Γερμανός πρέσβης: Η Ελλάδα διαχειρίστηκε την κρίση κορονοϊού πολύ καλύτερα και από τη Γερμανία

Η Ελλάδα διαχειρίστηκε την κρίση του κορονοϊού εξαιρετικά καλά, πολύ καλύτερα και από τη Γερμανία, επισήμανε ο Γερμανός πρέσβης Έρνστ Ρέιχελ (Ernst Reichel) και έδωσε συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση για αυτό το γεγονός, κατά τη διάρκεια συζήτησης εν όψει της προεδρίας της ΕΕ, που αναλαμβάνει η Γερμανία στις αρχές Ιουλίου. Μάλιστα ο κ. Ρέιχελ είπε ότι πέρασε το lockdown στην Αθήνα προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να φανταστεί καλύτερο τόπο για να το κάνει.

Ο κ. Ρέιχελ αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η χώρα του αναλαμβάνοντας την προεδρία της ΕΕ στις αρχές Ιουλίου, λέγοντας ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη ταυτόχρονα με δύο μεγάλες κρίσεις: την υγειονομική αλλά και την οικονομική. Ο Γερμανός Πρέσβης επισήμανε ότι και σε παγκόσμιο επίπεδο η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, γιατί η λογική και η ψυχραιμία έχουν χαθεί. O ίδιος έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μπορούμε να στραφούμε μόνο στην Γηραιά ήπειρο, όότι είπε. Για αυτό το λόγο, συνέχισε, εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο, να δείξουμε αλληλεγγύη.

Ο Γερμανός πρέσβης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πακέτο των 750 δισ. ευρώ παρά τις αντιρρήσεις κάποιων χωρών, αλλά όότι είπε θα χρειαστεί πολύς κόπος για αυτό. Επιπλέον, ο κ. Ρέιχελ αναφέρθηκε στις μεγάλες προσκλήσεις που έχει μπροστά της η Γερμανία, εν μέσω πανδημίας, όότι το μεταναστευτικό, η πράσινη συμφωνία, το άνοιγμα των συνόρων.

Για το μεταναστευτικό είπε ότι είναι ένα πολύ δύσκολο και πολύπλοκο ζήτημα, η Γερμανία όμως, τόνισε, είναι αποφασισμένη να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βρει κοινά αποδεκτές λύσεις. Πιστεύουμε, είπε ο κ. Ρέιχελ, ότι πρέπει να σταθούμε δίπλα στην Ελλάδα και στις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και να μοιραστούμε το βάρος ως ΕΕ. Στόχος της Γερμανίας είναι, συνέχισε, να δημιουργηθούν μηχανισμοί που θα ενθαρρύνουν ακόμα και κράτη που αρνούνται σήμερα να δεχτούν πρόσφυγες στο έδαφος τους να το κάνουν. Χρειάζεται βέβαια ομοφωνία και αυτό κάνει το ζήτημα ακόμα πιο δύσκολο, επισήμανε ο πρέσβης.

Αναφορικά με την Τουρκία, ο Γερμανός πρέσβης χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της ανησυχητική, σημειώνοντας ότι το δίλημμα που έχουμε οι Έλληνες, οι Γερμανοί, εμείς οι Ευρωπαίοι, είναι πόσο σκληροί θα πρέπει να γίνουμε απέναντι στην Τουρκία.

Για τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες ο Έρνστ Ρέιχελ είπε ότι πρόκειται για ιστορικές σχέσεις που έχουν τις ρίζες τους μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, συγχρόνως όμως είναι και περίπλοκες.

Στο ερώτημα της συντονίστριας της συζήτησης δημοσιογράφου Ξένιας Κουναλάκη αν θα πρότεινε την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό στους Γερμανούς απάντησε θετικά και αποκάλυψε ότι ήδη ενθάρρυνε τα ενήλικα παιδιά του να έρθουν στην Ελλάδα για διακοπές, όταν τον ρώτησαν αν είναι ασφαλής προορισμός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ