Την επόμενη εβδομάδα ο Κ. Μητσοτάκης ανακοινώνει το σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13.45

Τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, θα έχει σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη διάρκεια της συζήτησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί ενόψει του Συμβουλίου των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Πέμπτη, ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει επί τάπητος το μείζον ζήτημα της δημιουργίας ενός κοινού ομολόγου, προκειμένου να δοθούν ολοκληρωμένες και κοινές απαντήσεις και λύσεις στα κοινά προβλήματα.

“Αυτό που χρειάζεται να δείχνουν οι ηγεσίες είναι αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων. Επομένως, δε θέλουμε να μπούμε σε ποσοτικά κριτήρια, ούτε να πούμε νούμερα. Αυτό που έχει σημασία είναι να φανεί σε όλους και στους πολίτες και στις αγορές ότι η Ευρώπη κάνει ό,τι χρειαστεί, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Και έχει διαθέσιμο οποιοδήποτε ποσό χρειαστεί. Το πρόβλημα αυτό λύνεται και με ένα κοινό μηχανισμό, που θα μπορεί να χρηματοδοτήσει τα κράτη-μέλη. Ένας τέτοιος μηχανισμός είναι το κοινό ομόλογο που έχει προτείνει ο πρωθυπουργός και θα συζητήσει σήμερα το απόγευμα με τον κ. Μισέλ. Από εκεί και πέρα, ποιος μηχανισμός θα προκριθεί είναι ζήτημα συζήτησης…”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

“Ο Κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει το στρατηγικό πλάνο επιστροφής στην κανονικότητα”

Εκφράζοντας ιδιαίτερη ικανοποίηση για την πειθαρχία που επέδειξαν οι πολίτες στα μέτρα περιορισμού και το εορταστικό τριήμερο, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο Πρωθυπουργός θα απευθυνθεί ο ίδιος στους πολίτες, προκειμένου να τους ενημερώσει για το στρατηγικό σχέδιο μετάβασης στην κανονικότητα.

“Ο Πρωθυπουργός, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα ενημερώσει τους Έλληνες για τα επόμενα βήματα. Για το σχέδιο σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα που θα ξεδιπλωθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Θα είναι μία διαδικασία σταδιακή, ώστε να αποφύγουμε οποιοδήποτε πισωγύρισμα που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο όσα πετύχαμε το προηγούμενο διάστημα χάρη στις πολύ σοβαρές θυσίες και στη συμμόρφωση των Ελλήνων στα μέτρα…”, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης θα ενημερώσει και τη Βουλή (σε συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών) για την παρούσα κατάσταση και τα επόμενα βήματα.

Η σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα, όπως επεσήμανε ο κ. Πέτσας, θα ξεκινήσει συμβολικά από τη Δικαιοσύνη.

“Από τις 27 Απριλίου θα ανοίξουν τα Υποθηκοφυλακεία, έμμισθα και άμισθα. Επίσης, ανοίγουν τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία για συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως για παράδειγμα, εκείνες των “συναινετικών προσημειώσεων”. Σημειώνεται ότι για ελαχιστοποίηση των όποιων φαινομένων συνωστισμού η διαδικασία “συναινετικών προσημειώσεων” θα γίνεται μέσω των Γραμματειών, χωρίς τη συμμετοχή των διαδίκων. Σε κάθε περίπτωση το σχέδιο σταδιακής μετάβασης θα περιλαμβάνει και κάποια από τα απαραίτητα στοιχεία της “νέας κανονικότητας”, αυτής που έγινε ήδη τρόπος ζωής και θα μας συντροφεύει από δω και πέρα”, σημείωσε.

“Ο Α. Τσίπρας ξεκίνησε τις …εκπτώσεις”

Ο κ. Πέτσας έδειξε ότι ένας από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης είναι η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών.

“Μία πτυχή της ενημέρωσης είναι η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Ο πρωθυπουργός την επόμενη εβδομάδα θα κάνει χρήση των δυνατοτήτων που προβλέπονται από τον κανονισμό της Βουλής, προκειμένου να ενημερώσει της Βουλή. Αυτό που δε μπορώ να μη σχολιάσω είναι ότι μέχρι προχθές ο κ Τσίπρας ζητούσε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση και τώρα ξεκίνησε τις εκπτώσεις…”, τόνισε, με αφορμή την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης από την πλευρά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τα voucher.

Από πού μπορεί να ξεκινήσει η άρση των μέτρων

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έστειλε μήνυμα ότι πρέπει άπαντες να επιμείνουμε στα μέτρα που ισχύουν μέχρι τις 27 Απριλίου.

“Σε κάθε περίπτωση, η επιστροφή θα είναι σταδιακή, μακρόσυρτη, και στοχευμένη, ώστε να μην έχουμε πισωγυρίσματα. Θα είναι μια δύσκολη άσκηση την οποία καλούμαστε να λύσουμε και πάλι όλοι μαζί. Η αρχή μπορεί να γίνει από ομάδες του πληθυσμού, που – όπως έχουν δείξει τα στατιστικά και επισημαίνουν οι ειδικοί –  έχουν λιγότερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές. Μπορεί να γίνει από οικονομικές δραστηριότητας που συνεπάγονται λιγότερο συνωστισμό, όπως για παράδειγμα τα μικρά καταστήματα λιανεμπορίου. Μπορεί, επίσης, να περιλαμβάνει τα σχολεία. Σε κάθε περίπτωση έχουμε χρέος να προστατεύσουμε τις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως τους ηλικιωμένους και τους συμπολίτες μας με υποκείμενα νοσήματα”, επεσήμανε.

Διαβάστε ακόμη: 

* Το χρονοδιάγραμμα της Κυβέρνησης για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ