βραδύτητας – Ομιλίες για τον Χρόνο».
Οι Νύχτες Βραδύτητας διοργανώνονται δύο φορές το έτος, υπό το φως της πανσελήνου, και παρουσιάζουν μία σειρά πρωτότυπων ομιλιών με διακεκριμένους προσκεκλημένους, θέτοντας πάντα στο επίκεντρο την έννοια του χρόνου. Παράλληλα, κάθε εκδήλωση συνοδεύεται και από διαφορετικά πολιτιστικά δρώμενα. Οι Νύχτες Βραδύτητας έρχονται να μας μυήσουν στην τέχνη της βραδύτητας, μειώνοντας του ξέφρενους ρυθμούς ενός κόσμου που κινείται πολύ γρήγορα.

Συντελεστές:
Σύλλας Τζουμέρκας, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, ηθοποιός
Αλέξανδρος Παπαγεωργίου, Κριτικός Κινηματογράφου
Μουσική επένδυση από τον συνθέτη Γιάννη Βεσλεμέ (Veslemes)
Καλλιτεχνικός υπεύθυνος: Αλέξανδρος Βούλγαρης (The Boy)

Χρήσιμες Πληροφορίες:
Προτείνεται οι επισκέπτες να έχουν μαζί τους μαξιλάρες ή ψάθα ή κάποιο άλλο ύφασμα για το έδαφος.
Στο Προαύλιο του Αγίου Νικολάου, δεν υπάρχει κάποιο αναψυκτήριο. Προτείνεται στο κοινό να προμηθευτεί ένα μπουκάλι με νερό.
Πρόσβαση ΑμεΑ: Ο χώρος της εκδήλωσης είναι προσβάσιμος με συνεχή ράμπα από την οδό Σωτηρίου Γκιόκα. Σημειώνεται ότι έχει ιδιαίτερα απότομη κλίση και ενδεχομένως χρειάζεται συνοδός για υποβοήθηση σε άτομα με κινητικά προβλήματα.
Στο χώρο απαγορεύεται το κάπνισμα.
Ελεύθερη Είσοδος με Δελτίο Εισόδου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Η διάθεση των Δελτίων Ελευθέρας Εισόδου ξεκινά μία (1) ώρα πριν την έναρξη της εκδήλωσης και μέχρι εξαντλήσεώς τους, στην είσοδο του χώρου (Σωτηρίου Γκιόκα 11, Πλατεία Ιεροφαντών, Εκκλησάκι Αγίου Νικολάου https://goo.gl/maps/3NBrM3vJzCi7Axkx6).
Προβλέπεται ταυτόχρονη καταγραφή Ονοματεπωνύμου και στοιχείων επικοινωνίας, ώστε σε περίπτωση κρούσματος να γίνεται η σχετική ιχνηλάτηση.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ