Μάκης Μαλαφέκας στο iΕidiseis: Πάνω στην ελληνική σημαία θα έπρεπε να γράφει «θα δούμε»

Φορτωμένα αυτοκίνητα με σανίδες σερφ για Sup και γυαλιστερές βαλίτσες με τέσσερα ροδάκια δεν «έριξαν» την ψυχολογία μας στο ξεκίνημα του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος, αφού δώσαμε ραντεβού με τον συγγραφέα Μάκη Μαλαφέκα, κέντρο-απόκεντρο, στην οδό Καλλιδρομίου. Στην ώρα μας και οι δύο, καθίσαμε στο «Παρασκήνιο» για μια συζήτηση που μάλλον δεν εμπνεύστηκε τίποτε από το όνομα του κλασικού πια καφέ. Μια ανοιχτή συνομιλία για τη δουλειά του, την κατάσταση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, τις εκλογές στη Γαλλία και φυσικά τα συγγραφικά του σχέδια.

Κατά παρέκκλιση της συνήθους δημοσιογραφικής πλοκής, ξεκινήσαμε από το τελευταίο, κάνοντας την έκπληξη στην αρχή: «Δε λες κουβέντα» (2018), «Μεσακτή» (2020) και μετά τι; Ο Μαλαφέκας απαντάει αποφασιστικά και κατηγορηματικά: «Ο Μιχάλης Κρόκος επιστρέφει». Και όχι μόνον αυτό, αλλά για τέρψη των αυτιών μας, μάς αποκάλυψε ότι «πρόκειται για ένα πολιτικό θρίλερ που θα διαδραματίζεται το 2022» και όχι την περίοδο που θα κυκλοφορήσει, και ότι θα πραγματεύεται ζητήματα μεταξύ άλλων, όπως η Alt Right στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, μας ανακοίνωσε ότι το μυθιστόρημά του «Δε λες κουβέντα» θα κυκλοφορήσει σύντομα στη Γαλλία από τις εκδόσεις Asphalte με τίτλο «Dans les règles de l’art».

Δεν μπορέσαμε φυσικά να αποφύγουμε την ερώτηση, αν ο ίδιος αποτυπώνεται ως μια vintage εκδοχή του εαυτού του, παραπέμποντας εκφραστικά σε κλασικούς συγγραφείς. Αφού μας ευχαρίστησε με την ανεπιτήδευτη ευγένεια που τον διακρίνει, μας απάντησε ότι «δεν μπορεί να το ξέρει ο ίδιος, αφού θα πρέπει να βγει από το ίδιο του τον εαυτό για να το διαπιστώσει»! Πάντως, με αφορμή την αναφορά μας στους κλασικούς, «παραδέχτηκε» την επίδραση που έχουν τα έργα μεγάλων συγγραφέων που κινούνται στο πλαίσιο του Μοντερνισμού, όπως ο Χέμινγουεϊ ή ο Σελίν, και στάθηκε στην «απλότητα του λόγου, στην προφορική γλώσσα και στις μικρές φράσεις, που μπορούν να πουν περισσότερα».

Η τελευταία επισήμανση μας έδωσε την «πάσα» για να μιλήσουμε για τη γλώσσα του διαδικτύου και τη δημόσια σφαίρα, όπως έχει διαμορφωθεί από τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αλλάζοντας λίγο το ύφος στη συζήτηση αναρωτήθηκε για τη λειτουργία που επιτελούν, αφού από τη μια το φαινόμενο δημιουργεί την αίσθηση ότι είναι «απελευθερωτικό για το άτομο» και από την άλλη λειτουργεί δεσμευτικά τόσο λόγω του «μηχανισμού επιβράβευσης», του «κυνηγιού του like» ή την αυτολογοκρισία και την προσαρμογή που «επιβάλουν» τα «ανοιχτά μικρόφωνα». Ενώ ταυτόχρονα από τη μια προσφέρει πλουραλισμό ενημέρωσης και από την άλλη στιγματίζεται και αφορίζεται ως ο «βούρκος του διαδικτύου».

Στρίβοντας τη συζήτηση προς τον «κοσμοπολιτισμό» μας –ο ίδιος ζει μεταξύ Παρισιού, Αθήνας και Ικαρίας, με λίγη δόση από Ελσίνκι– και αφού παραδεχθήκαμε ότι η Ρωσία τα έκανε όλα πουτ@ν@, «στέλνοντας μέχρι και τους “καημένους” τους Φινλανδούς στο ΝΑΤΟ» ρωτήσαμε για τη Γαλλία και τις κυριακάτικες βουλευτικές εκλογές. Χωρίς προφητική διάθεση και αν το αριστερό μέτωπο του Ζαν-Λικ Μελανσόν καταγράψει τα ποσοστά που βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις -πράγμα που έγινε, αφού σχεδόν ισοψήφισε με το κόμμα του Μακρόν-, ο δημοφιλής συνομιλητής μας μίλησε για το ενδεχόμενο, έστω και μικρό, «“ιταλοποίησης” του γαλλικού πολιτικού σκηνικού». Επιπλέον, και σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον του για το φαινόμενο της «Alt Right», ανέφερε τη διαφορά της Γαλλίας με την Ελλάδα, όπου σε ένα κεντροδεξιό κόμμα όπως αυτό του Μακρόν, στελέχη από την «εναλλακτική» ή την παραδοσιακή άκρα Δεξιά «δεν έχουν θέση».

Ακολουθώντας την ανάποδη πορεία, όπως σας είπαμε, επιστρέψαμε στην αρχή και αλληλορωτηθήκαμε αν τελικά θα φύγουμε κι εμείς για κάπου το τριήμερο. Ο Μαλαφέκας, με μεγάλη δόση χιούμορ και ταυτόχρονα πολύ σοβαρά, είπε ότι στην Ελλάδα πια για να πας οπουδήποτε, για λίγο ή για πολύ, «πρέπει να έχεις κλείσει». Για όλα. Από το πιο λογικό, πού θα μείνεις, μέχρι το πού θα φας, πού θα κάνεις μπάνιο και πού τελικά θα κυκλοφορήσεις. Και έκλεισε την κουβέντα λέγοντας ότι στη χώρα μας έχει χαθεί ανεπιστρεπτί το δημιουργικό και αξιακά ελληνικό «θα δούμε», που «κανονικά θα έπρεπε να αναγράφεται πάνω στην ελληνική σημαία»…

«Ο Μιχάλης Κρόκος επιστρέφει με ένα πολιτικό θρίλερ που θα διαδραματίζεται το 2022»

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ