Το κρίσιμο ραντεβού στις Βρυξέλλες και τα μηνύματα Μητσοτάκη για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις

Του Δημήτρη Γκάτσιου 

Το βλέμμα της στις Βρυξέλλες και στο κρίσιμο…ραντεβού των ηγετών, στη διάρκεια του οποίου θα αναζητηθεί…λευκός καπνός για το Ταμείο Ανάκαμψης στρέφουν ο πρωθυπουργός και το Μέγαρο Μαξίμου. Η…άσκηση για την εύρεση των ιδανικών ισορροπιών, που θα ανοίξουν το δρόμο για μία συμφωνία είναι, εκ των πραγμάτων, σταυρόλεξο με δύσκολες απαντήσεις. Τι αναζητούν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Ουσιαστικά, μία λύση συμβιβαστική, με τα κράτη του Βορρά να ασκούν πιέσεις για διετή (αντί για τετραετή) διάρκεια του πακέτου των δανείων και των επιδοτήσεων, καθώς και για την ύπαρξη προϋποθέσεων και όρων, που θεωρούνται δυσβάσταχτες για χώρες, όότι για παράδειγμα, η Ελλάδα. 

“Δεν είμαι διατεθειμένος να αποδεχθώ καμία πρόσθετη αυστηρή προϋπόθεση, πέραν του φυσιολογικού πλαισίου του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Εφαρμόζουμε ένα πλαίσιο για την παρακολούθηση των επιδόσεων των εθνικών οικονομιών και στο βαθμό που αυτό θα ισχύει για όλους, δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητη η επιβολή επιπλέον σκληρών προϋποθέσεων. Πρέπει κάποια στιγμή να εμπιστευθούμε ο ένας τον άλλο, και στο επίπεδο του Συμβουλίου”, είναι το μήνυμα που εκπέμπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όότι το επανέλαβε και στη συνέντευξη του στους Financial Times.

“Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία”

Με όλα τα…βέλη στη διαπραγματευτική φαρέτρα του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προετοιμάζεται για την πρώτη δια ζώσης Σύνοδο Κορυφής, μετά από μήνες. Ο ίδιος, στη διάρκεια της περιοδείας του στην Κέρκυρα, ανέδειξε το διακύβευμα του κρίσιμου συμβουλίου.

“Θα έχουμε μία δύσκολη διαπραγμάτευση στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής με σκοπό να κλείσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης, μια πάρα πολύ μεγάλη υπόθεση για την Ελλάδα, αλλά και το επόμενο ΕΣΠΑ, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Μαζί αθροιζόμενα αυτά μας δίνουν τεράστιες χρηματοδοτικές δυνατότητες για την επόμενη μέρα. Αλλά δεν είναι λεφτά που μπορούμε να τα ξοδέψουμε δεξιά και αριστερά ούτε λεφτά τα οποία πρέπει να πάνε στην κατανάλωση, είναι λεφτά τα οποία πρέπει να πάνε σε επενδύσεις και σε μεταρρυθμίσεις. Είναι λεφτά τα οποία θα μας βοηθήσουν να εκσυγχρονίσουμε και το τουριστικό μας προϊόν, να κάνουμε επενδύσεις οι οποίες είναι συμβατές με την κεντρική μας φιλοσοφία που είναι μία φιλοσοφία προστασίας του περιβάλλοντος και επενδύσεις οι οποίες θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν από την Γηραιά ήπειρο. Και αυτό είναι μία τεράστια ευκαιρία”, είναι το πρωθυπουργικό στίγμα. Η κυβέρνηση…ποντάρει πολλά στα κεφάλαια που θα εισρεύσουν από τις Βρυξέλλες. Θα είναι κεφάλαια που θα σταθούν αρωγοί, ώστε να γίνει πράξη, με μεγαλύτερη ταχύτητα, η επόμενη ημέρα της οικονομίας. Θα είναι κεφάλαια που θα στηρίξουν τις δυνατότητες του εργατικού δυναμικού. Θα είναι κεφάλαια που θα κατευθυνθούν στην περαιτέρω μείωση της φορολογίας. Θα είναι κεφάλαια που θα ενισχύσουν τη ρευστότητα.

Την ίδια στιγμή, στα χέρια της κυβέρνησης βρίσκεται το ενδιάμεσο πόρισμα της Επιτροπής Πισσαρίδη για την ελληνική οικονομία.

Κεντρικός στόχος του σχεδίου είναι η ενίσχυση της παραγωγικότητας, η συστηματική αύξηση των εξαγωγών και η στενότερη διασύνδεση της παραγωγής με την τεχνολογία και την καινοτομία. 

Ειδικότερα, οι οικονομικές προτεραιότητες του σχεδίου περιλαμβάνουν:

-Την άνοδο των επενδύσεων και των εξαγωγών ως ποσοστό του ΑΕΠ.

-Την ενίσχυση της μισθωτής εργασίας και τη μείωση της παραοικονομίας.

-Την επένδυση στην εκπαίδευση και τη γνώση.

-Την αύξηση του μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων.

-Την προώθηση της τεχνολογίας αιχμής, της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης.

-Την επίτευξη φιλόδοξων περιβαλλοντικών στόχων.

-Την υποστήριξη των αδύναμων νοικοκυριών.

Οι καθηγητές προτείνουν 15 άξονες αναπτυξιακής πολιτικής. Ποιοι είναι αυτοί;

-Μείωση του φορολογικού βάρους στη μισθωτή εργασία.

-Επιταχυνόμενες αποσβέσεις και μείωση κόστους ενέργειας στη μεταποίηση.

-Ενίσχυση βασικής έρευνας μέσω άρσης αγκυλώσεων στα πανεπιστήμια. Κίνητρα για ενίσχυση της καινοτομίας.

-Ριζική αναβάθμιση του συστήματος κατάρτισης για ανέργους και εργαζόμενους.

-Υποστήριξη των γυναικών, ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας.

-Εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στον δεύτερο πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης.

-Δημιουργία εξειδικευμένων τμημάτων στα δικαστήρια για υποθέσεις σημαντικού οικονομικού ενδιαφέροντος, με ανώτατο όριο έκδοσης απόφασης το ένα έτος.

-Συνέχιση και εμβάθυνση της ψηφιακής μεταρρύθμισης στη δημόσια διοίκηση.

-Εκσυγχρονισμός του συστήματος χρηματοπιστωτικής εποπτείας στον τομέα της προστασίας των επενδυτών.

-Εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες. 

-Αναδιάρθρωση του συστήματος υγείας με προτεραιότητα στην ψηφιοποίηση.

-Σταδιακή μεταφορά πόρων του φόρου ακίνητης περιουσίας σε τοπικό επίπεδο.

-Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων.

-Στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με άμβλυνση του κόστους μετάβασης και στήριξη των τοπικών κοινωνιών κατά την απολιγνιτοποίηση.

-Ανάπτυξη υποδομών.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ