Μέτρα στήριξης πυρόπληκτων – Μητσοτάκης: Στεγαστικές συνδρομές και αποζημιώσεις

Μέτρα στήριξης πυρόπληκτων – Μητσοτάκης: όσα δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο

Τα μέτρα για την ενίσχυση των πυρόπληκτων ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισήγησή του στο υπουργικό. Τα μέτρα αναμένεται ακολούθως να εξειδικευθούν και θα γίνει πλήρης παρουσίασή τους στις 5 το απόγευμα. “Συνεδριάζουμε για την ενίσχυση κατοίκων και επιχειρήσεων που χτυπήθηκαν από τις πυρκαγιές και για να προωθήσουμε την ανάταξη των περιοχών που επλήγησαν.

Θυμίζω ότι από αύριο κάθε έκταση που κάηκε κηρύσσεται αναδασωτέα. Το πρώτο ζητούμενο τώρα είναι οι λύσεις, λύσεις που ήδη έρχουν αρχίσει να υλοποιούνται με τις πρώτες αυτοψίες. Οι δράσεις θα χρηματοδοτηθούν από τον πρόσθετο προϋπολογισμό ύψους 500 εκατ. και αν χρειαστεί θα διεκδικήσουμε πρόσθετα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Η απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα: “Ευπρόσδεκτοι όλοι στις πρωτοβουλίες”

Τα μέτρα που θα εγκρίνουμε σήμερα αφορούν τρία επίπεδα:

-Πρώτον: Αμεσες αποζημιώσεις για κάθε πυρόπληκτο όπου και να βρίσκεται.
Ταυτόχρονα θα εγκρίνουμε μια σειρά μέτρων που θα ανασταλούν φορολογικές και οικονομικές υποχρεώσεις. Ειδικά για την Εύβοια (Μαντούδι και Ιστιαία) θα ισχύσει για όλους τους κατοίκους ανεξαρτήτως από το αν θα έχουν πληγεί.
-Το δεύτερο επίπεδο είναι το έργο της αποκατάστασης. Θα συλλεχθούν οι κορμοί, θα γίνει αναδάσωση, αντιπλημμυρικά έργα.
-Το τρίτο είναι το μακροπρόθεσμο σχέδιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης. ειδικά της Εύβοιας.

Στεγαστική συνδρομή έως 150.000 ευρώ για κατοικίες που καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές.

Θα δοθεί άμεση προκαταβολή μέχρι 20.000 ευρώ. Τα ποσά θα καταβάλλονται με μια απλή αίτηση στο arogi.gov. gr από τις 18 Αυγούστου με εκταμίευση λίγες ημέρες μετά. Οι επχιερήσεις που χτυπήθηκαν θα αποζημιωθούν με το 70% των ζημιών. Το 20% θα είναι προκαταβολή. Για τις ζημιές στις εγκαταστάσεις έως 22.000 για άμεση προκαταβολή. Οι αγρότες θα λάβουν βοήθημα 4.000 ευρώ για τις καλλιέργειές τους. Για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας αναλαμβάνει έργο ειδική επιτροπή με επικεφαλής τον Σταύρο Μπένο.”

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ