Τα μεγάλα στοιχήματα στον ορίζοντα της κυβέρνησης


Πώς θα είναι η Ελλάδα το 2021; Ποιες “πληγές”, σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, θα έχει αφήσει πίσω της η πανδημία; Ποιο θα είναι το στρατηγικό πλάνο, επάνω στο οποίο θα…πατήσουν τα βήματα της ανάκαμψης και της επαναφοράς σε συνθήκες ανάπτυξης; 

Αυτά είναι τα κρίσιμα ερωτήματα, που ανοίγονται στον ορίζοντα του Μεγάρου Μαξίμου, λίγα εικοσιτετράωρα πριν την…ανατολή του νέου έτους, το οποίο, για πρώτη φορά μετά από μία πανευρωπαϊκή περιδίνηση σχεδόν έντεκα μηνών, φέρνει μαζί του και την χειροπιαστή ελπίδα. Την ελπίδα της επιχείρησης “Ελευθερία”, η οποία θα αποτελέσει τη γέφυρα προς την κανονικότητα. Μέχρι τότε, μέχρι το άνοιγμα της επόμενης σελίδας, σε μία χώρα που βρίσκεται καιρό τώρα σε…συνθήκες πολέμου, οι προτεραιότητες έχουν ορισθεί. Μαζί τους τα μεγάλα στοιχήματα και οι μεγάλες προκλήσεις για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Στόχος, πέρα από την προστασία της δημόσιας υγείας, πέρα από το…απεταξάμην σε ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα πανδημίας, η δημιουργία συνθηκών για την επίτευξη του περιλάλητου “V” στο οικονομικό σκηνικό. Η γρήγορη, δηλαδή, άνοδος, μετά από την απότομη πτώση.

Οι προκλήσεις είναι πολλές. Η Ελλάδα καλείται εντός των επόμενων ημερών να αναμετρηθεί με τον επόμενο μεγάλο κύκλο. Αυτόν του μαζικού εμβολιασμού. Σηματοδοτεί, όπως ανέφερε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την αρχή του τέλους. Του τέλους μίας πρωτόγνωρης περιπέτειας. Και την απαρχή για την υλοποίηση περαιτέρω μεταρρυθμίσεων και πολιτικών, με επίκεντρο την ίδια την κοινωνία και τις ανάγκες που διογκώθηκαν όσο το…πλοίο περνούσε τις από αλλεπάλληλες Συμπληγάδες του 2020. Η κυβερνητική ατζέντα θα ακολουθήσει δύο παράλληλους δρόμους. Από τη μία πλευρά, υπάρχουν οι πρωτοβουλίες για την ανακούφιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Από την άλλη, υπάρχουν οι δομικές αλλαγές, που θα ευνοήσουν τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη. Μαζί θα έρθει και η οικοδόμηση ενός νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας. Υψηλές υπηρεσίες για το ύψιστο αγαθό.  

Η “Ελευθερία” στις…ράγες

Το εμβόλιο έρχεται, για να αποτελέσει το σύνορο ανάμεσα στον επίλογο της πανδημίας και τον πρόλογο της μετα-Covid εποχής. Και η επιχείρηση “Ελευθερία” σηκώνει την αυλαία της την προσεχή Κυριακή. Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Αττικό, Θριάσιο  και Ασκληπιείο είναι τα πέντε νοσηλευτικά ιδρύματα, στα οποία θα πραγματοποιηθούν τα πρώτα…τσιμπήματα, αφού προηγουμένως (στις 26 Δεκεμβρίου) έχουν φτάσει στη χώρα μας 9.750 δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNtech. Στις 28 Δεκεμβρίου θα γίνει η διανομή προς τα Νοσοκομεία αναφοράς, στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα, έτσι ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων αυτών στις 29 Δεκεμβρίου. 

Μαζικός εμβολιασμός μέσα στους επόμενους μήνες. Αυτό είναι το πρώτο μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση. Και για αυτό, βασικός στόχος του τιτάνιου έργου, που θα αρχίσει να ξεδιπλώνει τις σελίδες του τις ημέρες μετά την εορτή των Χριστουγέννων, είναι μέχρι το τέλος Ιουνίου να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού, προκειμένου να εξασφαλιστεί ανοσία στην κοινότητα. “Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι μόνο όταν θα φτάσουμε κοντά στο 70% εμβολιασμού του συνόλου του ελληνικού πληθυσμού θα μπορούμε πια να μιλάμε με ασφάλεια ότι αφήσαμε πίσω μας την πανδημία…”, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός. 

Δεδομένου ότι οι παραδόσεις των εμβολίων θα γίνονται σταδιακά, κρίθηκε απαραίτητη η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες. Ως εκ τούτου, το Σχέδιο, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, θα εστιάσει, αρχικά, στις ομάδες με την υψηλότερη προτεραιότητα, όπως έχει προταθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Πρώτα από όλους θα πρέπει να εμβολιαστούν  οι υγειονομικοί της πρώτης γραμμής, για να περάσουν, όπως σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ένα μήνυμα ευθύνης απέναντι στον εαυτό τους και απέναντι σε αυτούς που φροντίζουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το πλάνο:

-Σε πρώτη φάση θα εμβολιαστούν υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών. Διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας. Διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης.  Ανάμεσα στα περίπου 70.000 άτομα που θα εμβολιαστούν ως τις 10 Ιανουαρίου, περιλαμβάνονται και 45 αξιωματούχοι που έχουν καίριες θέσεις για τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.

-Σε δεύτερη φάση θα εμβολιαστούν άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων). Ασθενείς με νοσήματα, που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19 ανεξαρτήτως ηλικίας. Προσωπικό για κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους. Άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων). Ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19.

-Σε τρίτη φάση θα εμβολιαστούν άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Γιατροί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί, Ένοπλες Δυνάμεις, Πολιτική Προστασία, Αστυνομία θα σταθούν αρωγοί. Από κοντά και η εκστρατεία ενημέρωσης, προκειμένου να πειστούν ακόμα και οι πλέον δύσπιστοι για την αξία του εμβολίων και την ασφάλεια που αυτά παρέχουν. Και αυτή είναι μία ακόμα πρόκληση για το κυβερνητικό επιτελείο, καθώς η επίτευξη ανοσίας είναι η καθοριστική προϋπόθεση για την επιστροφή σε συνθήκες κοινωνικής κανονικότητας. 

Οι δύο πυλώνες

Προστασία της κοινωνίας. Δυναμική ανάπτυξη με ρεαλισμό και προοπτική. Όσο οι εμβολιασμοί θα προχωρούν, οι προκλήσεις για το κυβερνητικό επιτελείο θα σχετίζονται και με την επίτευξη συνθηκών που θα επιτρέψουν στην πραγματική οικονομία να…ανεβάσει ρυθμούς, μετά την ελέω πανδημίας ύφεση του 2020. 
Τους τρεις πρώτους μήνες της νέας χρονιάς, όπως έχει σημειώσει ο πρωθυπουργός, θα συνεχιστούν οι παρεμβάσεις του κράτους για την απορρόφηση των οικονομικών κραδασμών του κορονοϊού. Για τη στήριξη εργαζομένων, επιχειρήσεων, χαμηλόμισθων και ανέργων υπάρχει ένα ποσό της τάξης των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, θα…τρέχουν η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2021. Το νέο πρόγραμμα Προσλήψεων 100.000 ανέργων, για τους οποίους θα υπάρχει επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών. Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για όσους θα βρεθούν σε προσωρινή αναστολή ή σε μερική απασχόληση. Οι νέοι κύκλοι της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, προκειμένου να κρατηθούν όρθιες οι επιχειρήσεις. 

“Η απόλυτη, άμεση προτεραιότητά μου είναι να συνεχίσω να διασφαλίζω ότι οι θέσεις εργασίας θα διαφυλαχθούν και ότι οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι θα λάβουν τη στήριξη που χρειάζονται, για να ξεπεράσουν αυτή τη δύσκολη περίοδο”, είναι το μήνυμα που εκπέμπει ο Πρωθυπουργός.

Πέραν αυτών, στην κυβέρνηση τοποθετούν στην προμετωπίδα της οικονομικής στρατηγικής την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Το κάλεσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους επενδυτές, για να στρέψουν το βλέμμα τους στη χώρα μας και στις ευκαιρίες που αυτή παρέχει θα είναι εξακολουθητικό και τους επόμενους μήνες. Τα κίνητρα, όπως σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη, είναι πολλά. Μείωση της φορολόγησης του εταιρικού εισοδήματος και του μερίσματος. Μείωση της φορολόγησης της μισθωτής εργασίας. “Εκλεγήκαμε με μία πλατφόρμα μεταρρυθμίσεων, για να αλλάξουμε τη χώρα. Πιστεύω ακράδαντα πως αξίζει στην Ελλάδα να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της χάραξης των πολιτικών σε διεθνές επίπεδο. Και είμαι σίγουρος πως με την υποχώρηση της πανδημίας, η Ελλάδα θα είναι στην πλευρά των νικητών, έχοντας πετύχει μία γρήγορη ανάκαμψη, η οποία θα ενισχύεται από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί”, έχει τονίσει ο πρωθυπουργός. 

Σύμμαχος στο πλευρό της κυβέρνησης θα είναι το “Ταμείο Ανάκαμψης”, που μπορεί να βοηθήσει στους σχεδιασμούς για τη μετάβαση στην ανάκαμψη. Συνολικά, 72 δισεκατομμύρια ευρώ θα εισρεύσουν στη χώρα από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία για την επόμενη επταετία. 32 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης και περίπου 40 δισεκατομμύρια από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, τα οποία θα διατεθούν μέσα από δράσεις του ΕΣΠΑ και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την επόμενη εξαετία. Και το κυβερνητικό πλάνο κινείται προς την τόνωση της απασχόλησης, τη δημιουργία ενός εξωστρεφούς αναπτυξιακού μοντέλου για την οικονομία, την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ