ΚΥΣΕΑ συνεδρίαση – Αφγανιστάν: Στο “τραπέζι” οι εξελίξεις που τρομάζουν την Ευρώπη

ΚΥΣΕΑ συνεδρίαση – Αφγανιστάν: Με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν

ΚΥΣΕΑ συνεδρίαση – Αφγανιστάν: Με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν συνεδριάζει στις 11 πμ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ). Το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Σταύρο Μπένο που είναι επικεφαλής της ειδικής επιτροπής οικονομικής ανασυγκρότησης που έχει συσταθεί για την Εύβοια, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Στην Ελλάδα επικρατεί ανησυχία ενώ συναγερμός έχει σημάνει στις αρμόδιες υπηρεσίες της Αθήνας, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, καθώς οι Ταλιμπάν θέτουν υπό τον έλεγχό τους ολόκληρη τη χώρα και την πρωτεύουσα Καμπούλ. Κι αυτό γιατί είναι πιθανό και αυτός είναι ο φόβος που υπάρχει, να δημιουργηθεί ένα τεράστιο μεταναστευτικό κύμα προς την Τουρκία και από εκεί στην χώρα μας μέσω του Έβρου και των νησιών.

Βίντεο: Μεγάλη ανησυχία σε Ελλάδα και Ευρώπη για προσφυγικό κύμα

Έτσι και αλλιώς Αφγανοί περνούν συνέχεια απ’ τον ποταμό Έβρο, αλλά τώρα τα πράγματα εξελίσσονται πολύ δύσκολα, αφού οι πληροφορίες θέλουν περισσότερους από 500.000 Αφγανούς πολίτες, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να φύγουν από τη χώρα, μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν. Από την πλευρά της η Ελλάδα με επιστολή που έχει στείλει από τις 5 Αυγούστου, έχει προειδοποιήσει ότι δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μία νέα μεταναστευτική κρίση, ανάλογη με εκείνη του 2015. Σημείωσε δε ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η μαζική φυγή των Αφγανών πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να υποστηριχθεί η Τουρκία ώστε η γειτονική χώρα να μπορέσει να μετριάσει τις μεταναστευτικές ροές από το Αφγανιστάν προς την Ευρώπη. Την ίδια στιγμή στρατιωτικές πηγές υπογραμμίζουν, ότι το πρώτο μέλημα πρέπει να είναι αν κλείσουν τα κενά ασφάλειας στο Αφγανιστάν, ενώ αναφέρουν ότι η κατάσταση αξιολογείται ώρα με την ώρα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ