Πολωνία: Δεύτερη θητεία κερδίζει ο συντηρητικός πρόεδρος Ντούντα, στη βάση των τελικών αποτελεσμάτων

Το 51,21% των ψήφων κερδίζει ο συντηρητικός πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα, σύμφωνα με τα (σχεδόν) τελικά αποτελέσματα του β’ γύρου των προεδρικών εκλογών στη χώρα, επανεκλεγόμενος στο ύπατο αξίωμα της χώρας για δεύτερη θητεία, όότι ανακοίνωσε η κρατική εκλογική επιτροπή.

Με βάση το 99,97% των καταμετρημένων ψήφων, ο κεντρώος – φιλελεύθερος δήμαρχος της Βαρσοβίας Ραφάλ Τρζασκόφσκι λαμβάνει το 48,79% των ψήφων.

Τα οριστικά αποτελέσματα πιθανόν να έχουν μικρή απόκλιση.

Εάν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για μία από τις πιο αμφίρροπες αναμετρήσεις στη σύγχρονη ιστορία της Πολωνίας, δείχνοντας το χάσμα που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό της χώρας.

Οι προεδρικές εκλογές ήταν προγραμματισμένες για τον Μάιο, επαναπρογραμματίστηκαν ωστόσο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Κρατικά μέσα ενημέρωσης, αλλά η Καθολική Εκκλησία κινητοποιήθηκαν υπέρ της επανεκλογής του κοινωνικά συντηρητικού αρχηγού του κράτους.

Ο Ντούντα υποστηρίζεται από το κυβερνών, συντηρητικό δεξιό (και ήπια ευρωσκεπτικιστικό) κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) και πραγματοποίησε μια καμπάνια υπεράσπισης των παραδοσιακών αξιών και της κοινωνικής επιδοματικής πολιτικής, κερδίζοντας έτσι μια δεύτερη πενταετή θητεία.

Τις τελευταίες ημέρες της καμπάνιας, ο Ντούντα έκανε ακόμη ισχυρότερη συντηρητική στροφή, κατηγορώντας το κίνημα για τα δικαιώματα των LGBT ατόμων ως “ιδεολογία χειρότερη και από τον κομμουνισμό”.

Η καμπάνια του Ντούντα παρουσίαζε επίσης τον Τρζασκόφσκι ως πρόσωπο το οποίο θα “ξεπουλούσε την Πολωνία στα εβραϊκά συμφέροντα”, παίζοντας με τα αντισημιτικά στερεότυπα, σε μια χώρα η οποία διέθετε τη μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα της Γηραιά ήπειρος, πριν η ναζιστική Γερμανία εξοντώσει μεγάλο μέρος της κατά το Ολοκαύτωμα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ