«Η κρίση στις εκδόσεις δημιούργησε και ευκαιρίες – Οδήγησε σε ποιοτικότερη παραγωγή»

Το όραμα μας ήταν να «είμαστε κάτι περισσότερο από ένα ακόμα βιβλιοπωλείο»… Ο Θ.Βασιλόπουλος ιδιοκτήτης των βιβλιοπωλείων Ευριπίδης μιλά στο iEidiseis.

Μέσα στην κρίση ρίσκαραν και το ρίσκο που πήραν άξιζε τον κόπο. Ο λόγος για τους ιδιοκτήτες του βιβλιοπωλείου Ευριπίδη που άνοιξαν και νέο κατάστημα στην Κηφισιά.

Όπως υπογραμμίζει ο Θοδωρής Βασιλόπουλος στην συνέντευξή του στο iEidiseis υπάρχει και η θετική πλευρά των πραγμάτων . Για παράδειγμα μέσα στην κρίση στις εκδόσεις μπορεί να οδήγησε σε μείωση την παραγωγή όμως η εκδοτική παραγωγή είναι πιο ποιοτική πλέον. Όπως μας εξηγεί ο Βασιλόπουλος σε όλη την διαδρομή προσπάθησαν να καινοτομήσουν.

Από την δημιουργία του καφέ – βιβλιοπωλείου μέχρι τις λέσχες βιβλίου που μετρούν 13 χρόνια. «Οι φιλοδοξίες ωστόσο δεν σταματούν ποτέ. Συνεχώς ανεβάζουμε τον πήχη υψηλότερα και προσπαθούμε να εξελισσόμαστε ακολουθώντας τις δυνατότητες εξέλιξης που μας προσφέρει η εποχή μας» υπογραμμίζει ο Θοδωρής Βασιλόπουλος που μαζί με την αδερφή του συνεχίζουν το όραμα του ιδρυτή των βιβλιοπωλείων, Ευριπίδη Βασιλόπουλου, πίσω στο 1955.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη του στο iΕidiseis:

«Ο Ευριπίδης φιλοδοξεί να είναι κάτι περισσότερο από ένα ακόμη βιβλιοπωλείο». Η φράση αυτή μοιάζει να αποτυπώνει το στόχο σας. Τον πήχη της επιτυχίας που έχετε βάλει εσείς οι ίδιοι. Το έχετε πετύχει;

Πράγματι η φράση αυτή αποτυπώνει τον στόχο που θέσαμε, όταν το 1998 ξεκινήσαμε τη δημιουργία του Ευριπίδη στη Στοά, του πρώτου βιβλιοπωλείου-καφέ στην Ελλάδα. Το όραμά μας ήταν να δημιουργήσουμε έναν πολυχώρο πολιτισμού, έναν χώρο συνάντησης ανθρώπων και διακίνησης ιδεών και φαίνεται πως το έχουμε καταφέρει! Τόσο το βιβλιοπωλείο στο Χαλάνδρι, όσο και στην Κηφισιά έχουν αγκαλιαστεί από τον κόσμο και αποτελούν σημείο αναφοράς για τους βιβλιόφιλους της περιοχής και όχι μόνο.

Οι φιλοδοξίες ωστόσο δεν σταματούν ποτέ. Συνεχώς ανεβάζουμε τον πήχη υψηλότερα και προσπαθούμε να εξελισσόμαστε ακολουθώντας τις δυνατότητες εξέλιξης που μας προσφέρει η εποχή μας.

Μέσα στα πιο δύσκολα χρόνια των μνημονίων, την ώρα που τα περισσότερα βιβλιοπωλεία αντιμετώπιζαν πρόβλημα επιβίωσης, εσείς ανοίγατε νέο κατάστημα. Στην Κηφισιά. Εκ του αποτελέσματος ήταν μια πετυχημένη κίνηση. Πώς πήρατε τότε εκείνη την απόφαση και πως την βλέπετε με την απαραίτητη απόσταση του χρόνου;

Κάθε εποχή έχει τις ευκαιρίες της και η οικονομική κρίση μέσα από τις δυσκολίες, δημιούργησε ευκαιρίες. Μετά από πολύ ώριμη σκέψη, οργανώσαμε και μεθοδεύσαμε σωστά τη δημιουργία ενός βιβλιοπωλείου-καφέ στην Κηφισιά στα πρότυπα των μεγάλων βιβλιοπωλείων του εξωτερικού. Εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως η απόφαση αυτή ήταν σωστή, καθώς η ανταπόκριση του βιβλιόφιλου κοινού ήταν από την αρχή ιδιαίτερα θερμή. Ο Ευριπίδης στην Κηφισιά αποτελεί πλέον σημείο συνάντησης, όχι μόνο για την αγορά βιβλίων, αλλά και για τη φιλοξενία πολιτιστικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.

Ποιο είναι το αποτύπωμα που άφησε η κρίση στον εκδοτικό χώρο και στο χώρο των βιβλιοπωλείων; Τι δεν έμεινε ίδιο; Τι καινούργιο έφερε;

Όπως σε όλα τα επαγγέλματα, έτσι και στους δύο χώρους η οικονομική κρίση άφησε ένα ισχυρό αποτύπωμα. Πολλά βιβλιοπωλεία όπως και εκδοτικοί οίκοι αναγκάστηκαν να κλείσουν, ενώ η εκδοτική παραγωγή μειώθηκε σημαντικά.

Βλέποντας όμως και τη θετική πλευρά των πραγμάτων, θα μπορούσαμε να πούμε πως στην προσπάθεια όλων για επιβίωση, επήλθε ένας ορθολογισμός στον τρόπο σκέψης και λειτουργίας. Η εκδοτική παραγωγή είναι πιο ποιοτική και στοχευμένη και τα βιβλιοπωλεία έχουν αναζητήσει και νέους τρόπους επαφής με το αναγνωστικό κοινό. Λόγω και της δύσκολης κατάστασης που βιώνουμε όλοι τα τελευταία χρόνια με την πανδημία, εμείς αναπτύξαμε πολύ δυναμικά και γρήγορα το ηλεκτρονικό μας κατάστημα (www.evripidis.gr), δημιουργώντας νέες διαδικτυακές επαφές με το βιβλιόφιλο κοινό σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Οι λέσχες ανάγνωσης μετρούν ήδη 13 χρόνια. Έχετε μετρήσει αλήθεια πόσους συγγραφείς έχετε βοηθήσει μέσα από αυτή την διαδικασία; Ήταν εύκολο εγχείρημα;

Το όραμα μας ήταν να «είμαστε κάτι περισσότερο από ένα ακόμα βιβλιοπωλείο» και οι λέσχες ανάγνωσης ήταν από την αρχή ένα κόμματι του οράματος αυτού. Πρωτοπόροι και σε αυτό το εγχείρημα, ξεκινήσαμε πριν 13 χρόνια με τη βραβευμένη συγγραφέα και κριτικό λογοτεχνίας, Έλενα Μαρούτσου τις λέσχες ανάγνωσης του Ευριπίδη. Μέσα από τις συναντήσεις των λεσχών και τις ενδιαφέρουσες συζητήσεις τους με συντονίστρια την Έλενα Μαρούτσου, πολλοί συγγραφείς (Έλληνες και ξένοι) συστήθηκαν στο αναγνωστικό μας κοινό και αγαπήθηκαν. Παράλληλα με τις λέσχες, στα βιβλιοπωλεία μας πραγματοποιούνται και παρουσιάσεις βιβλίων οι οποίες δίνουν την ευκαιρία στους αναγνώστες να γνωρίσουν από κοντά τους αγαπημένους τους συγγραφείς και να συζητήσουν μαζί τους.

Έχουμε μπροστά μας την πρόκληση της τεχνολογίας. Πώς βλέπετε να επηρεάζει τα επόμενα χρόνια το χώρο του βιβλίου;

Οι νέες τεχνολογίες βοηθούν πάρα πολύ στην εξέλιξή μας, δημιουργώντας μια πιο διαδραστική και άμεση επαφή μεταξύ των εκδοτών, των βιβλιοπωλείων, των συγγραφέων και του βιβλιόφιλου κοινού. Εμείς, αντιλαμβανόμενοι τις εξελίξεις στο χώρο της τεχνολογίας αλλά και τη σημασία τους, έχουμε επενδύσει πολύ στην ψηφιακή ανάπτυξη του Ευριπίδη με τη δημιουργία του νέου μας ηλεκτρονικού καταστήματος. Ένα μεγάλο και δύσκολο εγχείρημα που έχει δεχτεί τη θετική ανταπόκριση του κοινό το οποίο προτιμάει όλο και περισσότερο τις ηλεκτρονικές αγορές.

Μια άλλη σημαντική τεχνολογική εξέλιξη στον χώρο μας είναι και η δημιουργία των e-books, τα οποία αρχικά θεωρήθηκαν ως ενδεχόμενη αιτία καταστροφής του έντυπου βιβλίου. Εκ του αποτελέσματος ωστόσο, φαίνεται πως τα ηλεκτρονικά βιβλία είναι σύμμαχος και όχι εχθρός και λειτουργούν ως μια παράλληλη αγορά στον όμορφο χώρο του βιβλίου.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ