“Άδειασμα” Δρίτσα από ΣΥΡΙΖΑ μετά από “οδηγία” Τσίπρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 10.23

Της Νίκης Ζορμπά

“Άδειασε” και επισήμως τον Θοδωρή Δρίτσα η Κουμουνδούρου, μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του για τη 17 Νοέμβρη που προκάλεσαν ζημιά στο προφίλ του κόμματος και του προέδρου του και άφησαν άφωνη χθες την ηγεσία της Κουμουνδούρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr από κομματική πηγή, την έκδοση της ανακοίνωσης καταδίκης των δηλώσεων Δρίτσα και της τρομοκρατίας, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Με ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει “ατυχή” τη χθεσινή δήλωση του πρώην υπουργού και νυν τομεάρχη Αμύνης και καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατία:  

“Η χθεσινή δήλωση του Θοδωρή Δρίτσα ήταν ατυχής. Δεν εκφράζει ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε τον ίδιο. Το ξεκαθάρισε άλλωστε αμέσως με διευκρινιστική του δήλωση χωρίς περιστροφές. 

Την αριστερά και την προοδευτική παράταξη τις χωρίζει ιδεολογική και αξιακή άβυσσος με τη τρομοκρατία. Γιατί για εμάς υπέρτατη αξία είναι η ανθρώπινη ζωή. Και σε αυτό δεν χωράει δεύτερη κουβέντα” είναι η ακριβής ανακοίνωση που εξέδωσε η Κουμουνδούρου.

Το παρασκήνιο

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το Capital.grΝωρίς το μεσημέρι χθες, συνεδρίασε η “ομάδα του καφέ” στην Κουμουνδούρου, υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Στην ατζέντα βρέθηκε η αποτίμηση των πολιτικών εξελίξεων των τελευταίων ημερών και ο προγραμματισμός των νέων “δράσεων” του ΣΥΡΙΖΑ. 


Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες πριν την εκδήλωση του κόμματος για την παρουσίαση του σχεδίου για το νέο ΕΣΥ και ενόψει της παρουσίασης τις επόμενες ημέρες της πρότασης για ρύθμιση οφειλών με κούρεμα χρέους. 

Μέχρι εκείνη την ώρα τίποτα δεν μύριζε μπαρούτι και δεν προμήνυε την φωτιά που άναψε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο βουλευτής και τομεάρχης Αμύνης, Θοδωρής Δρίτσας, με τις δηλώσεις του πως “κανένας δεν τρομοκρατήθηκε με τη 17 Νοέμβρη”, παρότι η συνέντευξή του στα ερτζιανά είχε δοθεί πολύ νωρίτερα. 

Ακόμη δεν είχαν κάνει τον γύρο του διαδικτύου. 

Όταν ενημερώθηκε η ηγεσία της Κουμουνδούρου για τις δηλώσεις του βουλευτή της, επιχειρήθηκε να γίνει άμεσα “διαχείριση” κρίσης και του ζητήθηκε να ανασκευάσει δια διευκρινιστικής δήλωσης. Όπερ και εγένετο, χωρίς να πάντως να  σταθούν ικανές οι νέες δηλώσεις του να συγκρατήσουν τον σάλο που είχε ήδη ξεσπάσει. 

Ο σάλος και η ζημιά

Η Ν.Δ ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει θέση, το ΚΙΝΑΛ αποδοκίμασε την τοποθέτηση του πρώην υπουργού και η προσπάθεια της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να αποσυνδεθεί με τον Δημήτρη Κουφοντίνα ως πρόσωπο, αποδίδοντας τη στήριξη στο αίτημά του σε θεσμικούς λόγους, έγινε θρύψαλλα. 

Η αμηχανία που συνόδευσε την αφωνία ήταν έκδηλη στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες ανώτερων κομματικών στελεχών και άπαντες  ομολογούσαν ότι πρόκειται για προβληματική εξέλιξη η οποία προφανώς και απέχει πόρρω από την επιδίωξη της ηγεσίας: Αποστάσεις και μετρημένος λόγος από τον Δ. Κουφοντίνα ως πρόσωπο και δράση με επικλήσεις -αποκλειστικά- του “Κράτους Δικαίου” σε ό,τι αφορά την υπόθεση της απεργίας πείνας του καταδικασμένου δολοφόνου. 

Αναγνωρίζεται προφανώς και η εξαιρετικά προβληματική εικόνα που εξέπεμψε το κόμμα δια των δηλώσεων Δρίτσα σε σχέση με την τρομοκρατία εν γένει, δίνοντας – όχι αναίτια-  “τροφή” στους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ που συνδέουν ευθέως μέρος του κόμματος με “φιλοτρομοκρατικές” αντιλήψεις. 

Η ίδια ζημιά, προκλήθηκε και στο προφίλ και του Αλέξη Τσίπρα εν γένει καθώς η προσπάθεια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να συνδεθεί με κεντρώα, μετριοπαθή κοινά, δυναμιτίζεται εκ των πραγμάτων, από τέτοιες “στραβές”. 

Για την ώρα, Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ τηρούν “αιδήμονα” σιωπή, χωρίς να έχει υπάρξει καμία δημόσια δήλωση. Από τα “κεντρικά” περιορίζονται σε ομολογία της αστοχίας και σε παραπομπή στην διευκρινιστική δήλωση Δρίτσα, στην οποία τον υποχρέωσαν.

*Διαβάστε ακόμα

-“Άδειασμα” Δρίτσα από ΣΥΡΙΖΑ μετά από “οδηγία” Τσίπρα

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ