Παπανδρέου για COP26: Χλιαρός συμβιβασμός η συμφωνία στη Γλασκώβη για το κλίμα

Παπανδρέου για COP26: Τι δήλωσε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ για τη συμφωνία που επετεύχθη στα πλαίσια της COP26.

Σε δήλωσή του ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στη Γλασκώβη ως χλιαρό συμβιβασμό, ενώ την ίδια στιγμή ο πλανήτης είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μάλιστα, επεσήμανε πως «η κλιματική δικαιοσύνη πρέπει να μεταφραστεί σε πράξεις πριν να είναι αργά». Επιπλέον, ο πρώην πρωθυπουργός και υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, ανέφερε πως «είναι κρίμα ότι δεν υπήρξε η συλλογική βούληση να διασφαλιστεί ο περιορισμός της υπερθέρμανσης της γης στον 1,5 βαθμό Κελσίου, πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια πορεία υπερθέρμανσης 2,7 βαθμών Κελσίου. Με καταστροφικές για το περιβάλλον, τη ζωή μας και τον πολιτισμό μας συνέπειες».

Επίσης, ο κ. Παπανδρέου αναρωτήθηκε αν είναι αρκετό να μιλάμε για εντατικοποίηση των προσπαθειών χωρίς τίποτα πιο συγκεκριμένο, καθώς όλοι βιώνουν ήδη τι σημαίνει κλιματική αλλαγή, με τους καύσωνες, τις πλημμύρες και την ξηρασία, αλλά και επιπτώσεις που σχετίζονται με τις μετακινήσεις πληθυσμών, τη γεωργία και την υγεία.

papandreou 3

Για την απολιγνιτοποίηση και την πράσινη μετάβαση

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επεσήμανε ότι «η απολιγνιτοποίηση δεν πρέπει να γίνει βίαια, αλλά είναι απαραίτητη αν θέλουμε να μειωθούν οι εκπομπές αερίων που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου». Στη συνέχεια τόνισε ότι έπεσε στο κενό η βοήθεια στις φτωχές χώρες που ευθύνονται λιγότερο για την κλιματική αλλαγή, αλλά υποφέρουν περισσότερο από τις συνέπειές της, λόγω της απροθυμίας των ανεπτυγμένων χωρών να συνδράμουν. Τέλος, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι η μετάβαση σε ένα διαφορετικό, πράσινο μοντέλο ανάπτυξης, χωρίς διεθνή συνεργασία και εθνικό σχέδιο, επιβαρύνει οικονομικά τους πιο αδύναμους, γι’ αυτό και «χρειάζεται μεγαλύτερη πίεση και αγώνας από όλους για να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής άμεσα και αποφασιστικά».

papandreou 1 1

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ