Σταϊκούρας: Είμαστε εδώ για όσο χρειαστεί και ό,τι απαιτηθεί

Επέκταση των μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων και το 2021 με άλλα 7,5 δισ. προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής την δεύτερη μέρα συζήτησης του Προϋπολογισμού 2021.

“Είμαστε εδώ για όσο χρειαστεί και ό,τι απαιτηθεί” τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, ενώ για τον Προϋπολογισμό υπογράμμισε ότι υπό συνθήκες εξαιρετικής αβεβαιότητας, είναι ρεαλιστικός, αναπτυξιακός, φιλο-επενδυτικός, μεταρρυθμιστικός, ευέλικτος και κοινωνικά δίκαιος.

Όπως είπε, συνολικά τα μέτρα στήριξης το διάστημα 2020-2021 έως τώρα ανέρχονται σε 31,5 δισ. “Σε πλήρη εξέλιξη, αναμένεται να ανέλθουν στα 24 δισ. ευρώ το 2020. Προσθέτοντας 7,5 δισ. ευρώ μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας το 2021,  το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων ανεβαίνει στα 31,5 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή είναι και το ύψος της χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης τα επόμενα χρόνια”.

Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι  το οικονομικό επιτελείο σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, με μειωμένα έσοδα λόγω φορολογικών και ασφαλιστικών αναστολών και περιορισμών στη λειτουργία της οικονομίας, “έχει πάρει στην ‘πλάτη’ του, όπως έχει καθήκον μέσα στην πρωτοφανή αυτή κρίση, την ελληνική κοινωνία, καταβάλλοντας μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και αποζημιώσεις, σε μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και ανέργους. Και θα συνεχίσει να το πράττει, για όσο χρειαστεί. Γιατί λειτουργήσαμε με σύνεση, σωφροσύνη και διορατικότητα, “χτίζοντας” στο μεσοδιάστημα επαρκή ταμειακά διαθέσιμα. Και μη ακολουθώντας, ευτυχώς για την κοινωνία και την οικονομία, τις ανεύθυνες και λαϊκίστικες προτροπές της Αντιπολίτευσης, που σήμερα θα μας είχαν οδηγήσει σε αδιέξοδα”.

Πρωταθλητές οι καφετέριες στην επιστρεπτέα

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην επιστρεπτέα προκαταβολή η οποία θα φτάσει στα 5,4 δις έως τέλος του 2020 δίνοντας στοιχεία για το ποιοι κλάδοι απορρόφησαν τα μεγαλύτερα ποσά: “Πρωταθλητές” στην απορρόφηση είναι οι καφετέριες, ενώ ακολουθούν τα ταξί, εστιατόρια, ψησταριές, δικηγόροι, λογιστές, κομμωτήρια και μια σειρά άλλων κλάδων. Σήμερα μετά τη δεύτερη πληρωμή θα έχουμε περισσότερα στοιχεία”.

Μ. Ντ. 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ