Γιώργος Παπανδρέου – ΚΙΝΑΛ: Ηχηρή παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού

Ηχηρή παρέμβαση πραγματοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στις εσωκομματικές διεργασίες του ΚΙΝΑΛ, μετά τις ανακοινώσεις έξι υποψηφιοτήτων για την προεδρία του κόμματος. O Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε στη Βουλή με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ Μανώλη Χριστοδουλάκη στον οποίο εξέφρασε την ανησυχία του για το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, ενώ ανέλαβε την πρωτοβουλία να συναντηθεί με όλους τους υποψήφιους για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, αφού προηγουμένως ενημέρωσε την Φώφη Γεννηματά.

Εκτός από τη συνάντηση που είχε με τον γραμματέα του κόμματος, ο πρώην πρωθυπουργός έχει επικοινωνήσει με τον υποψήφιο για την προεδρία Παύλο Χρηστίδη με τον οποίο συμφώνησαν να έχουν συνάντηση σήμερα Κυριακή, στις 11:45 στη Βουλή. Παράλληλα, επικοινώνησε με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Βασίλη Κεγκέρογλου που βρίσκεται στην Κρήτη. Ανάλογες επικοινωνίες και συναντήσεις θα έχει με όλους τους υποψηφίους.

Η ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου αναφέρεται: «Ο πρώην Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, επιδιώκοντας μια συντεταγμένη και δημιουργική πορεία που θα οδηγήσει στην οικοδόμηση μιας μεγάλης Προοδευτικής Παράταξης, ζήτησε και θα έχει επαφές με τον Γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλη Χριστουδουλάκη, τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και υποψήφιο για τις εκλογές ανάδειξης του Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλη Κεγκέρογλου και τους υποψήφιους Προέδρους, Νίκο Ανδρουλάκη, Παύλο Γερουλάνο, Χάρη Καστανίδη, Ανδρέα Λοβέρδο και Παύλο Χρηστίδη.

Η διαμόρφωση κλίματος ενότητας και συναίνεσης γύρω από τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά της Προοδευτικής Παράταξης, και η δημιουργία των προϋποθέσεων για την μεγαλύτερη δυνατή διαβούλευση και συμμετοχή των δημοκρατών πολιτών στις εσωκομματικές διαδικασίες, είναι η αναγκαία συνθήκη που θα μας οδηγήσει στην οικοδόμηση μιας ισχυρής Παράταξης που θα αποτελέσει τον δυναμικό φορέας μια προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης απέναντι στη συντηρητική. Σε αυτήν την προσπάθεια έχουμε χρέος να είμαστε όλοι αφοσιωμένοι, συμμέτοχοι και πρωταγωνιστές, Γι’ αυτήν την πρωτοβουλία του Γιώργου Α. Παπανδρέου, έχει ενημερωθεί και η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά»

Οι κινήσεις των έξι υποψηφίων

Από την πρώτη αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου, πάντως, δεν φαίνεται πρόθυμος να εγκαταλείψει την «κούρσα» για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Μετά την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας του Γιώργου Παπανδρέου έσπευσε να διαμηνύσει πως όλοι οφείλουν να διασφαλίσουν την ενότητα του κόμματος, ειδικά οι πρώην αρχηγοί του.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος συγκέντρωσε μέχρι χθες 14.200 υπογραφές και κατέθεσε στην Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) 5.200 υπογραφές στήριξης της υποψηφιότητας του από μέλη του μητρώου του κόμματος, άλλες 1.000 από νέα μέλη του κόμματος καθώς και 8.000 από προοδευτικούς πολίτες.

Παράταση μέχρι την επόμενη Πέμπτη (21/10) το απόγευμα στις 18.00 για κατάθεση υποψηφιοτήτων και για συλλογή υπογραφών για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ έχει δώσει η αρμόδια Επιτροπή Καταστατικού (ΕΔΕΚΑΠ), εν όψει των εσωκομματικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για τις 5 Δεκεμβρίου (στις 12 Δεκεμβρίου ο β’ γύρος).

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, που μιλά για ανανέωση και διεύρυνση της επιρροής της παράταξης, αναμένεται να παραδώσει τις σχετικές υπογραφές υπέρ της υποψηφιότητας του την Πέμπτη που λήγει η σχετική προθεσμία. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδρασή του στην πρωτοβουλία του πρώην πρωθυπουργού.

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου είναι πολύ πιθανό να αποσυρθεί υπέρ του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ άγνωστες είναι οι προθέσεις του Παύλου Χρηστίδη και του Παύλου Γερουλάνου. Μια καλύτερη εικόνα για τις προθέσεις του Παύλου Χρηστίδη θα υπάρχει μετά τη συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου αύριο το μεσημέρι.

Ο Χάρης Καστανίδης κατέθεσε την Παρασκευή τις υπογραφές υπέρ του και θα κληθεί να ζυγίζει τις καταστάσεις, καθώς η δεξαμενή από την οποία σκοπεύει να αντλήσει ψήφους είναι κοινή με εκείνη του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ πολλά στελέχη που τον στηρίζουν είναι ακραιφνώς «Παπανδρεϊκοί».

Το βέβαιο είναι ότι θα ακολουθήσουν «ζυμώσεις» έως την ερχόμενη Πέμπτη, που είναι η καταληκτική ημερομηνία για τη συλλογή υπογραφών, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Δευτέρα 18 Οκτωβρίου είναι μια ημέρα με συμβολισμό για το κόμμα, καθώς στις 18 Οκτωβρίου 1981 το ΠΑΣΟΚ με τον Ανδρέα Παπανδρέου ανέλαβε για πρώτη φορά τη διακυβέρνηση της χώρας.

FOFI 2

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ