Λένα Δροσάκη – Αλέξανδρος Μπουρδούμης πρωταγωνιστούν στο «Photograph 51»

Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν μας συστήνει το βραβευμένο έργο της Anna Ziegler «Photograph 51», μετά τη θριαμβευτική του πορεία στο West End του Λονδίνου (βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου για την Νικόλ Κίντμαν). Στη παράσταση που κάνει πρεμιέρα στις 28 Νοεμβρίου τον ρόλο που κρατούσε η Νικόλ Κίντμαν θα υπιδυθεί η Λένα Δροσάκη.

Το έργο που παρουσιάστηκε για πρωτη φορά στο κοινό το 2008 στο αναλόγιο του STAGE International Script Competition το 2008, όπου και απέσπασε το 1ο βραβείο, αφηγείται την αληθινή ιστορία της Ρόζαλιντ Φράνκλιν, της ερευνήτριας που τον Μάιο του 1952 κατάφερε πρώτη να αποτυπώσει σε μία φωτογραφία το ανθρώπινο DNA.

Η ανακάλυψη της Ρόζαλιντ Φράνκλιν άνοιξε τον δρόμο στις εντυπωσιακές ιατρικές ανακαλύψεις, φάρμακα, θεραπείες και εμβόλια που έχουν γίνει σήμερα κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Όλοι οι συνεργάτες της Ρόζαλιντ έγιναν διάσημοι, πήραν Νόμπελ, αποτελούν σήμερα σημεία αναφοράς στην επιστημονική έρευνα. Η Ρόζαλιντ όμως όχι. Ίσως γιατί δεν πρόλαβε. Ίσως γιατί η ίδια δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για τη δόξα. Ίσως επειδή ήταν γυναίκα.

Ένα έντονα πολιτικό μα και ταυτόχρονα ιδιαίτερα ευαίσθητο έργο γύρω από την κοινωνική ευθύνη της σύγχρονης επιστήμης, γύρω από τον αγώνα μιας γυναίκας να βρει ισότιμη θέση σε μια ανδροκρατούμενη κοινότητα, γύρω από την αφοσίωση του επιστήμονα σε ένα ευρύτερο όραμα που μπορεί να δικαιολογήσει ακόμα και την αυτοθυσία του προς χάριν της κοινής προόδου, και εν τέλει γύρω από την αυθεντικότητα του χαρακτήρα και την αναζήτηση του νοήματος στη δημιουργία και στην προσφορά. Ένα ιστορικό πρόσωπο και μια αληθινή ιστορία προς σκέψη, ανάλυση και περαιτέρω συζήτηση.

Το «Photograph 51» μετά την κατάκτηση του 1ου βραβείου στο STAGE International Script Competition το 2008, έκανε πρεμιέρα το 2010 στη Νέα Υόρκη αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές και πλήθος διακρίσεων. Το 2015 μεταφέρθηκε στο Noel Coward Theatre του Λονδίνου με πρωταγωνίστρια τη Νικόλ Κίντμαν.

Στην Ελλάδα θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο ιστορικό Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00, από 28 Νοεμβρίου 2022 έως 4 Απριλίου 2023 (40 παραστάσεις).
Με αφορμή την παράσταση και σε συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης, τις εκδόσεις Ευρασία και την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας θα διοργανωθεί στις 19 και 20 Δεκεμβρίου 2022 στο υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, διημερίδα με τίτλο: «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ» και αντικείμενα: α) τη συζήτηση γύρω από τον τρόπο που επηρεάζει η αλματώδης πρόοδος της βιοτεχνολογίας όχι μόνο την καθημερινότητά μας αλλά και τον τρόπο αντίληψης της κοινωνικής μας θέσης και ευθύνης, και β) την ειδικότερη θέση της γυναίκας μέσα σε αυτές τις ραγδαίες κοινωνικές αλλαγές

 • Η ταυτότητα της παράστασης:
 • Συγγραφέας: Anna Ziegler
 • Μετάφραση: Αντώνης Πέρης
 • Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς
 • Σκηνικά / Κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου
 • Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος
 • Μουσικός Σχεδιασμός: Αλεξάνδρα Κατερινοπούλου
 • Βοηθός Σκηνοθέτη: Νεφέλη Βλαχοπαναγιώτη
 • Φωτογράφος: Σπύρος Περδίου
 • Επιστημονικός Σύμβουλος: Γιάννης Μπουκοβίνας, Παθολόγος Ογκολόγος, πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας
 • Παραγωγή: LEADINARTS ΑΜKE
 • Παίζουν: Λένα Δροσάκη, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Δημήτρης Πασσάς, Δημήτρης Μαγγίνας, Μάνος Στεφανάκης

Photograph 51, Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν – Υπόγειο, Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00, από 28 Νοεμβρίου. Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 18€, μειωμένο 14€.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ