Το …”σιωπητήριο” του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ

Της Νίκης Ζορμπά

Προκαλεί ταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ το μαρτύριο της σταγόνας των αποκαλύψεων για τα έργα και τις μέρες της διακυβέρνησής του; Αναμφισβήτητα, ναι.

Στελέχη κομματικά που έρχονται σε επαφή με την “βάση” των μελών και των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, ομολογούν τη δυσκολία να υπερκεράσουν την γκρίνια για το ποιος , πού, πότε έκανε τι, προδήλως με επίκεντρο τα νταραβέρια του Νίκου Παππά. Δεν δυσκολεύονται μόνον, δυσφορούν κιόλας. Εύλογο.

Αντάρα και ασπίδα

Και εσωτερικώς το κόμμα βρίσκεται σε αναταραχή. Δεν διαγκωνίζονται αλλωστε οι βουλευτές για το ποιός θα υπερασπιστεί πρώτος στα ΜΜΕ τις “μαύρες” τρύπες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η “αντάρα” εντός των σπλάχνων του κόμματος ερέθισε αναμφίβολα τα προεδρικά ανακλαστικά:

Ο Αλέξης Τσίπρας ύψωσε ασπίδα στον Νίκο Παππά και δια μέσω αυτής επέβαλε εν πολλοίς και ουσιαστικά, “σιωπητήριο” στους βουλευτές του, καθιστώντας τους “συμπαίκτες ” ( ή “συνενόχους”, κατά άλλη ανάγνωση): “Είμαστε εδώ ενωμένοι”, το “παράγγελμα” που έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και οι εσωκομματικές φωνές στον δημόσιο διάλογο, κόπασαν.

Έτσι όότι το έθεσε εξάλλου , όποιος “σήκωνε” το γάντι που πέταξε η ηγεσία, θα σήμαινε ευθεία αμφισβήτησή της. Έχουν και ένα ένστικτο αυτοσυντήρησης στον ΣΥΡΙΖΑ, ποιος θα πρόκρινε ως λύση να φάνε όλοι μαζί τις σάρκες τους και να μείνει “κουφάρι” το σκαρί του κόμματος; Προδήλως, κανείς. Από τους μεγάλους εσωκομματικούς “παίκτες”, τουλάχιστον.

Αντ αυτού, προκρίθηκε ως άμυνα, η επίθεση. Στις νέες αποκαλύψεις που -περιμένουν – στην Κουμουνδούρου, το κλίμα είναι : “Ας βγάλουν ό,τι θέλουν, περσινά ξινά σταφύλια, προχωράμε ακάθεκτοι”.

Με τούτο το κόμμα βέβαια που αλλάζει το κλίμα στο εσωτερικό του ανά 12ωρο σαν την αντιβίωση, ούτε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι βέβαιος για το πώς θα εξελιχθεί το εσωκομματικό σκηνικό.

Βέβαιη είναι μόνον η στρατηγική και η ατζέντα που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει η ηγεσία της Κουμουνδούρου.

Συνέδριο και συσπείρωση

Η προτεραιότητα Τσίπρα είναι η κατά το δυνατόν πιο γρήγορη διεξαγωγή του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Εάν οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν, το “εγχείρημα” θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός των δύο πρώτων μηνών του φθινοπώρου: Κατά τον Οκτώβριο, βάσει των υπολογισμών.

Συνέδριο που θα επιτρέψει στον πρόεδρο του κόμματος να κάνει τις αλλαγές που επιθυμεί και στο “προφίλ” του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να προκληθεί “σεισμός”, στο εσωτερικό του.

Πού το πάει ο Τσίπρας

Οι ρυθμοί ανεβαίνουν οργανωτικά πάντως στην αξιωματική αντιπολίτευση. Έως το τέλος του μήνα θα είναι έτοιμο και προς εσωκομματική παρουσίαση το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, “κυβερνητικής” εμβέλειας, της Επιτροπής του Γιώργου Σταθάκη.

Ταυτοχρόνως πάντως, βάσει  πληροφοριών του “Κ” από στενούς συνομιλητές του, ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει το προαναγγελθέν “λίφτινγκ” στην βιτρίνα του ΣΥΡΙΖΑ με ορίζοντα το τέλος του καλοκαιριού.

Ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα “βγάλει” μπροστά γενιά νέων στελεχών και με τεχνοκρατικό προφίλ που είχαν θέσεις– κλειδιά στον κυβερνητικό μηχανισμό υπουργείων επί ΣΥΡΙΖΑ και βρίσκονται όλο αυτό το διάστημα κάτω από το “ραντάρ” της δημοσιότητας.

Δια της “ανανέωσης” του στελεχικού δυναμικού του σε κάθε περίπτωση , ο κ. Τσίπρας επιδιώκει και την εν συνόλω “αναδόμηση” του προφίλ του κόμματός του που δια του νέου του ονόματος “ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία”, θα προσιδιάζει περισσότερο στην κεντροαριστερά.

Αυτός είναι ο στόχος τουλάχιστον παρά τις διακηρύξεις περί “Αριστερής ψυχής” που εν πολλοίς εκφωνούνται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης ( και καθησυχασμού των εξ ευωνύμων του προέδρου).

*Διαβάστε περισσότερα στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ που κυκλοφορεί

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ