ΣΥΡΙΖΑ και ελληνοτουρκικά: Οι κυρώσεις προϋποθέτουν βούληση για λύσεις

Της Νίκης Ζορμπά 

Ως σοβαρή πρόκληση που δυναμιτίζει τον διαθρησκευτικό διάλογο και απαιτεί την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας “διαβάζει” ο ΣΥΡΙΖΑ την απόφαση Ερντογάν για μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τέμενος, την οποία ωστόσο δεν εντάσσει στο πλαίσιο του ευρωτουρκικού διαλόγου.

Στο πλαίσιο αυτό, αρμόδια πηγή της αξιωματικής αντιπολίτευσης , τάχθηκε υπέρ της στάσης που προκρίνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος ξεκαθάρισε χθες ότι οι κυρώσεις που θα ζητήσει η Ελλάδα για τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις  δεν θα αφορούν το θέμα της Αγίας Σοφίας. 

Και στη σχετική αναφορά του ο Αλέξης Τσίπρας εξάλλου απέφυγε να εντάξει την πρόκληση Ερντογάν στο πλαίσιο ευρωτουρκικού διαλόγου, μιλώντας για υπονόμευση του διαθρησκευτικού διαλόγου.  

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι “η απόφαση του Προέδρου της Τουρκίας για μετατροπή σε τζαμί, της Αγίας Σοφίας- ενός μοναδικού μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς με μεγάλη ιστορική και πνευματική σημασία για τον Χριστιανισμό- αποτελεί σοβαρή πρόκληση που υπονομεύει τον διαθρησκευτικό διάλογο και παραβιάζει κατάφωρα τις οικουμενικές αξίες, οι οποίες είναι σήμερα απαραίτητες όσο ποτέ. Η διεθνής κοινότητα οφείλει να αντιμετωπίσει τις ενέργειες αυτές αποφασιστικά και η Κυβέρνηση έχει καθήκον να αναδείξει το θέμα σε διεθνές επίπεδο”.

Δια του τομεάρχη εξωτερικών της Γ. Κατρούγκαλου εξάλλου, ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να υπενθυμίσει ότι ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός είχε αναδείξει τις σχετικές ευθύνες της Τουρκίας για αυτό το οικουμενικής αξίας μνημείο, μεταξύ άλλων και κατά την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα. 

Οι κυρώσεις απαιτούν διάθεση για διάλογο και λύσεις

Η κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κυβέρνηση για την διαχείριση των ελληνοτουρκικών σχέσεων ωστόσο, αφορά στην “απουσία ενεργητικής” πολιτικής από την ελληνική πλευρά, αρχής γενομένης και λόγω επικαιρότητας, από το θέμα των κυρώσεων που θα ζητήσει ο έλληνας ΥΠΕΞ να επιβληθούν στην Άγκυρα, υπενθυμίζοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τις ζητά εδώ και οκτώ μήνες. 

Στο πλαίσιο αυτό, η ίδια πηγή του ΣΥΡΙΖΑ, επαναφέρει την πρόταση για σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών αρχηγών , μεμφόμενη τον πρωθυπουργό που δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ( και όχι μόνο- Ίδιο αίτημα έχει διατυπώσει και το ΚΙΝΑΛ). 

Στο δια ταύτα πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ , πέραν του ότι μέμφεται την κυβέρνηση ότι  απέφυγε να πρωταγωνιστήσει στον ευρωτουρκικό διάλογο και έκοψε τους διαύλους επικοινωνίας με  την άλλη πλευρά,  αφενός επιμένει ότι απαιτείται σοβαρός διάλογος με την Τουρκία όότι ο αμερικανοτουρκικός και αφετέρου, εντάσσει την απειλή των κυρώσεων σε μια ευρύτερη στρατηγική που περιλαμβάνει την διάθεση για λύσεις.

“Θερμό” επεισόδιο και …Σημίτης

Κυρώσεις ναι, επιτέλους, αλλά η απειλή των κυρώσεων σημαίνει ότι αναζητείται λύση μέσω διαλόγου, αναφέρει χαρακτηριστικά η ίδια πηγή, η οποία  αποδίδει την -σύμφωνα με την ίδια λογική της αδράνειας που χρεώνει στην Κυβέρνηση- στο ότι “Η Ν.Δ δεν είναι έτοιμη για λύσεις υπό τον φόβο δεξιών αντιδράσεων στο εσωτερικό της”. 

Επ αυτού δε, διαβάζοντας από καιρό ως “αναβαθμισμένο” τον κίνδυνο των απειλών του Ταγίπ Ερντογάν , εκτιμούν στην Κουμουνδούρου ότι το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου το Φθινόπωρο, είναι ένας από τους πολύ σοβαρούς κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει η χώρα αν ” εξακολουθήσει η Κυβέρνηση τη λογική της αδράνειας”. 

Στον ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε τάσσονται προδήλως με την διαχείριση των ελληνοτουρκικών της περιόδου Σημίτη σε αντιδιαστολή με τη στρατηγική που ακολούθησε η κυβέρνηση Καραμανλή. 

 

 

 

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ