Πακέτο μέτρων για τη στήριξη των αερομεταφορών ανακοινώνει η κυβέρνηση

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Λίγες ημέρες μετά τις ανακοινώσεις του προγράμματος-γέφυρα των 24 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο, μεταξύ άλλων, έρχεται για να στηρίξει τον κλάδο-πυλώνα του Τουρισμού, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει στο προσκήνιο ακόμα ένα “πακέτο”, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόκειται για μέτρα που θα σχετίζονται με τον τομέα των αερομεταφορών, ο οποίος συμβαδίζει άρρηκτα με την ενίσχυση των τουριστικών θερινών κυμάτων προς τη χώρα μας και έχει δεχθεί ισχυρά πλήγματα από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακοινώσεις από τα υπουργεία Οικονομικών, Υποδομών και Εργασίας μπορεί να πραγματοποιηθούν ακόμα και σήμερα και οι κυβερνητικές κινήσεις θα κινούνται προς την κατεύθυνση της στήριξης της απασχόλησης και της ενίσχυσης της ρευστότητας.

Συνολικά, οι παρεμβάσεις θα αφορούν ένα ισχυρό “πακέτο”, ενώ θα “αγκαλιάζουν” το σύνολο του κλάδου. Από τις αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια, μέχρι τις εταιρείες εδάφους.

Όότι προκύπτει από τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο κλάδος των αερομεταφορών, στο σύνολό του, θα έχει πρόσβαση σε εργαλεία ρευστότητας, μέσα από τον τραπεζικό δανεισμό. Παράλληλα, αναμένεται ότι θα υπάρξουν κινήσεις διευκόλυνσης όσον αφορά στην προκαταβολή φόρου, ειδικό φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς για κατηγορίες εργαζομένων, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και ειδική πρόβλεψη για αποζημιώσεις, οι οποίες θα σχετίζονται με τις κενές θέσεις στις πτήσεις κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο. Η αποζημίωση μπορεί να κυμανθεί σε ένα ποσό της τάξης των 20 ευρώ ανά κενή θέση, με το ποσό της κίνησης να φτάνει το ύψος των δέκα εκατομμυρίων ευρώ.

Πλήρης ικανοποίηση

Η Αθήνα, στο μεταξύ, υποδέχθηκε με ικανοποίηση τις ανακοινώσεις της Κομισιόν για το πακέτο ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η θέση των χωρών που θα λάβουν τα περισσότερα λεφτά, μετά την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Πολωνία και τη Γερμανία, αντανακλά, όότι επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, την ενισχυμένη αξιοπιστία της Αθήνας, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να κάνει λόγο για ένα ισχυρό βήμα.

“Αυτό που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι απλά θετικό για την Ελλάδα, αλλά για το Ευρωπαϊκό εγχείρημα στο σύνολό του. Γνωρίζετε, ότι η ΕΕ δεν έχει προχωρήσει ποτέ προς τα εμπρός με απολύτως γραμμικό τρόπο, υπάρχουν περίοδοι παράλυσης που ακολουθούνται από μεγάλα άλματα, ίσως αυτό να είναι μία ευκαιρία. Ελπίζω ότι είναι ευκαιρία να κάνουμε κάτι πραγματικά τολμηρό, το οποίο κατά κάποιο τρόπο αναζωογονεί το Ευρωπαϊκό εγχείρημα”, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Brookings και το Miller Center του Πανεπιστημίου της Virginia.

“Αυτή δεν είναι μια κρίση την οποία μπορούμε να ξεπεράσουμε χωρίς ένα μεγάλο υπερόπλο και θεωρώ ότι αυτό που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι μεγάλο, αυτό που έχει κάνει η ΕΚΤ είναι, επίσης, μεγάλο και συνδυάζοντας αυτά τα δύο, κι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση οδηγηθεί τελικά σε κοινή έκδοση χρέους (ακόμη και στο επίπεδο της Κομισιόν) για να χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα το οποίο επικεντρώνεται σε επιχειρήσεις και όχι δάνεια, αυτό θα είναι ένα τεράστιο βήμα για την ΕΕ. Για την επίδειξη αλληλεγγύης με χειροπιαστό τρόπο βοηθώντας όλες τις χώρες να απορροφήσουν την κρίση”, τόνισε.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι ακόμη και οι χώρες που είναι επιφυλακτικές ως προς την υιοθέτηση αυτού του δρόμου, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ενιαία αγορά ίσως περισσότερο από την Ελλάδα και τυχόν κατάρρευση της ενιαίας αγοράς, θα συνεπαγόταν για αυτές μεγάλο κόστος. 

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πληρούν τις τέσσερις προϋποθέσεις που από την αρχή είχε θέσει η Ελλάδα για το “Ταμείο Ανάκαμψης”, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, είπε ότι το ποσό που αναλογεί στη χώρα μας θα κατευθυνθεί προς την πυροδότηση της δυναμικής επανεκκίνησης της οικονομίας.

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα φιλόδοξο “Ταμείο Ανάκαμψης” ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στην ευρωπαϊκή οικονομία. Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πληρούν τις τέσσερις προϋποθέσεις που από την αρχή είχε θέσει η Ελλάδα για το “Ταμείο Ανάκαμψης”. Να είναι μεγάλο και φιλόδοξο. Να είναι ευέλικτο. Να βασίζεται περισσότερο σε επιχορηγήσεις και λιγότερο σε δάνεια. Να χρηματοδοτηθεί από κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό”, επεσήμανε ο κ. Πέτσας.

“Η κυβέρνηση θα το αξιοποιήσει για να πυροδοτήσει τη δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας προς όφελος όλων των Ελλήνων. Με σύνεση και υπευθυνότητα, δεν θα το ξοδέψουμε, αλλά θα το επενδύσουμε για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα”, πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ