Πελόζι: Το χάσμα Δημοκρατικών και Λευκού Οίκου για το πακέτο τόνωσης παραμένει σημαντικό

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, είχαν σήμερα για το νέο δημοσιονομικό πακέτο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία, χωρίς ωστόσο να μπορέσουν να γεφυρώσουν το χάσμα που χωρίζει τους Δημοκρατικούς και τον Λευκό Οίκο.

Όπως δήλωσε, η Πελόζι μετά τη συνάντησή της με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν σημαντικές.

“Δυστυχώς, αυτό το τηλεφώνημα κατέστησε σαφές ότι οι Δημοκρατικοί και ο Λευκός Οίκος εξακολουθούν να έχουν σοβαρές διαφορές όσον αφορά την αντίληψη της σοβαρότητας της κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες οικογένειες της Αμερικής”, δήλωσε χαρακτηριστικά η Πελόζι μετά τη περίπου μισάωρη συνομιλία της με τον Μνούτσιν. 

Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων επισήμανε, σύμφωνα με το CNBC, ότι οι διαφορές των δύο πλευρών αφορούν το ύψος του πέμπτου κατά σειρά δημοσιονομικού πακέτου τόνωσης της οικονομίας που εξετάζει το Κογκρέσο για την ανακούφιση των οικονομικών και υγειονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι οι Δημοκρατικοί αρχικά ζητούσαν ένα πακέτο ύψους άνω των 3 τρισ. δολαρίων, όμως στη συνέχεια δήλωσαν ότι θα συμφωνούσαν και επί ενός ποσού της τάξης των 2,2 τρισ. δολαρίων. Η πρόταση κυβέρνηση Τραμπ, ωστόσο, δεν ξεπερνά προς το παρόν το 1,3 τρισ. δολάρια.

Σε κάθε περίπτωση, το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών κινδυνεύει να προκαλέσει περαιτέρω ζημιά καθώς εκατομμύρια Αμερικανοί αγωνίζονται να καλύψουν το κόστος ενοικίων και σίτισης, καθώς οι οικονομικοί περιορισμοί που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της πανδημίας παραμένουν σε ισχύ. 

Αρκετοί οικονομολόγοι, μάλιστα, προειδοποιούν ότι η μη επίτευξη συμφωνίας επί του νέου πακέτου δημοσιονομικής τόνωσης θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη βελτίωση που έχει καταγραφεί στον τομέα της απασχόλησης τους τελευταίους τρεις μήνες.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ