Η ώρα των πολιτικών αρχηγών – Τα μηνύματα που θα εκπέμψει ο Κ. Μητσοτάκης

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους αναμένεται να διεξαχθεί η σημερινή και σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Τη στιγμή κατά την οποία φαινόμενα εκχυδαϊσμού απειλούν να παρασύρουν σε… βούρκο το δημόσιο διάλογο, σε μία κρίσιμη χρονικά και πολυμέτωπη συγκυρία για τη χώρα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προετοιμάζεται για μία σειρά παρεμβάσεων στο Κοινοβούλιο, οι οποίες θα εκπέμψουν πολλαπλά μηνύματα.

Η αντιμετώπιση των φαινομένων κακοποίησης και σεξουαλικής παρενόχλησης απαιτούν τη μέγιστη δυνατή πολιτική και κοινωνική συναίνεση, με τον κ. Μητσοτάκη να κινείται στη λογική της ουσίας και της αποτύπωσης συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και προτάσεων.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να απαντήσει, εφόσον προκληθεί από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στον απόηχο της στήριξης που παρείχε στην υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, με το κλείσιμο του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου.

Τα δύο μέτωπα

“Είμαστε ένα συλλογικό όργανο και πάντα στεκόμαστε ο ένας στον άλλο στα δύσκολα. Κατά καιρούς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στοχοποιήσει διάφορους υπουργούς κι έχει ζητήσει την παραίτηση των μισών μελών του υπουργικού συμβουλίου…Θυμηθείτε πόσους από εσάς έχει βοηθήσει η Λίνα Μενδώνη στην προώθηση σημαντικών ζητημάτων, λύνοντας θέματα συναρμοδιοτήτων”.

Αυτό ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τους υπουργούς της κυβέρνησης. Ο ίδιος στοχεύει να επαναφέρει την πολιτική αντιπαράθεση στο θεσμικό της πλαίσιο, καλώντας ταυτόχρονα τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε μία κοινή πορεία για την αντιμετώπιση των φαινομένων κακοποίησης και σεξουαλικής παρενόχλησης.

Μία πορεία που θα απαντά στις προκλήσεις των καιρών και στα μείζονα “θέλω” της κοινωνίας, καταμεσής των αποκαλύψεων για την υπόθεση του τέως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Στο πλαίσιο αυτό, ο δρόμος που αναμένεται να δείξει, με την ομιλία του και τις ανακοινώσεις που αυτή θα περιέχει ο πρωθυπουργός, είναι οι κώδικες δεοντολογίας.

Ένα πλαίσιο που θα αποτρέπει την κάθε μορφής κακοποίηση, θα εκπαιδεύει στο σεβασμό και θα καλλιεργεί την κοινωνική συμβίωση με όρους αξιοπρέπειας από όλους, προς όλους. “Θέλουμε μία ανοιχτή συζήτηση στη Βουλή, ώστε ο καθένας να πάρει θέση μπροστά στον ελληνικό λαό.

Γιατί ένα πρόβλημα κοινωνικό κινδυνεύει να χάσει την ουσία του, να οδηγήσει σε πλαστούς διχασμούς και να εκτροχιαστεί ο δημόσιος διάλογος. Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας, που έχουν μετατρέψει μία σοβαρή υπόθεση σε βούρκο”, σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη. Το αποτύπωμα των κυβερνητικών παρεμβάσεων για τα φαινόμενα κακοποίησης δομείται ημέρα με την ημέρα, υπό την εποπτεία του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη.

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της παρουσίας του στην Ολομέλεια σκοπεύει να ανοίξει σημείο προς σημείο άπαντα τα θέματα της επικαιρότητας, προκειμένου να αναδείξει το κομβικό. Την υπέρβαση των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, με στόχο όχι μόνο την παραδειγματική τιμωρία τέτοιων περιστατικών, αλλά και την υιοθέτηση ενός πλαισίου, το οποίο θα…ξεριζώσει στο μέλλον αυτά τα φαινόμενα.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει παρεμβάσεις και στον Ποινικό Κώδικα, ως ένα ακόμα συμπληρωματικό μέσο στην αντιμετώπιση αυτών των αποτρόπαιων πράξεων.

Η ανακοίνωση νομοθετικών και θεσμικών ρυθμίσεων που θα προωθήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του ελληνικού #metoo θα αποτελέσει το ένα σκέλος των παρεμβάσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ολομέλεια. Το έτερο θα σχετίζεται με τα φαινόμενα εκχυδαϊσμού, που εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την υπόθεση Λιγνάδη.

Έτσι, ο πρωθυπουργός αναμένεται να καλέσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να διαχωρίσει τη θέση του κόμματός του από καταδικαστέες και άκρως πολωτικές και χυδαίες αναφορές των τελευταίων ημερών, όπως για παράδειγμα το hashtag ΝΔ παιδεραστές, το οποίο προκάλεσε την αντίδραση της κοινωνίας, φτάνοντας στο έσχατο σημείο λασπολογίας, όπως σχολιάζουν στελέχη. Λίγες ώρες πριν, μάλιστα, στο στόχαστρο της Νέας Δημοκρατίας βρέθηκε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα, Παύλος Πολάκης, για ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

“Για όσους είχαν την παραμικρή αμφιβολία ποιος βρίσκεται πίσω από την χυδαιότητα #NΔ παιδεραστές, ήρθε ο κ. Πολάκης να βάλει τη σφραγίδα του. Επαναλαμβάνει τον χειρότερο εμετό του διαδικτύου, υιοθετώντας τον πλήρως. Μια ημέρα πριν από τη συζήτηση στη Βουλή ο συνεργάτης του κ. Τσίπρα δείχνει ξανά το πραγματικό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ”, σημείωσε η οδός Πειραιώς.

“Αυτήν τη στιγμή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συντονίζει την πιο σκοτεινή και χυδαία επίθεση λασπολογίας που έχουμε δει εδώ και δεκαετίες και ξεπερνά κάθε φαντασία. Αποτελεί έσχατη έκπτωση, όχι μόνο για τον ίδιο, αλλά απειλεί συνολικά τον πολιτικό βίο και θα τεθεί την Πέμπτη στη Βουλή από τον πρωθυπουργό. Η Ελλάδα δεν αποτελεί πεδίο για να δοκιμάζουν κάποιοι με κυνισμό τις πιο αρρωστημένες θεωρίες συνωμοσίας, όπως αυτή του QAnon, επάνω στην οποία επιχειρεί να πατήσει ο κ. Τσίπρας κρυπτόμενος πίσω από άλλους”, ανέφεραν, τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα, παράγοντες.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ