Ισραηλινός ανώτατος αξιωματούχος: Συμβολική και σημαντική η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ισραήλ

Συμβολική και πολύ σημαντική χαρακτήρισε ανώτατος Ισραηλινός αξιωματούχος την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ και τη διεξαγωγή του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ, με τη συμμετοχή έξι Ελλήνων υπουργών. Συνομιλώντας με Έλληνες δημοσιογράφους στην Αθήνα, ο Ισραηλινός αξιωματούχος έστειλε το μήνυμα ότι η αξία της διμερούς σχέσης Ελλάδας και Ισραήλ είναι αυτοτελής και ότι δεν σχετίζεται με τρίτο κράτος.

Αναδεικνύοντας τη σημασία της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στο Τελ Αβίβ την ερχόμενη Δευτέρα, τόνισε ότι είναι άλλη μια ένδειξη της σημασίας των σχέσεων και αποτυπώνει τη βούληση των δύο χωρών να προχωρήσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους. “Οικοδομούμε τη συνεργασία μας” υπογράμμισε χαρακτηριστικά και αποκρυσταλλώνοντας ξεκάθαρα τη βούληση του Ισραήλ, είπε ότι “θέλουμε να οικοδομήσουμε τις σχέσεις μας σε σταθερά θεμέλια”.

Ειδικότερα, εξήγησε ότι η επίσκεψη της κυβερνητικής αποστολής, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, είναι συμβολική γιατί είναι η πρώτη επίσκεψη στη νέα ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία σχηματίστηκε και ορκίστηκε σχεδόν πριν από ένα μήνα. Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη σε αυτό που ελπίζουμε να είναι η εποχή μετά τον κορονοϊό, συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά στη σημασία της επίσκεψης, εξήγησε ότι είναι σημαντική γιατί επιτρέπει στα μέλη και των δύο κυβερνήσεων να ανανεώσουν και να επεκτείνουν τις διαπροσωπικές τους σχέσεις, καθώς υπάρχουν νέα πρόσωπα στην ισραηλινή κυβέρνηση. Αποσαφηνίζοντας περαιτέρω τη σπουδαιότητα της διεξαγωγής του Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας και Ισραήλ, τόνισε ότι είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να δοθεί έμφαση στη στενή διμερή σχέση, στη σημασία της και στην καλή θέληση και από τις δύο πλευρές να προχωρήσουν τη συνεργασία ένα βήμα παραπέρα.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ισραηλινός αξιωματούχος παρατήρησε ότι η διμερής σχέση έχει εξελιχθεί πάρα πολύ τα τελευταία 20 χρόνια και υπογράμμισε ότι έχει έρθει η ώρα να τη συγκεκριμενοποιήσουμε. Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την προσδοκία του κατά την επικείμενη συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και του Ισραήλ να συναφθούν συγκεκριμένες συμφωνίες και να υπογραφούν μνημόνια κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών.

Δίνοντας μια γεύση για το τι αναμένει σε αυτό το επίπεδο, είπε ότι πρόκειται, μεταξύ άλλων, να υπογραφεί μια συμφωνία για την τουριστική, γεωργική συνεργασία, καθώς και την κυβερνοασφάλεια και την υψηλή τεχνολογία. Επίσης, τόνισε ότι οι δύο πλευρές εργάζονται για τη σύνταξη μιας κοινής δήλωσης που θα συνοψίζει τα αποτελέσματα του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ, δίνοντας έμφαση στο είδος (formallity) της σχέσης, την εγγύτητα, τις ετήσιες συνόδους κορυφής των πρωθυπουργών, των υπουργών Εξωτερικών, των υπουργών Άμυνας. Αναφερόμενος στη συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ στον τουριστικό τομέα, έκανε ειδική αναφορά στη χώρα μας ως τουριστικό προορισμό για τους Ισραηλινούς και πρότεινε ότι μπορούν να υπάρξουν κοινά τουριστικά πακέτα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Ισραηλινός αξιωματούχος στο τριμερές σχήμα συνεργασίας Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, τονίζοντας ότι ο συντονισμός του αναδεικνύει τον περιφερειακό ρόλο των τριών χωρών στην ευρύτερη περιοχή.

Εστιάζοντας σε επιμέρους πτυχές της διμερούς συνεργασίας, στάθηκε στην ισχυρή αμυντική συνεργασία και διαμήνυσε ότι το Ισραήλ θέλει να την επεκτείνει σε ένα στρατηγικό επίπεδο. Ο στόχος είναι η ανάπτυξη στρατηγικής σχέσης, αποσαφήνισε σχετικά και υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της χώρας του να προχωρήσει σε αυτό το επίπεδο.

Ακόμα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη διμερή ενεργειακή συνεργασία, με έμφαση στον EastMed και στην περιφερειακή του σημασία. Επίσης, διέκρινε κι άλλα θέματα στα οποία μπορούν να συνεργαστούν οι δύο χώρες, όότι το περιβάλλον και τις έκτακτες καταστάσεις (σεισμοί και φυσικές καταστροφές).

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην περιοχή, ο Ισραηλινός αξιωματούχος τόνισε την ανάγκη η Ελλάδα και το Ισραήλ να αναπτύξουν μια κοινή προσέγγιση. “Είμαστε δύο πυλώνες σταθερότητας σε αυτήν την περιοχή και η συνεργασία μας είναι ζωτικής σημασίας” σημείωσε.

Συνοψίζοντας τόνισε το επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την ενίσχυση των σχέσεων, διαμηνύοντας ότι όποιος θέλει να διαβάσει το μήνυμα είναι ευπρόσδεκτος να το διαβάσει.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή συμφωνία Ελλάδας και Ιταλίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους, ο Ισραηλινός ανώτατος αξιωματούχος συνεχάρη τις κυβερνήσεις των δύο χωρών για την υπογραφή της και εξέφρασε την πεποίθηση ότι προσφέρει στη σταθερότητα και την ειρήνη της περιοχής. “Οτιδήποτε συμβάλλει στην επίτευξη σταθερότητας, ευημερίας και ειρήνης στην περιοχή είναι ευπρόσδεκτο” προσέθεσε και εξέφρασε την ελπίδα οι διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση ΑΟΖ να καρποφορήσουν και να ολοκληρωθούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ