Η Ουγγαρία εξετάζει κυρώσεις σε βάρος των κολοσσών κοινωνικής δικτύωσης

Το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρων των εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης λόγω “συστηματικών καταχρήσεων” της ελευθερίας του λόγου εξετάζει η Ουγγαρία, όπως δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας Τζούντι Βάργκα τη Δευτέρα.

Η υπουργός Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας τόνισε ότι θα συναντηθεί με την Επιτροπή Ανταγωνισμού της χώρας μέσα στην εβδομάδα για να συζητήσει πιθανές κυρώσεις εναντίων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές -όπως τόνισε-, ενώ πρόσθεσε ότι θα συγκαλέσει σε συνεδρίαση της Επιτροπή Ψηφιακής Ελευθερίας.

Η κίνηση φέρεται να σχετίζεται με το ευρύτερο κύμα δυσαρέσκειας που εκφράζουν ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι για τις προσπάθειες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένου του Facebook, να περιορίσουν τις απόψεις των συντηρητικών στις πλατφόρμες τους.

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν έχει θέσει υπό τον έλεγχό του τα δημόσια μέσα ενημέρωσης της Ουγγαρίας ενώ οι σύμμαχοί του ελέγχουν μεγάλο μέρος των ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης, γεγονός που του επιτρέπει να προβάλει κυρίως τη δική του ατζέντα.

Όμως, ο δεξιός πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με τη δυσκολότερη πρόκληση στη δεκαετή θητεία του εν όψει των εκλογών του επόμενου έτους, καθώς πέρα από την αναζωπύρωση της πανδημίας έχει να αντιμετωπίσει και μια ενωμένη αντιπολίτευση, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι θα είναι μια εκλογική μάχη στήθος με στήθος.

“Ο όρος Shadowban σημαίνει ότι οι πάροχοι μέσων κοινωνικής δικτύωσης κρυφά, για πολιτικούς σκοπούς, περιορίζουν την πρόσβαση στο προφίλ χρήστη μας χωρίς να το γνωρίζουμε”, δήλωσε η Βάργκα μέσω ανάρτησή της στο Facebook.

“Για να μειώσει την επιρροή τους, το Facebook περιορίζει επίσης την πρόσβαση στις απόψεις των Χριστιανών, συντηρητικών, δεξιών. Έχω προσωπική εμπειρία επ’ αυτού”, δήλωσε η Βάργκα χωρίς να επεκταθεί.

Η Βαργκα έχει σχεδόν 120.000 ακολούθους στο Facebook, ενώ ο Orban έχει πάνω από 1 εκατομμύριο, αριθμός που αντιπροσωπεύει πάνω από το 10% του ουγγρικού πληθυσμού. Ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί συχνά το Facebook για να ανακοινώσει κυβερνητικές αποφάσεις σχετικά με τον κορονοϊό ή την οικονομική πολιτική.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ