Σε επιφυλακή η κυβέρνηση για τον κορονοϊό – Σύσκεψη στο Μαξίμου – Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Σε μία από τις πλέον κρίσιμες εβδομάδες της… μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία εποχής, εισέρχεται από σήμερα η κυβέρνηση.

Τα φαινόμενα συγχρωτισμού, αλλά και η γενικότερη αίσθηση χαλάρωσης, που παρατηρήθηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε ολόκληρη την επικράτεια έχουν τεθεί στο… μικροσκόπιο των κυβερνητικών στελεχών, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να επιλέγει να στείλει νέα μηνύματα, στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποίησε στην Κέρκυρα.

Σήμερα το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Υγείας αναμένεται να πραγματοποιηθούν διαδοχικές συσκέψεις, που θα φέρουν στην πρώτη γραμμή τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού.

Την ίδια στιγμή, ανοιχτό παραμένει πάντα το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, ένα σκέλος των οποίων μπορεί να σχετίζεται με τα πανηγύρια, καθώς οι εικόνες του προηγούμενου διαστήματος προκάλεσαν έντονο προβληματισμό.

“Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε οποιοδήποτε άλλο μέτρο χρειαστεί και προς τα βόρεια σύνορα, αλλά και προς το εσωτερικό της χώρας. Γιατί μας ανησυχεί και η χαλάρωση, που βλέπουμε όλοι γύρω μας. Είναι κατανοητή η κόότιη των συμπολιτών μας μετά από τόσους μήνες μίας πρωτόγνωρης κατάστασης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να επιτρέψουμε σε αυτήν την κόότιη να μας οδηγήσει σε ένα πολύ μεγάλο λάθος. H χαλάρωση και ο εφησυχασμός είναι πολύ μεγάλο λάθος”, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

“Να διαφυλάξουμε το κεκτημένο”

Στη διάρκεια των παρεμβάσεων που πραγματοποίησε στην Κέρκυρα, ο πρωθυπουργός ανέδειξε την ανάγκη να διατηρηθούν τα κεκτημένα που πέτυχαν οι πολίτες και η χώρα κατά την πρώτη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας και να τηρούνται με ευλάβεια από όλους, ιδίως τους επαγγελματίες του τουρισμού, τα υγειονομικά  μέτρα.

“Είμαστε σήμερα σε θέση να υποδεχόμαστε έστω και λίγους επισκέπτες, και σε καλύτερη θέση από ό,τι είναι άλλες μεγάλες τουριστικές αγορές, επειδή πετύχαμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας στην πρώτη της φάση. Θέλω να τονίσω ότι αυτό το κεκτημένο οφείλουμε να το διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού… Σήμερα πρέπει να είμαστε δίπλα προσεκτικοί σε σχέση με το πώς συμπεριφερόμασταν αν πριν από ένα μήνα, επειδή γνωρίζουμε ότι στατιστικά, όταν ανοίγουμε τη χώρα σε ξένους επισκέπτες, θα έχουμε και κάποια εισαγόμενα κρούσματα κορονοϊού”, σημείωσε.

“Θα επιμείνω και θα ζητήσω τη συμπαράσταση όλων των επαγγελματιών του τουρισμού, να τηρούμε με ευλάβεια τα μέτρα, ειδικά τα μέτρα ατομικής προστασίας των εργαζόμενων στον τουρισμό, στην εστίαση, στα εποχικά καταστήματα τα οποία είναι εξαρτημένα από τον τουρισμό. Δε μπορώ να μην παρατηρήσω κι εγώ ότι υπάρχει μία συνολικότερη χαλάρωση. Πρέπει να επανέλθουμε σε καθεστώς εγρήγορσης”, επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Στις σημερινές συσκέψεις, θα γίνει αποτίμηση των σαρωτικών ελέγχων, οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο για την τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας Υγείας, ενώ θα εκτιμηθεί και η κατάσταση στο σύνολο της χώρας και λίγο πριν τεθούν σε εφαρμογή οι αποφάσεις, που ελήφθησαν στην τελευταία διευρυμένη τηλεδιάσκεψη, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με αυτές:

– Όσοι εισέρχονται για μη ουσιώδεις λόγους, από τις 6.00 αύριο το πρωί από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου για τον κορονοϊό, που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.

– Η υποχρέωση συμπλήρωσης του Passenger Locator Form παραμένει σε ισχύ. Ο ελάχιστος χρόνος συμπλήρωσης περιορίζεται στις 24, από 48 ώρες, πριν την άφιξη στην Ελλάδα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ