ΔΘΠ: Το άλλο πρόσωπο της βασίλισσας Αμαλίας -Μέσα από τον Εθνικό κήπο που δημιούργησε [βίντεο]

Λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου συνεργαζόμενοι με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά δημιουργοί, μέσα σε μια ιδιάζουσα κατάσταση αναμονής και προετοιμασίας, βγαίνουν στην πόλη, συνομιλούν μαζί της και μοιράζονται μαζί μας την αγωνία του δημιουργικού μυαλού, που δεν αναπαύεται ποτέ.

Κάθε εβδομάδα, το Δημοτικό θέατρο Πειραιά, με ένα ξεχωριστό βίντεο διηγείται διαφορετικές ιστορίες, για την πόλη του Πειραιά της Αθήνας και τους ανθρώπους τους.

«Amalia Melancholia, η βασίλισσα των φοινίκων» από το ΔΘΠ

Αν γινόταν γνωστή η αφανής ανατομική δυσπλασία, στην οποία σύγχρονες ιατρικές μελέτες αποδίδουν την ατεκνία της Αμαλίας, η πρώτη βασίλισσα της Ελλάδας θα θεωρείτο τέρας, ένα φρικιό, ένας κακός οιωνός για τη λαμπρή επανεκκίνηση του ελληνισμού.
Αν δεν ήταν βασίλισσα, θα γινόταν ίσως αντικείμενο μελέτης σε μάθημα ανατομίας ή νούμερο σε τσίρκο. Αν ήταν φυτό, σίγουρα θα την ονόμαζαν Αmalia melancholia. Η ίδια ευχήθηκε να της δώσει η ιστορία τον τίτλο της βασίλισσας των φοινίκων.
Η Αμαλία, λάτρευε τις ουασιγκτώνιες, τα φοινικοειδή που στόλισαν πρόσφατα την οδό Πανεπιστημίου. Της θύμιζαν ελληνικούς κίονες. Τις έφερε στην Ελλάδα για να ομορφύνει το μοναδικό παιδί που έκανε, τον σημερινό εθνικό κήπο.
Η washingtonia είναι το μοναδικό είδος φοίνικα που δεν προσβάλλεται από ασθένεια. Πεθαίνει από βαθιά γεράματα αφού συμπληρώσει τα 200 χρόνια ζωής.

αμαλια
Βασίλισσα Αμαλία, εικόνα από wikipedia

Μετακίνηση 7, από την Ζωή Χατζηαντωνίου

Εξετάζοντας το φυσικό πρόσωπο Αμαλία, η Ζωή Χατζηαντωνίου, στη νέα της δουλειά, επιχειρεί μια ανατομία του νεοσύστατου ελληνικού κράτους και συνθέτει ένα οπτικοακουστικό έκθεμα φυσικής και πολιτικής ιστορίας.

Ζωή Χατζηαντωνίου
Amalia Melancholia, η βασίλισσα των φοινίκων, το βίντεο της Ζωής Χατζηαντωνίου

Στη δική της Μετακίνηση 7, περιπλανιέται σε μέρη της Αθήνας με τα οποία είχε συνδεθεί η Αμαλία. Αναζητά να δει την πόλη με τα δικά της μάτια. Σκέψεις της Αμαλίας, όπως τις έγραψε η ίδια σε επιστολές προς τον πατέρα της, αναδύονται συνειρμικά, ή και όχι. Η φύση στην καρδιά της πόλης, με τη μορφή φυτών και ζώων, είναι εκεί για να μνημονεύει την αρχή, την αφετηρία, το παν. Η Αμαλία των μαθητικών μας χρόνων, δεν είναι πια μια φτηνή γαλάζια φούστα από φόδρα κι ένα βυσσινί ζακετάκι με χρυσά σιρίτια. Αποκτά υπόσταση, γίνεται σώμα, παίρνει μορφή. Έχει πρόσωπο, και δυο βουρκωμένα μάτια. (Στο βίντεο ακούγονται αποσπάσματα από τις Ανέκδοτες επιστολές της Βασίλισσας Αμαλίας στον πατέρα της, 1836-1853, Βάνα και Μίχαελ Μπουσέ, Εκδόσεις Εστία). Δειτε το βίντεο της Ζωής Χατζηαντωνίου.

Δημοτικο Θέατρο Πειραιά, Ζωή Χατζηαντωνίου «Amalia Melancholia, η βασίλισσα των φοινίκων»

  • Συντελεστές της δράσης Μετακίνηση 7/ Κάνε τη διαδρομή που ονειρεύεσαι
  • Σκηνοθεσία: Παντελής Μάκκας
  • Μοντάζ: PMstudio
  • Καλλιτεχνική διεύθυνση και οργάνωση: Ζωή Χατζηαντωνίου
  • Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πουλής

Μετακινήσεις 7 απο το Δημοτικό θέατρο Πειραιά

Δημήτρης Καραντζάς – Φοίβος Δεληβοριάς 1821 – Η επιθεώρηση

Σίμος Κακάλας “Η στρατιωτική ζωή εν Ελλάδι”

Λευτέρης Γιοβανίδης Λουκής Λάρας

Τάκης Τζαμαργιάς Το μινόρε της αυγής

Ακολουθεί : Άντζελα Μπρούσκου “Η γυναίκα της Ζάκυθος” από 5 Ιανουαρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ