Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είδε στη Μενδώνη ευκαιρία αντιπολιτευτικού “μετώπου”

Της Νίκης Ζορμπά

Μπορεί η χθεσινή συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή χθες να είχε ως κυρίως θέμα τον “βούρκο” με φόντο την υπόθεση Λιγνάδη, στα έλη  πάντως δεν “βούλιαξαν” οι δυο μονομάχοι, πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ,  παρά το κλίμα που είχε καλλιεργηθεί εν αναμονή της συζήτησης, που ήταν grosso modo πως “θα φάει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι”. 

Τρολς και λάσπη

Στο κάλεσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποκηρύξει ο Αλέξης Τσίπρας το νοσηρό διαδικτυακό κλίμα που δημιουργείται δια εκτόξευσης ακραίων χαρακτηρισμών ( π.χ το hashtag στο twitter Ν.Δ- παιδεραστές και άλλες σχετικές ιστορίες) από τρολς, δημοσιογράφους, στελέχη κλπ του “βαθέος ΣΥΡΙΖΑ”, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απάντησε θετικά, επί της αρχής:

Δεν έχω κανένα πρόβλημα να διαχωρίσω τη θέση μου, είπε ενώ σαφή θέση πήρε και σχετικά με το πώς εννοεί τις ευθύνες που αποδίδει στον κ. Μητσοτάκη για την υπόθεση Λιγνάδη: “Βαρύτατες πολιτικές, ξαναλέω πολιτικές”, επανέλαβε κάμποσες φορές, κόβοντας τον “βήχα” και σε όσους εντός ή… πλησίον του κόμματός του αναζήτησαν ευκαιρία να υφάνουν σενάρια μικροπολιτικής και απολύτως επικίνδυνης αντιπολίτευσης σε δήθεν προσωπική εμπλοκή του πρωθυπουργού με την εν λόγω υπόθεση. 

Στην πρωθυπουργική πίεση για ονομαστική αποκήρυξη του Παύλου Πολάκη, ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να αποφύγει το στραβοπάτημα, επιστρέφοντας τα “πυρά” : Δεν σας απασχολεί ο ρυπαρός λόγος στον δημόσιο διάλογο , είναι προσχηματική η σπουδή που ξαφνικά δείχνετε, τα ίδια έχουν κανει και δικά σας στελέχη, το μήνυμά του, δια παραδειγμάτων. 

Το μπρα ντε φερ περί τοξικότητας στον διαδικτυακό περίγυρο, έληξε πάντως με μήνυμα Τσίπρα “δε μας εκφράζουν οι χυδαιότητες” και οι παραθεσμικές συζητήσεις. 

Μένει να φανεί αν θα επιδοθεί στους παραλήπτες, αν θα επιστραφεί ως… απαράδεκτο και αν είναι προσχηματικό ή αληθές το περιεχόμενό του. 

Μέτωπο

Από κει και πέρα, στο πολιτικό δια ταύτα της συζήτησης, το συμπέρασμα για τη στάση Τσίπρα και τη στόχευσή της, προκύπτει από τα δικά του λόγια: Η παραμονή της Λίνας Μενδώνη στο υπουργείο Πολιτισμού, είναι ευκαιρία “συμπαράταξης” των κατά Τσίπρα ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων απέναντί της, ένα αντιπολιτευτικό “μέτωπο” που επιχειρεί εδώ και μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ να συγκροτήσει για μια σειρά κυβερνητικών πρωτοβουλιών. 

Καθόλου τυχαία δεν είναι εξάλλου, η για μια ακόμη φορά απόπειρά του να εμφανιστεί σαν “κεφαλή” σύμπασας της αντιπολίτευσης, την οποία στις δυο ομιλίες του, επικαλέστηκε επανειλημμένως ως ενιαίο σώμα. 

Όπερ, σπουδαιολόγησαν και κομματικές πηγές, κάνοντας “ταμείο” της χθεσινής συζήτησης από την σκοπιά τους:  Ο κ. Μητσοτάκης “βρέθηκε απομονωμένος στη Βουλή και απολογούμενος, δεχόμενος τα πυρά από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις βαριές πολιτικές του ευθύνες για τους χειρισμούς Μενδώνη, την προσπάθεια συγκάλυψης και την κάλυψή της παρά το πάνδημο αίτημα αποπομπής της, ειδικά από τους ανθρώπους του Πολιτισμού”, είναι το στίγμα που έδωσαν από την Κουμουνδούρου.

*Διαβάστε ακόμα

-Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε την προσπάθεια συγκάλυψης στο σκάνδαλο Μενδώνη-Λιγνάδη

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ