Θεοδωρικάκος σε Καστανίδη: Είσαι επαγγελματίας της πολιτικής – Άγρια κόντρα στη Βουλή

Άγρια κόντρα μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου και του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής και πρώην υπουργού Χάρη Καστανίδη όταν ο δεύτερος απευχήθηκε “το ίδιο κόμμα να οδηγήσει την χώρα σε μια δεύτερη χρεοκοπία” προκαλώντας την έντονη αντίδραση του υπουργού ο οποίος τον αποκάλεσε “επαγγελματία της πολιτικής”. Ο διάλογος έγινε στο κλείσιμο της συζήτησης επερώτησης του ΚΙΝΑΛ για το επιτελικό κράτος και τον τρόπο επιλογής προϊσταμένων στα υπουργεία και την διοίκηση.

Ο κ. Καστανίδης αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση για επανίδρυση του κομματικού κράτους είπε: “υπάρχουν μερικές ατράνταχτες ιστορικές αλήθειες: Στην πολιτική για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ. Στην οικονομία για όλα φταίει ο αδηφάγος δημόσιος τομέας. Στην παιδεία για όλα φταίνε οι μαθητές. Στη δημόσια διοίκηση για όλα φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι. Στη χρεοκοπία για όλα φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από αυτούς που τη δημιούργησαν. Και αυτό πρέπει να σας πω ότι είναι και μέτρο επιτυχίας, διότι αν χρεοκοπήσεις τη χώρα, έχεις τη δυνατότητα να επανέλθεις αυτοδύναμος στην κυβέρνηση, εκλογικά ακέραιος. Αυτή είναι η ιστορική μας εμπειρία”.

Και πρόσθεσε: “Για πρώτη φορά θέλω να εκφράσω δημόσια μία ευχή και το λέω με πολύ μεγάλη σοβαρότητα και ελπίζω αυτή η ευχή μου να πιάσει, γιατί είναι και ελπίδα ταυτόχρονα: Εύχομαι να μην αποδειχθεί -και ξέρω επακριβώς τι λέω, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι- στη σύντομη περίοδο μιας δεκαπενταετίας ότι για δεύτερη φορά το ίδιο κόμμα θα οδηγήσει σε χρεοκοπία τη χώρα”.

Απαντώντας ο υπουργός σε υψηλούς τόνους επέστρεψε την μομφή περί μνημονίων λέγοντας “το ίνδαλμά σας, ο κ. Παπανδρέου, πήγε τη χώρα με 300 χιλιόμετρα την ώρα στο μνημόνιο, γιατί αρνείτο να δει την πραγματικότητα. Αρνείτο. Και εσείς φαίνεται ότι δεν μπορείτε ακόμα και τώρα, δέκα χρόνια μετά, να το ξεκαθαρίσετε”.

Ολόκληρος ο  διάλογος

Τ. Θεοδωρικάκος:  Εσείς είστε επαγγελματίας πολιτικός, εγώ δεν είμαι, αλλά έχω το δικαίωμα να ομιλώ σε αυτήν την Αίθουσα.

Χ. Καστανίδης: Είστε επαγγελματίας…

Τ. Θεοδωρικάκος: Επαναλαμβάνω, κύριε, προέρχομαι από την κοινωνία, έχω ένσημα τριάντα έξι χρόνια, δεν είμαι επαγγελματίας Βουλευτής και Υπουργός. Και δεν έχω κάνει Υπουργός διαφόρων και πολλών κυβερνήσεων. Στρατεύτηκα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μια υπόθεση υπέρβασης των κλασικών διαχωριστικών γραμμών Αριστεράς-Δεξιάς. Γιατί αυτό είναι το πνεύμα των καιρών, γιατί έτσι γίνεται η ενότητα των πολιτών και έτσι μπορεί να πάει μπροστά η χώρα. Και να το σεβαστείτε! Έγινε, επίσης, κριτική σε συναδέλφους μου με χαρακτηρισμούς, τους οποίους σας ζητώ όλους να τους αποσύρετε. Κάθε άνθρωπος, κάθε στέλεχος της Κυβέρνησης, μετέχει στην Κυβέρνηση και λειτουργεί συντονισμένα, οργανωμένα και υλοποιεί μια πολιτική, η οποία είναι πολιτική όλων μας. Υπάρχει μια συνολική πολιτική κατεύθυνση, την οποία υλοποιούμε όλοι μαζί.

Χ. Καστανίδης: Με χαρακτηρίζετε “επαγγελματία πολιτικό”, ενώ εσείς δεν είστε επαγγελματίας πολιτικός; Λυπάμαι, διότι δεν γνωρίζω εάν είστε επαγγελματίας πολιτικός. Γνωρίζω ότι έχετε μια μεγάλη επιδεξιότητα στην αλλαγή των πολιτικών σας κατευθύνσεων, από τη γραμματεία της Κομμουνιστικής Αριστεράς μέχρι τη Δεξιά, την οποία υπηρετείτε σήμερα.

Εγώ υπηρετώ όλη αυτήν την περίοδο τον ίδιο χώρο και με πολύ μεγάλο προσωπικό κόστος που δεν έχουν ποτέ οι επαγγελματίες πολιτικοί. Έχετε δει πολιτικούς επαγγελματίες να παραιτούνται από τη θέση του Υπουργού Μεταφορών στα θέματα διαφάνειας, στη σύγκρουση με τον Πρωθυπουργό; Έχετε δει επαγγελματίες πολιτικούς να μένουν στην πολιτικά άγονη, ξηρή εποχή, αποκλεισμένοι ακόμη και από το κόμμα τους; Έχετε δει επαγγελματίες πολιτικούς να διαφωνούν με το μνημόνιο και να διαγράφονται από το κόμμα τους; Έχετε δει επαγγελματίες πολιτικούς που δεν κάνουν ποτέ τίποτε περισσότερο από το να προσπαθούν να προστατεύσουν τη θέση τους; Τολμάτε να απευθυνθείτε σε εμένα και να μιλήσετε για επαγγελματία πολιτικό;

Θα τελειώσω με μία παρότρυνση: Κύριε Υπουργέ, να προσέχετε τι λέτε. Διότι αν η συνεισφορά σας είναι να υπερβείτε τον διαχωρισμό Αριστεράς- Δεξιάς μέσω της υπηρεσίας στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη, τότε πρέπει να σας πω ότι δεν γνωρίζετε από τα παλιά σας αναγνώσματα τι λέει η Σαντάλ Μουφ: “Η Δημοκρατία δεν είναι επίπεδο ουδέτερων συναινέσεων για να μπορούμε να υπερβαίνουμε τις διαφορές Δεξιάς-Αριστεράς. Είναι το γόνιμο πεδίο της εκτόνωσης αντίπαλων κοινωνικών και πολιτικών στρατηγικών”. Αυτό λέει.

Τ. Θεοδωρικάκος: Κύριε Καστανίδη, θέλω να είμαι πάρα πολύ ξεκάθαρος απέναντί σας. Θυμάμαι ανθρώπους σε αυτήν την Αίθουσα από την εποχή που ήμουν μικρό παιδί. Εξ ου και ο χαρακτηρισμός “επαγγελματίας πολιτικός”. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Επειδή κάνατε προσωπική αναφορά στο πρόσωπό μου, θέλω να σας πω κάτι: Πίστευα, πιστεύω και θα πιστεύω σε τρεις βασικές αξίες στη ζωή μου, στην ελευθερία, στην αλληλεγγύη και στον πατριωτισμό, στην αγάπη που έχω για την πατρίδα μου.

Πάρα πολλοί άνθρωποι στα χρόνια της Μεταπολίτευσης διαμόρφωσαν τις πολιτικές τους συμπεριφορές στο πλαίσιο των οικογενειών τους. Η ελευθερία οδηγεί τους ανθρώπους στο να μπορούν να κάνουν υπερβάσεις και να κρίνουν πάντοτε τι είναι το σωστό και τι είναι το λάθος.

Η πορεία μου, λοιπόν, δεν είναι πορεία ενός επαγγελματία πολιτικού, γιατί απλούστατα η πρώτη φορά στη ζωή μου που έχω υπάρξει υποψήφιος Βουλευτής -ο Πρωθυπουργός μού έκανε την τιμή να με συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας- και Υπουργός είναι τώρα. Δεν έχω υπάρξει υποψήφιος Βουλευτής ποτέ, πουθενά, με κανέναν ούτε έχω ασκήσει κρατική εξουσία ούτε είμαι Υπουργός κάποιου άλλου οποτεδήποτε.

Στρατεύθηκα σε μια υπόθεση σε μια πολύ δύσκολη εποχή για την πατρίδα, γιατί πίστεψα στο σχέδιο, το όραμα και τις ικανότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Βοήθησα την εκλογή του -όσο αυτό μου αναλογούσε- στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, στην πρωθυπουργία του τόπου και υπηρετώ αυτή την παράταξη και την πατρίδα μου ως Υπουργός Εσωτερικών για όσο διάστημα είναι αυτό χρήσιμο στη χώρα και είναι χρήσιμο σε αυτήν την Κυβέρνηση και σε αυτήν την παράταξη. Τα υπόλοιπα που είπατε κρατήστε τα για τον εαυτό σας και για οποιαδήποτε άλλη χρήση”.

Μ. Νταλιάνη 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ