Γκουίνεθ Πάλτροου δίκη: «Έβγαλε κραυγή σαν τον Κινγκ Κονγκ και με πάτησε με τα σκι»

Ήταν ένα πρωινό στις πλαγιές του πριβέ χιονοδρομικού κέντρου Deer Valley, με τέλειες συνθήκες για να απολαύσει κανείς τη διάσημη πούδρα χιονιού της Γιούτα. Ωστόσο, κάπου εκεί, ήρθε η Γκουίνεθ Πάλτροου. Καθώς ο Terry Sanderson και οι φίλοι του κατέβαιναν την πίστα για αρχάριους «Bandana» εκείνη την ημέρα του Φεβρουαρίου του 2016, η ηρεμία εντός του χιονοδρομικού διακόπηκε απότομα από μια «υστερική κραυγή», που ακούστηκε σαν να «βγήκε ο Κινγκ Κονγκ από τη ζούγκλα». Ήταν, όπως ισχυρίζεται ο Sanderson, η Gwyneth Paltrow, η οποία κατέβαινε την ίδια πράσινη πίστα σκι και αποδείχθηκε σχεδόν εξίσου καταστροφική με τον Κινγκ Κονγκ, καθώς έχασε τον έλεγχο και έπεσε πάνω στον 69χρονο Sanderson, χτυπώντας τον τόσο δυνατά από πίσω που τον άφησε με σπασμένα πλευρά και μόνιμη εγκεφαλική βλάβη -ισχυρισμούς που η ίδια αρνείται.

Έπειτα από επτά χρόνια οργισμένων δικαστικών διεκδικήσεων και ανταπαιτήσεων, τα γεγονότα εκείνης της ημέρας επαναλαμβάνονται σε δικαστήριο στο Παρκ Σίτι της Γιούτα, όπου η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός και πρωταγωνίστρια των ταινιών «Iron Man» και «Shakespeare In Love» δικάζεται. Αντιμετωπίζει αγωγή ύψους 300.000 δολαρίων από τον 76χρονο σήμερα κ. Σάντερσον. Και οι δύο πλευρές έχουν αλληλοκατηγορηθεί για υπαιτιότητα στη σύγκρουση και αμφότεροι βρέθηκαν στο δικαστήριο για μια δίκη που αναμένεται να διαρκέσει οκτώ ημέρες.

Η Γκουίνεθ Πάλτροου στο δικαστήριο

Η Paltrow, με σοβαρό ύφος, προστάτευε το πρόσωπό της καθώς έμπαινε και έβγαινε από την αίθουσα του δικαστηρίου και φαινόταν να σφίγγει νευρικά το πουλόβερ της, καθώς άκουγε τα στοιχεία. Ο δικηγόρος της είπε στο δικαστήριο ότι όχι μόνον η Paltrow, αλλά και ο σύζυγός της, Brad Falchuk, και τα παιδιά της, Apple, 18 ετών, και Moses, 16 ετών, πρόκειται να καταθέσουν σε μια υπόθεση που, αν βγει εις βάρος της, θα μπορούσε να αμαυρώσει σοβαρά τη δημόσια εικόνα της.  Ένας δικαστής έκρινε πέρυσι ότι ο Sanderson, ένας συνταξιούχος οπτικός που αρχικά απαίτησε αποζημίωση ύψους 3,1 εκατομμυρίων δολαρίων, δεν μπορούσε να δικαιολογήσει τον χαρακτηρισμό του ατυχήματος στο σκι ως «χτύπημα και εγκατάλειψη».

Ωστόσο, του επετράπη να συνεχίσει να ισχυρίζεται ότι η Paltrow έπεσε πάνω του από αμέλεια, χτυπώντας τον -όπως ισχυρίστηκε- «πιο δυνατά από ό,τι με έχουν χτυπήσει ποτέ». Με την αγωγή του τώρα ζητεί αποζημίωση για «μόνιμη τραυματική εγκεφαλική βλάβη, τέσσερα σπασμένα πλευρά, πόνο, ταλαιπωρία, απώλεια της απόλαυσης της ζωής, συναισθηματική δυσφορία και παραμόρφωση». Κατηγόρησε, επίσης, την 50χρονη Paltrow ότι «δεν ανέλαβε καμία ευθύνη» για την εμπλοκή της στο ατύχημα. Ο δικηγόρος του, Lawrence Buhler, δήλωσε χθες στο δικαστήριο ότι η ηθοποιός συνέχισε την κατάβασή της μετά τη σύγκρουση.

Πώς έγινε η σύγκρουση της Γκουίνεθ Πάλτροου με τον σκιέρ

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι η Paltrow δεν πρόσεχε εκείνη τη στιγμή, καθώς παρακολουθούσε τα παιδιά της να κάνουν σκι. Ο Buhler είπε ότι ένα από τα παιδιά της της φώναξε: «Μαμά, μαμά, κοίτα μας να κάνουμε σκι!». «Τα παιδιά και οι δύο εκπαιδευτές τους έκαναν σκι προς τα αριστερά. Η Paltrow έκανε σκι προς τα δεξιά, γυρίζει το κεφάλι της προς τα πάνω για να κοιτάξει τα παιδιά της… Καθώς γυρίζει το κεφάλι της πίσω, ούρλιαξε και έκανε σκι στην πλάτη του Terry Sanderson. “Οι αφηρημένοι σκιέρ προκαλούν ατυχήματα. Η κατηγορούμενη Gwyneth Paltrow ήξερε ότι αν συνέχιζε να κάνει σκι με αυτόν τον τρόπο, αν συνέχιζε να κοιτάζει προς τα πάνω, κάποιος θα τραυματιζόταν σοβαρά. Ήξερε ότι αυτό που έκανε ήταν επικίνδυνο και ήξερε ότι ήταν απερίσκεπτο».

Ισχυρίστηκε επίσης ότι η Paltrow, η οποία είχε πάρει για την ίδια και τα παιδιά της τέσσερις εκπαιδευτές, ξόδευε «χιλιάδες δολάρια την ημέρα» σε μαθήματα για τα παιδιά της και πάσο για να παρακάμπτουν τις ουρές των αναβατήρων. «Η κυρία Paltrow κάνει σκι από τριών ετών, θεωρεί τον εαυτό της ενδιάμεσο σκιέρ. Έχει κάνει σκι περίπου έξι φορές στο χιονοδρομικό κέντρο Deer Valley», είπε στο δικαστήριο.

Τι υποστηρίζει η πλευρά της Γκουίνεθ Πάλτροου

Η Paltrow έχει καταθέσει ανταγωγή, υποστηρίζοντας ότι ο Sanderson, ο οποίος έχει απώλεια όρασης και ακοής εξαιτίας προηγούμενου εγκεφαλικού επεισοδίου, ήταν αυτός που προκάλεσε τη σύγκρουση, χτυπώντας την από πίσω και προκαλώντας της «πλήγμα σε ολόκληρο το σώμα». Ο δικηγόρος της, Stephen Owens, δήλωσε χθες ότι ο κ. Sanderson έκανε μεγάλες στροφές στην πλαγιά και είχε γυρισμένη την πλάτη του όταν τη χτύπησε, με τα σκι του να εμφανίζονται ανάμεσα στα πόδια της, πριν και οι δύο πέσουν στο έδαφος. Μόλις ο κ. Sanderson συνειδητοποίησε ποια ήταν αυτή που είχε χτυπήσει, ειδοποίησε το τμήμα χιονοδρομίας, ισχυριζόμενος ότι είχε τραυματιστεί και χρειαζόταν βοήθεια για να κατέβει από το βουνό, υποστήριξε ο δικηγόρος της ηθοποιού το δικαστήριο.

Η εξαγριωμένη Paltrow φώναξε «τι στο διάολο!» στον Sanderson, καθώς βρισκόταν πεσμένη στο χιόνι, και ο γιος της, Moses, είπε αργότερα ότι δεν είχε δει ποτέ τη μητέρα του τόσο αναστατωμένη, είπε στο δικαστήριο ο δικηγόρος της. Είπε ακόμη ότι η Paltrow είχε κατέβει με σκι από το βουνό για να συναντήσει τον σύζυγό της. Ο κ. Owens έδειξε στους ενόρκους ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που φέρεται να έστειλε ο κ. Sanderson στις κόρες του μετά τη σύγκρουση, το οποίο περιείχε έναν σύνδεσμο από ανάρτηση στο Facebook, με το σχόλιο «Είμαι διάσημος!». Και συνέχισε ο δικηγόρος της ηθοποιού: «Η Gwyneth τραυματίστηκε από την αμέλειά του [Sanderson]. Έχει πληγωθεί, πόνεσε, την ταρακούνησε».

Σύμφωνα με την Paltrow, μέλη της ομάδας της έλεγξαν τον κ. Sanderson, ο οποίος τους διαβεβαίωσε ότι ήταν καλά. Η ίδια δήλωσε ότι αναστατώθηκε τόσο πολύ από τη σύγκρουση που δεν ξαναέκανε σκι εκείνη την ημέρα. Ο κ. Sanderson λέει ότι δεν υπέβαλε μήνυση στην κ. Paltrow για σχεδόν τρία χρόνια μετά το ατύχημα λόγω νομικών ζητημάτων και παρατεταμένης διάσεισης από τη σύγκρουση. Ο ίδιος φέρεται να μη θυμάται σχεδόν τίποτα από τη σύγκρουση και η αφήγησή του βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε εκείνη ενός φίλου του από την ομάδα σκι, του Craig Ramon.

Τι θα γίνει στο δικαστήριο

Η ηθοποιός ζητεί μόνο 1 δολάριο ως «συμβολική αποζημίωση», αλλά και την καταβολή των δικηγορικών της εξόδων. Η ηθοποιός, με περιουσία 200 εκατομμύρια δολάρια, απέρριψε την αγωγή του ως προσπάθεια «εκμετάλλευσης της διασημότητας και του πλούτου της». Νομικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι η υπόθεση θα καταλήξει ουσιαστικά στο ποια εκδοχή των γεγονότων θα επιλέξουν να πιστέψουν οι ένορκοι. Οι ισχυρισμοί του Sanderson ότι η κ. Paltrow συμπεριφέρθηκε σαν μια τυπική σνομπ A-lister -βάζοντας τα τσιράκια της να καθαρίσουν την κατάσταση, ενώ εκείνη έφυγε από την πλαγιά- μπορεί να συγκινήσουν τους ενόρκους στο Park City.

Ο γενικός κανόνας στα χιονοδρομικά κέντρα είναι ότι ο χιονοδρόμος που βρίσκεται πιο κάτω έχει προτεραιότητα, αλλά τόσο η κ. Πάλτροου όσο και ο κ. Σάντερσον ισχυρίζονται ότι βρίσκονταν ο ένας κάτω από τον άλλον. Οι σκιέρ πρέπει, επίσης, να έχουν τον έλεγχο και να είναι σε θέση να σταματήσουν καθώς και να αποφύγουν άλλους σκιέρ.

Ενώ ακόμη η πλευρά της ηθοποιού δεν έχει αναφέρει στο δικαστήριο τι εμπειρία είχε στο σκι, η πλευρά του Sanderson υποστηρίζει για τον ίδιο ότι είχε εμπειρία δεκαετιών, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν είχε πέσει κάτω ούτε είχε ρίξει κανέναν άλλον.

Η περιγραφή του ανθρώπου στον οποίο προσγειώθηκε η Γκουίνεθ Πάλτροου

Βρισκόταν στο τέλος της ομάδας έξι σκιέρ που κατέβαιναν την πίστα. Έχοντας δει πινακίδες «μεγάλες σαν δύο ψυγεία» που έλεγαν στους σκιέρ να επιβραδύνουν, είχε μειώσει ανάλογα την ταχύτητά του και «απλώς απολάμβανε τη μέρα». «Τότε, άκουσα μια υστερική κραυγή που δεν ακούγεται ποτέ σε πίστα σκι. Ποτέ δεν το έχω ακούσει στη ζωή μου. Ακριβώς σαν να βγήκε ο Κινγκ Κονγκ από τη ζούγκλα ή κάτι τέτοιο», είπε ο Sanderson. Ήταν η κραυγή, πίστευε, ενός σκιέρ που δεν είχε προσέξει και ξαφνικά συνειδητοποίησε ότι η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη.

Ανέφερε ότι, σε μια στιγμή, ένιωσε κάτι να τον χτυπάει στην πλάτη, γύρω από τις ωμοπλάτες του. Σύμφωνα με τους δικηγόρους του, αυτό το «κάτι» ήταν η κ. Paltrow, η οποία κατέβαινε με «πολύ μεγάλη ταχύτητα». Ο Sanderson, ο οποίος φορούσε κράνος, είπε ότι έπεσε μπρούμυτα στο χιόνι, με την Paltrow να προσγειώνεται στην πλάτη του. Παρόλο που εκείνη κύλησε γρήγορα από πάνω του, ο Sanderson είπε ότι έμεινε αναίσθητος για πέντε έως δέκα λεπτά.

«Θυμάμαι ότι ένιωθα πόνο, τα πλευρά μου ήταν πολύ πονεμένα»

«Θυμάμαι ότι ένιωθα πόνο, τα πλευρά μου ήταν πολύ πονεμένα», είπε. «Και ο εγκέφαλός μου ένιωθε σαν να του είχαν κάνει ένεση νοβοκαΐνης. Ήταν απλά μουδιασμένος». Δεν είχε ιδέα πού βρισκόταν, είπε. «Και τότε ήταν που ο δάσκαλος σκι που ήταν εκεί, που πραγματικά πίστευα ότι ήταν εκεί για να βοηθήσει, έφυγε». Ο φίλος του, Craig Ramon, συμπλήρωσε τα κενά που άφησε η λιποθυμία του κ. Sanderson. Καθώς ο κ. Sanderson βρισκόταν στο χιόνι, έφτασε ο δάσκαλος σκι της Paltrow, ο Eric Christiansen, και «άρχισε να φωνάζει στον Sanderson». Η Paltrow, εν τω μεταξύ, δεν απαντούσε σε ερωτήσεις σχετικά με το αν ήταν καλά, ενώ πάλευε να σηκωθεί στα πόδια της, και αφού τα κατάφερε συνέχισε να κάνει σκι, ακολουθούμενη από την υπόλοιπη ομάδα της, δήλωσε ο φίλος του Sanderson στο δικαστήριο.

Ο εκπαιδευτής της έμεινε αρκετή ώρα για να βοηθήσει τον κ. Sanderson να σηκωθεί, προτού τον αφήσει για να προλάβει την πελάτισσά του, πρόσθεσε. Οι δικηγόροι του κ. Sanderson λένε ότι του προκλήθηκε «εγκεφαλική βλάβη», αλλά η ομάδα της κ. Paltrow αντιτείνει ότι διαγνώστηκε μόνο με μια «ήπια» διάσειση.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ