“Βολές” κατά της Φον ντερ Λάιεν για συμμετοχή της σε προεκλογικό βίντεο των συντηρητικών της Κροατίας

Η διαμεσολαβήτρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέκρινε σήμερα, Τετάρτη, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη συμμετοχή της σε ένα προεκλογικό βίντεο των συντηρητικών στην Κροατία και συνέστησε να αναθεωρηθεί ο κώδικας συμπεριφοράς της επιτροπής των Βρυξελλών.

Η Ιρλανδέζα Έμιλι Ο’Ράιλι έλαβε δύο προσφυγές κατά της συμμετοχής της πρόεδρου και της αντιπροέδρου Ντουμπράβκα Σουίτσα σε ένα βίντεο της προεκλογικής εκστρατείας του κροατικού κόμματος HDZ το οποίο κέρδισε τις εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή, 5 Ιουλίου.

Οι προσφεύγοντες ερωτούσαν εάν η πρωτοβουλία αυτή συνάδει με τον κώδικα συμπεριφοράς της Κομισιόν για τα μέλη της.

“Οι ανησυχίες των εναγόντων είναι βάσιμες”, εκτιμά η Έμιλι Ο΄Ράιλι σε μια επιστολή που απηύθυνε προς την πρόεδρο της Επιτροπής.

“Είναι κατανοητό ότι το κοινό διερωτάται σε ποιο βαθμό τα μέλη της Επιτροπής μπορούν ή πρέπει να εμπλέκονται σε πολιτικές εκστρατείες, δεδομένης της ποικιλομορφίας και της εμβέλειας των ρόλων της Επιτροπής, που είναι κυρίως πολιτικοί, νομικοί, εκτελεστικοί και κανονιστικοί”, υπογραμμίζει η διαμεσολαβήτρια.

Η Επιτροπή παραδέχεται ότι διαπράχθηκαν “λάθη” “από διάφορους παρεμβαίνοντες” στη “διαδικασία” όπου έλαβε μέρος η Γερμανίδα, καθώς και αρκετοί άλλοι δεξιοί Ευρωπαίοι ηγέτες, στο βίντεο αυτό για την υποστήριξη του κόμματος HDZ του Κροάτη πρωθυπουργού Αντρέι Πλένκοβιτς.

Ο κώδικας συμπεριφοράς ορίζει ότι τα μέλη της Επιτροπής δεν πρέπει να συμπεριφέρονται “με τρόπο που επιφέρει πλήγμα στην αντίληψη του κοινού για την ανεξαρτησία τους”.

Η Ο΄Ράιλι ζητεί από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να διασφαλίσει ότι τέτοια λάθη δεν θα επαναληφθούν. Προτείνει, εξάλλου, “την επεξεργασία ενός ξεχωριστού κώδικα συμπεριφοράς για εσάς ως πρόεδρο”.

“Μπορεί να υπάρξει μια κάποια σύγχυση στην αντίληψη του κοινού όσον αφορά τους ρόλους και τις αρμοδιότητες των κύριων θεσμών της ΕΕ και νομίζω ότι θα συμφωνούσατε ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών μπορεί να ενισχυθεί με τη σαφήνεια ως προς αυτό”.

Η Ευρωπαία διαμεσολαβήτρια ζητεί να “ενισχυθεί ο ανεξάρτητος έλεγχος” που ασκείται για την τήρηση του κώδικα συμπεριφοράς από τα μέλη της Επιτροπής και διευκρινίζει ότι ενημέρωσε “το αρμόδιο όργανο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

* Κέρδισαν το στοίχημα οι Συντηρητικοί στην Κροατία

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ