Κ. Μητσοτάκης: Η επιλογή της Τουρκίας επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της με την Ελλάδα, αλλά και με την ΕΕ

Του Δημήτρη Γκάτσιου 

Για μια επιλογή “που επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία”, αλλά και τις σχέσεις της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση  κάνει λόγο στη δήλωση του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον απόηχο της απόφασης Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. 

“Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Η απόφαση αυτή -και μάλιστα 85 χρόνια από την ανακήρυξή της ως μουσείου- προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της. Πρόκειται για επιλογή που προσβάλλει επίσης όλους όσοι αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού. Και, βεβαίως, επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα. Αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά”, τονίζει, στη δήλωσή του, ο πρωθυπουργός. 

“Είναι θλιβερό ότι η τουρκική ηγεσία, που εργάστηκε το 2005 για τη Συμμαχία των Πολιτισμών, επιλέγει σήμερα να κινηθεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση”, επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης.

Νωρίτερα, το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας, με απόφασή του ακύρωσε την κυβερνητική απόφαση του 1934, με υπογραφή Μουσταφά Κεμάλ, η οποία μετέτρεπε την Αγιά Σοφιά σε μουσείο. Λίγη ώρα αργότερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε προεδρικό διάταγμα, επικυρώνοντας τη δικαστική απόφαση και ανακοινώντάς το στο Twitter. Μετά από αυτό και ενώ από τους μιναρέδες της Αγιάς Σοφιάς άρχισε μετά από πολλά χρόνια να ακούγεται κάλεσμα για προσευχή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε διάγγελμα προς τον τουρκικό λαό, λέγοντας ότι η πρώτη προσευχή θα γίνει στις 24 Ιουλίου και διακηρύσσοντας σε όλους ότι όότι ο Μωάμεθ Β’ “έσωσε” την Αγιά Σοφιά, έτσι και σήμερα “τα εγγόνια” του την “έσωσαν ξανά, μετατρέποντάς τη σε τζαμί”.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ