Γεραπετρίτης: Στηρίζουμε όλους τους Έλληνες

Γεραπετρίτης: Καλλιεργείται ένα μικροκλίμα διχασμού, που συντείνει στην επιβάρυνση της ψυχολογίας.

Ο Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργό τονίζει με έμφαση ότι οι τελευταίοι 14-15 μήνες της πανδημίας έχουν σοβαρότατα επιδεινώσει την ψυχολογία των πολιτών. Δεν είναι πάντοτε εύκολο να στερείσαι την ελευθερία σου κι επειδή η ελευθερία για τη δικιά μας γενιά είναι κάτι δεδομένο, δεν την έχουμε στερηθεί, είναι η πρώτη φορά που πραγματικά βρισκόμαστε σε ένα φαινόμενο που είναι πολύ δύσκολη η διαχείρισή του. Αυτό έχει δημιουργήσει μία υπερένταση στην κοινωνία, μία πολύ μεγάλη κόπωση, που φοβούμαι ότι οδηγεί σταδιακά και σε ένα κλίμα μισαλλοδοξίας. Είναι και το πολιτικό κλίμα που μερικές φορές λειτουργεί προς επίρρωση του πράγματος δυστυχώς επειδή δεν είναι καθόλου ανεκτικό σε ορισμένες περιπτώσεις. Φαίνεται δηλαδή ότι καλλιεργείται ένα μικροκλίμα διχασμού μερικές φορές. Όλα αυτά νομίζω συντείνουν σε μία σοβαρότατη επιβάρυνση της ψυχολογίας».

ΓΙώργος Αυτιάς

Από τον Γιώργο Αυτιά

Ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι είμαστε όλοι στα πρόθυρα εξάντλησης αν ξεκινήσω από τη φυσική κόπωση γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολη η διαχείριση του πράγματος. Πρέπει να είσαι μονίμως σε μία κατάσταση εγρήγορσης και επαγρύπνησης. «Στο ψυχολογικό κομμάτι είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα από ό,τι περιμέναμε. Είχαμε στο μυαλό μας ότι θα έλθουμε και θα κάνουμε κατά βάση μία προσπάθεια να εγκαταστήσουμε δημόσιες πολιτικές οι οποίες θα είναι μεταρρυθμιστικές και θα βοηθήσουν τις επόμενες γενιές. Μία αν θέλετε προοπτική πολιτική και αντ’ αυτού βρισκόμαστε να κάνουμε στη συντριπτική πλειονότητα του χρόνου μας διαχείριση κρίσεων. Όχι ότι δεν είναι η διαχείριση κρίσεων σημαντική. Προφανώς για να μπορέσεις να βγεις στο ξέφωτο πρέπει να διαχειριστείς καλά τις κρίσεις», τόνισε.

Αθήνα

Μείζων σημασία στη δημόσια υγεία

«Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα αφήσουν αποτύπωμα είναι εν τέλει εκείνο το οποίο επενεργεί και στη δική μας ψυχολογία, εκείνων που ασχολούμαστε με τα δημόσια πράγματα και μας δίνει κουράγιο για να μπορέσουμε προοπτικά να βοηθήσουμε», είπε. «Θέλω να πω ότι σε γενικές γραμμές έχουμε καταφέρει να εγκαταστήσουμε σημαντικές πολιτικές οι οποίες είναι εμπροσθοβαρείς. Ορισμένες από εκείνες που σχεδιάζαμε έχουν καθυστερήσει αλλά είναι όλα προγραμματισμένα», ανέφερε και εξέφρασε την ελπίδα μετά το ξεπέρασμα της κρίσης με «πολύ γρήγορες αντιδράσεις να μπορέσουμε να εγκαταστήσουμε όσο το δυνατόν πιο μεταρρυθμιστικές πολιτικές. Αυτή τη στιγμή λειτουργούμε με δύο βασικές παραδοχές: αποδίδουμε μείζονα σημασία στη δημόσια υγεία και εξετάζουμε επίκαιρα τα επιστημονικά δεδομένα και αποφασίζουμε επί τη βάσει αυτών», είπε ο κ. Γεραπετρίτης επισημαίνοντας πως σε αυτή τη φάση ανοίγουν σταδιακά κάποιες δραστηριότητες της κοινωνίας και της αγοράς με μία προοπτική λογική.

Δεν είμαστε αιθεροβάμονες

Όπως εξήγησε, έχοντας ως βάση ότι ο εμβολιασμός πηγαίνει καλά, ο καιρός βελτιώνεται και έχουμε στη διάθεσή μας νέα τεστ που θέτουμε ως εφόδιο στην κοινωνία για να μπορέσει να δραστηριοποιειται, με όλο αυτό το πακέτο προσπαθούμε να δούμε λίγο πιο μπροστά. «Να δούμε πώς θα είναι η κατάσταση μετά από 2 έως 4 εβδομάδες και με βάση αυτό να μπορέσουμε να αποσυμπιέσουμε την κοινωνία». Υπογράμμισε πως «εκεί που ξεκινήσαμε τη συζήτηση επανερχόμαστε πάντα. Η κοινωνία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πολύ μεγάλη κόπωση. Οι πολίτες έχουν φθάσει στα όριά τους. Αιθεροβάμονες δεν είμαστε και επιπλέον είμαστε κι εμείς κουρασμένοι. Πρέπει να μετατοπίσουμε λίγο την πολιτική ώστε διοχετεύοντας τους πολίτες σε πιο ελεγχόμενα κυκλώματα να μπορέσουμε να ελέγξουμε την καλή συμμόρφωση στα υπόλοιπα». Με αναφορά στις υπερτοπικές μετακινήσεις το Σαββατοκύριακο, είπε ότι υπάρχει μία λογική σταδιακού ανοίγματος των δραστηριοτήτων ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε τις συνέπειές του.

Ερμού

 

Ικανοποιητική ανταπόκριση

Αναγνώρισε ακόμη πως είναι ικανοποιητική η ανταπόκριση, «πηγαίνουμε σχετικά καλά» όπως δείχνουν τα δεδομένα από τις πρώτες εβδομάδες αποσυμπίεσης. «Είναι εξαιρετικά μεμονωμένα και ελάχιστα τα φαινόμενα που παρατηρούνται υπερβάσεις από τους κανόνες». Πρόσθεσε ότι «υπάρχει ένα αναβαθμισμένο επίπεδο σε ό, τι αφορά τη συμμόρφωση των πολιτών αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση στο Σύστημα Υγείας. Βρισκόμαστε ελπίζω στον τελευταίο γύρο αυτού του φαινομένου που μας τάραξε. Χρειάζεται πολύ μεγάλη υπομονή, χρειάζεται πάνω απ’ όλα όπως επεσήμανε και ο πρωθυπουργός να πείσουμε τους πολίτες και ειδικά τους ηλικιωμένους να εμβολιαστούν. Είναι μεγάλο το πολλαπλασιαστικό όφελος των πολιτών που εμβολιάζονται». Όπως τόνισε, «πρέπει ταυτόχρονα να τρέξουν πολλά προγράμματα μαζί έτσι ώστε όσο το δυνατόν γρηγορότερα να απεμπλακούμε».

Αθήνα

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ