Στεγαστική Πολιτική – Τσίπρας: Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

«Η διπλή απειλή που γεννιέται από την απουσία προστασίας της πρώτης κατοικίας αλλά και την ανυπαρξία κρατικής στεγαστικής πολιτικής για την κοινωνική στέγη και τη δημιουργία προσιτής οικονομικής κατοικίας, συγκροτεί ένα εκρηκτικό μείγμα που χρειάζεται άμεση απάντηση από την πλευρά μιας συντεταγμένης πολιτείας» τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας τις προτάσεις του κόμματός του για τη Στεγαστική Πολιτική.

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, δομημένο σε τέσσερις άξονες, παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, καθώς εκτίμησε ότι η ελληνική κοινωνία «βρίσκεται αντιμέτωπη με προβλήματα επιβίωσης, αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή κατάσταση».

Έντονη κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς

Ασκώντας έντονη κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς, «και αν για όλα μας λένε ότι φταίει η διεθνής συγκυρία, τίνος ευθύνη είναι οι αρνητικές ευρωπαϊκές πρωτιές για τη χώρα στον πληθωρισμό, στους λογαριασμούς ρεύματος, στις τιμές των καυσίμων, στα είδη πρώτης ανάγκης ;Τίνος ευθύνη είναι η αρνητική πρωτιά στο μισθό και στα εισοδήματα; Τίνος ευθύνη είναι η αρνητική πρωτιά στην ακρίβεια της στέγης ;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, παρατηρώντας παράλληλα πως «η Ελλάδα, είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη όπου το 40% του πληθυσμού, 1,7 εκατομμύρια νοικοκυριά, σε σύνολο 4,1 εκατομμυρίων, βρίσκεται σήμερα σε δεινή στεγαστική κρίση».

Την ίδια ώρα, «για να έχουμε μέτρο σύγκρισης, το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι 9%. Και δεύτερη χειρότερη, μετά την Ελλάδα, είναι η Βουλγαρία με ποσοστό 17,5%» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εγκαλώντας την κυβέρνηση της ΝΔ ότι «με το που ανέλαβε, ψήφισε έναν πτωχευτικό νόμο για να απαλλοτριώνουν τα funds τις περιουσίες των πολιτών».

Ροντέο στην αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης

Στο ίδιο πλαίσιο, «σε αυτή τη χώρα όπου ο μισθός τελειώνει τη 3η εβδομάδα και η ενεργειακή φτώχεια επανέρχεται δριμύτερη, η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο παρακολουθεί αδρανής την έκρηξη των ενοικίων αλλά επιχαίρει και από πάνω για το ροντέο στην αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης, του Airbnb. Θεωρώντας το, επενδυτικό φαινόμενο που συμβάλει στην αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας» σχολίασε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε -σε αντιδιαστολή με την πολιτική της κυβέρνησης- πως «με τη παράταξη που χρεοκόπησε τη χώρα, έχουμε πολύ μεγάλες διαφορές. Η μεγαλύτερη όμως ίσως είναι ο τρόπος που ιεραρχούμε τις οικονομικές και κοινωνικές προτεραιότητες», καθώς «όταν από μια οικονομική δραστηριότητα κερδίζουν λίγοι αλλά χάνει η μεγάλη πλειοψηφία, εμείς δε τη θεωρούμε αναπτυξιακή. Τη θεωρούμε κερδοσκοπική. Και αντικοινωνική.», όπως είπε.

Στον αντίποδα, «ο δικός μας στόχος είναι πάνω απ’ όλα η προστασία και ανάκτηση της χαμένης αυτοπεποίθησης μιας πληγωμένης, εδώ και μια δεκαετία, κοινωνίας» ανέφερε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ξεδιπλώνοντας πτυχές από τη θετική ατζέντα του κόμματός του, ανέφερε ότι «για αυτό και σήμερα ασχολούμαστε όχι με το σάπιο κατεστημένο του χθες αλλά με το καταπιεσμένο δυναμικό του αύριο».

Το τρίπτυχο της πρότασης

Αποβλέποντας στην «ανάσχεση της στεγαστικής κρίσης στη χώρα», ο κ. Τσίπρας επικεντρώθηκε στο τρίπτυχο: «Άμεση ανακούφιση, ανασύνταξη και προοπτική», εντάσσοντας στην ομπρέλα της άμεσης ανακούφισης των συνεπειών της «σοβούσας κρίσης ακρίβειας»:

1. πλαφόν στη χονδρική και στη λιανική αγορά ρεύματος.

2. αποκατάσταση του Δημόσιου ρόλου της ΔΕΗ.

3. τέλος της αισχροκέρδειας των παραγωγών.

4. μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα κατανάλωσης.

5. διαγραφή μέρους του πανδημικού χρέους.

6. αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

όπως και «άμεσες παρεμβάσεις σχεδιάζουμε και για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας» με σχέδιο που περιλαμβάνει:

· Τη δωρεάν επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος

· Τη παροχή δωρεάν ρεύματος έως 300 kw ανά μήνα και ανά νοικοκυριό, με προπληρωμένη κάρτα αλληλεγγύης για αγορά τροφίμων και βασικών ειδών.

siriza

Οι 4 άξονες

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «η διπλή απειλή που γεννιέται από την απουσία προστασίας της πρώτης κατοικίας αλλά και την ανυπαρξία κρατικής στεγαστικής πολιτικής για την κοινωνική στέγη και τη δημιουργία προσιτής οικονομικής κατοικίας, συγκροτεί ένα εκρηκτικό μείγμα που χρειάζεται άμεση απάντηση από την πλευρά μιας συντεταγμένης πολιτείας». Στην κατεύθυνση αυτή, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δομείται σε 4 άξονες:

Πρώτος Άξονας: αντιμετώπιση του μη εξυπηρετούμενου ιδιωτικού χρέους των νοικοκυριών με εγγύηση την κατοικία.

Σχολιάζοντας πως «τα κόκκινα δάνεια αυξήθηκαν ξανά ραγδαία», ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «το πρόβλημα είναι υπαρξιακό για την κοινωνική συνοχή, με δεδομένο ότι τα 4/5 του πλούτου των ελληνικών νοικοκυριών είναι η αξία της ακίνητης περιουσίας τους», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «από τα 4 εκατομμύρια νοικοκυριά, τα 3 εκ. έχουν ιδιόκτητη στέγη και από αυτά το 23% έχουν δάνεια και υποθήκες», σε σημείο που να «απειλείται με αναδιανομή ο μοναδικός πλούτος των ελληνικών νοικοκυριών».

Κάνοντας παράλληλα λόγο για «άμεση και επιτακτική ανάγκη να προλάβουμε ένα τεράστιο κύμα εκποίησης της λαϊκής περιουσίας που όμοιο του δεν έχει ζήσει ποτέ η χώρα, ακόμα και στα πιο σκληρά μνημονιακά χρόνια της μεγάλης κρίσης» πρότεινε:

· Την κατάργηση του «ακραία αντικοινωνικού Πτωχευτικού Νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ»

· Την επαναφορά της προστασίας της κύριας κατοικίας των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης με την υπαγωγή της τόσο στην εξωδικαστική όσο και στη δικαστική διαδικασία, και την δεσμευτικότητα των ρυθμίσεων για τους πιστωτές και κυρίως για τις Τράπεζες.

· Για ευάλωτες κατηγορίες, η χορήγηση ρύθμισης θα συνοδεύεται από πρόγραμμα επιδότησης της αποπληρωμής των δόσεων.

· Επιπρόσθετα, για τα ρυθμισμένα δάνεια νοικοκυριών σχεδιάζεται «μια μεγάλη καινοτομία»: η δημιουργία Ειδικού Ταμείου Αναδιαρθρώσεων εντός της Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα επιχορηγεί υπό προϋποθέσεις τμήμα της ρυθμισμένης οφειλής που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ο οφειλέτης, τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Δεύτερος Άξονας: έλεγχος της δραστηριότητας του Airbnb και την αντιμετώπιση της φούσκας ακινήτων.

tsipras 3

Airbnb

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, «η ανεξέλεγκτη δραστηριότητα του Airbnb αποτελεί μια από της βασικές αιτίες της συνεχούς αύξησης τιμών αγοράς και ενοικίων κατοικίας, της δημιουργίας νέας φούσκας ακινήτων», ενώ «τα τρία τελευταία χρόνια η ραγδαία αύξηση των τιμών αγοράς ακινήτων και ενοικίων φτάνει μεσοσταθμικά στο 32%», δήλωσε. Ο ίδιος διευκρίνισε, ωστόσο, ότι «το πρόβλημα δεν το προκαλούν οι ιδιοκτήτες που νοικιάζουν τα 2 ή 3 ακίνητα που διαθέτουν μέσω AirBnb. Το πρόβλημα είναι αυτό το καθεστώς άγριας δύσης, που αφήνει ανεξέλεγκτη τη δυνατότητα κάποιων ισχυρών, να αγοράζουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα και να μετατρέπουν παραδοσιακές οικιστικές ζώνες σε γειτονιές Airbnb, ξεσπιτώνοντας νέους και νέες, οικογένειες και νοικοκυριά και αλλοιώνοντας βίαια το χαρακτήρα των πόλεων», περιέγραψε.

Υπό αυτή την προοπτική, «δεν επιδιώκουμε μια μάχη ανάμεσα στο βαρύ χέρι του κράτους απέναντι στο αόρατο χέρι της αγοράς, αλλά τη θέσπιση κανόνων» εξήγησε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προτείνοντας:

· Την απαγόρευση δραστηριοτήτων airbnb στα νομικά πρόσωπα, για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

· Την απελευθέρωση της δραστηριότητας του Airbnb μόνο για τα φυσικά πρόσωπα και εως 3 ακίνητα ανά ιδιοκτήτη και διαχειριστή.

· Τη θέσπιση φορολογικών ελαφρύνσεων για τη μικτή μίσθωση, δηλαδή 8-9 μήνες ως κατοικία ή φοιτητική κατοικία και 3 – 4 μήνες ως airbnb.

Τρίτος Άξονας: προστασία του δικαιώματος των νέων στην αυτόνομη και ανεξάρτητη ζωή

«Στόχος είναι η επανάκτηση του δικαιώματος στη Στέγη των νέων και ειδικότερα των νέων ζευγαριών 24-44 ετών», όπως είπε ο κ. Τσίπρας, προτείνοντας:

· Τον διπλασιασμό τόσο του επιδόματος όσο και των δικαιούχων επιδόματος στέγης, ηλικίας 25-44 ετών, με επιδότηση από 70€ σε 140€ το μήνα για νοικοκυριό με ένα μέλος και από 175€ σε 350€ το μήνα για νοικοκυριό με 2 παιδιά.

· Την αύξηση στα εισοδηματικά κριτήρια από 7000€ σε 14000€ για την επιδότηση νοικοκυριού με ένα μέλος. Και από 17.500€ σε 35.000€ για την επιδότηση ζευγαριού με 2 παιδιά.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το σύνολο των δικαιούχων θα φτάσει τις 150.000 νοικοκυριά 25-44 ετών. Με συνολικό επιπλέον κόστος 255 εκ. €/έτος.

Τέταρτος Άξονας: Νέα Στεγαστική Πολιτική και την εξασφάλιση αξιοπρεπούς στέγης, με τη Δημιουργία Τράπεζας Στέγης.
Η Τράπεζας Στέγης δημιουργείται από:

α) κενά, ανεκμετάλλευτα κτίρια του δημοσίου, των Δήμων, της Εκκλησίας και μη κερδοσκοπικών φορέων κοινωφελούς σκοπού (σωματεία, ιδρύματα, κληροδοτήματα, κ.λπ.) για αγορά ή ενοικίαση.

β) κενά εγκαταλελειμμένα κτίρια ιδιωτών σε διάφορους Δήμους (κατοικίες ή άλλων χρήσεων, εφόσον μετατρέπονται εύκολα σε κατοικίες) για αγορά ή ενοικίαση Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό κενών κτιρίων μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

γ) κυρίως όμως από κατοικίες και διαμερίσματα ιδιωτών που θα τις διαθέσουν στην Τράπεζα Στέγης προς ενοικίαση για 3, 5 ή 8 χρόνια χάρη σε ένα ελκυστικό πακέτο κινήτρων, που θα τους δοθεί από το κράτος.

12

Στα κίνητρα προς τους ιδιώτες ιδιοκτήτες περιλαμβάνονται, σύμφωνα με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

· Φοροελαφρύνσεις, κατάργηση φόρου ενοικίου και ΕΝΦΙΑ

· Εξασφάλιση καταβολής ενοικίου 12 μήνες το χρόνο

· Ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτου και ενεργειακό πιστοποιητικό.

· Ασφάλεια πυρός και νομική κάλυψη

· Εγγύηση καλής κατάστασης και ανακαίνιση του ακινήτου μετά τη λήξη της παραχώρησης

«Τέλος ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τη καταπολέμηση της στεγαστικής κρίσης, πέρα από τη δημιουργία απαιτεί και την ορθή διαχείριση και διάθεση της Προσιτής Οικονομικά Στέγης» επισήμανε ο κ. Τσίπρας, περιλαμβάνοντας στο προτεινόμενο σχέδιο τη Ψηφιακή Διαχείριση και Διάθεση της Προσιτής Οικονομικά Στέγης (ΠΟΣ):

α) Θεσπίζοντας νόμο-πλαίσιο για τη στέγη και κεντρική δομή του Κράτους σε επίπεδο Υφυπουργείου στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

β) Δημιουργώντας ψηφιακό παρατηρητήριο αποθέματος στέγης το οποίο θα λειτουργεί σε κάθε δήμο της χώρας και στην κεντρική δομή του κράτους και περιλαμβάνει μητρώα κατοικιών, μητρώα δικαιούχων και αντιστοίχιση μεταξύ δικαιούχων και κατοικιών..

Η λογική για τη συμπόρευση

Απευθυνόμενος εμμέσως στις προοδευτικές δυνάμεις, «στη δική μας λογική, η στέγη αποτελεί ένα ζήτημα συστράτευσης και συμπόρευσης δυνάμεων που μελετούν, βιώνουν και γνωρίζουν το φαινόμενο» τόνισε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι «είναι και οδηγός μας για την επόμενη μέρα».

«Η συμπόρευση κοινωνικών δυνάμεων, η εμπιστοσύνη στην επιστήμη και τους ειδικούς, η αξιοποίηση της διαθέσιμης γνώσης και της διεθνούς πρακτικής. Αυτά είναι η βάση έτσι ώστε κάθε πράξη μιας σύγχρονης προοδευτικής κυβέρνησης, να εγγυάται την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, την κοινωνική συνοχή και την προστασία του περιβάλλοντος. Και αυτή αν θέλετε, είναι μια δέσμευση για την επόμενη μέρα που σηματοδοτεί πολλά περισσότερα από τη νίκη ενός κόμματος, και την ήττα ενός άλλου», όπως περιέγραψε, καταλήγοντας πως «στην πράξη θα πρόκειται για την επιστροφή της διακυβέρνησης στο Δημόσιο Συμφέρον, μετά από μια σκληρή περίοδο όπου μια χούφτα ανθρώπων κυβερνήσαν για τα συμφέροντα των ισχυρών».

11

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ