Η Ουκρανία δεν βρήκε αποδείξεις εμπλοκής σε διαφθορά κατά του γιου του Τζο Μπάιντεν

Ο έλεγχος χιλιάδων παλαιών φακέλων υποθέσεων από Ουκρανούς εισαγγελείς δεν βρήκε στοιχεία για κάτι το μεμπτό εκ μέρους του Χάντερ Μπάιντεν, δήλωσε ο πρώην γενικός εισαγγελέας, ο οποίος είχε ξεκινήσει τον έλεγχο.

Ο Ρουσλάν Ριαμποσάπκα ήταν στο προσκήνιο πέρυσι ως ο άνθρωπος που θα αποφασίσει αν θα ξεκινήσει έρευνα για τον πρώην Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και τον γιο του Χάντερ, σε αυτό που έγινε βασικό ζήτημα στην αποστολή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελενσκι περιέγραψε τον Ριαμποσάπκα ως “100% ο άνθρωπός μου” σε μια πρόσκληση τον Ιούλιο του 2019, στην οποία ο Τραμπ ζήτησε από τον Ζελενσκι να ερευνήσει τον Μπάιντεν, τον άνθρωπο που έγινε ο κύριος αντίπαλός του στον προεδρικό αγώνα του 2020.

Αφού ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο Ριαμποσάπκα τον Οκτώβριο ανακοίνωσε τον έλεγχο παλαιών περιπτώσεων που κληρονόμησε, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την εταιρεία ενέργειας Burisma, όπου ο Χάντερ Μπάιντεν ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου μεταξύ 2014-2019.

Ο έλεγχος είχε σκοπό να διερευνήσει εάν οι υποθέσεις που κληρονόμησε ο Ριαμποσάπκα από τους προκατόχους του είχαν αντιμετωπιστεί σωστά, δεδομένου ότι η φήμη της εισαγγελικής υπηρεσίας ήταν γεμάτη διαφθορά και επιρροή.

Ο έλεγχος ήταν μέρος μιας ευρύτερης μεταρρύθμισης της εισαγγελικής υπηρεσίας, αλλά δέχθηκε επιθέσεις πολιτικά, δεδομένου ότι ορισμένες από τις υποθέσεις αφορούσαν τον ιδρυτή της Burisma.

“Όσον αφορά την κλήση προς τον Ζελένσκι και αυτή την ιστορία με τη Burisma, μπορώ να πω ότι δεν υπήρχε πίεση σε μένα”, είπε ο Ριαμποσάπκα. “Ο έλεγχος ολοκληρώθηκε”.

“Ζήτησα συγκεκριμένα από τους εισαγγελείς να ελέγξουν ιδιαίτερα προσεκτικά αυτά τα γεγονότα σχετικά με την εικαζόμενη εμπλοκή του Μπάιντεν. Απάντησαν ότι δεν υπήρχε κάτι τέτοιο”, πρόσθεσε.

Ο Ριαμποσάπκα απολύθηκε τον Μάρτιο αφού οι νομοθέτες τον κατηγόρησαν ότι δεν κινήθηκε αρκετά γρήγορα στη δίωξη υποθέσεων. Ο Ριαμποσάπκα είπε ότι εκδιώχθηκε επειδή είχε αρχίσει να φέρει πραγματική μεταρρύθμιση στην εισαγγελία για πρώτη φορά με τρόπο που απειλούσε τα συμφέροντα διεφθαρμένων πολιτικών.

Ο Τραμπ κατηγορήθηκε για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυσης στη Βουλή των Αντιπροσώπων υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών, αφού ζήτησε από την Ουκρανία να ερευνήσει τους Μπάιντεν. Αθωώθηκε από τη Γερουσία που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους.

Οι δραστηριότητες του Χάντερ Μπάιντεν στη Burisma αποτέλεσαν επίσης αντικείμενο ελέγχου από μια επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ