Φρεγάτες Belharra Ελλάδα – Γαλλία: Αυτή είναι η πρόταση για το ΠΝ

Φρεγάτες Belharra Ελλάδα – Γαλλία: Η πρόταση αφορά την αγορά 4 καινούργιων [email protected]

Την πρόταση του Παρισιού για τις φρεγάτες Belharra, παρουσίασε στη γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα, ο Αλέν Γκιγιού, το νούμερο δύο του Naval-Group, ενός από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα ναυπηγεία στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Ο Αλέν Γκιγιού υπογράμμισε ότι η γαλλική πρόταση – η αξιολόγηση της οποίας αναμένεται να γίνει το προσεχές διάστημα από την ελληνική πλευρά – αποτελεί και ολοκληρωμένο συνεκτικό πακέτο, σχεδιασμένο ώστε να απαντά σε όλες τις απαιτήσεις που έχουν τεθεί από την Αθήνα και παράλληλα προσφέρει τις καλύτερες δυνατότητες με το συντομότερο χρόνο παράδοσης και με πιστοποιημένο κόστος.

Με αυτό το πακέτο η Γαλλία θα διασφαλίσει ότι οι δυνατότητες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού θα αναβαθμιστούν για να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες (αναβάθμιση meco και ενδιάμεση λύση), αλλά επίσης και ότι θα προετοιμαστεί για το μέλλον με 4 φρεγάτες FDI τελευταίας γενιάς με την πρώτη να παραδίδεται στην Ελλάδα στις αρχές του 2025 χάρη στην επιτάχυνση του προγράμματος FDA για το γαλλικό ναυτικό.

%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BB%CE%B9

Φρεγάτες Belharra:  Η Ελλάδα γίνεται πανίσχυρη και θα κυριαρχήσει στο Αιγαίο

Ο κ. Γκιγιού δήλωσε σε Έλληνες δημοσιογράφους στη γαλλική πρεσβεία, ότι με αυτό το θαλάσσιο εξοπλιστικό πρόγραμμα που προτείνει η Γαλλία, η Ελλάδα θα κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια στο Αιγαίο και θα καταστεί στη θάλασσα πανίσχυρη, αντιμετωπίζοντας οποιαδήποτε απειλή από τρίτη χώρα. Το Naval Group, που έχει ένα επιτυχημένο ιστορικό περιπτώσεων μεταφοράς τεχνολογίας σε όλο τον κόσμο, θα διασφαλίσει ότι οι φρεγάτες θα κατασκευαστούν με συμπαραγωγή στην Ελλάδα, με σημαντική συμμετοχή της γαλλική ομάδας. Η κατασκευή τη πρώτης φρεγάτας στη Γαλλία θα εξασφαλίζει την επιχειρησιακή αξιοποίηση για Ελλάδα στο συντομότερο χρονικό διάστημα, ενώ εγγυάται τη μεταφορά τεχνολογίας για την κατασκευή τριών φρεγατών στην Ελλάδα.

Συμπαραγωγή με Έλληνες επενδυτές σε ελληνικά ναυπηγεία

Ο κ. Γκιγιού δήλωσε ότι οι Γάλλοι συζητούν με Έλληνες επενδυτές οι οποίοι θα μπορούσαν να συνεργαστούν μαζί τους στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά ή σε όποιο άλλο ναυπηγείο κρίνει το ελληνικό κράτος, προκειμένου να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη αυτονομία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού και σημαντικά οφέλη τόσο για τα ναυπηγεία, όσο και για την αλυσίδα εφοδιασμού στην Ελλάδα. Ο κ. Γκιγιού είπε ότι οι γαλλικές φρεγάτες νέας γενιάς είναι οι πιο σύγχρονες αυτή τη στιγμή στον κόσμο, είναι εξ ολοκλήρου τεχνολογίας digital και θα διασφαλίσουν κυριαρχία και πάνω και κάτω από το Αιγαίο για τη χώρα μας.

Φρεγάτες Belharra: Παράδοση σε χρόνο ρεκόρ

Ο Γκιγιού είπε επίσης ότι η πρώτη φρεγάτα πρόκειται να παραδοθεί στις αρχές του 2025, η δεύτερη στα μέσα του 2027, η τρίτη μέσα του 2028 και η τέταρτη το 2029, διευκρινίζοντας ότι αυτή τη στιγμή κανένα άλλο ναυπηγείο στον πλανήτη δεν έχει τη δυνατότητα να παραδώσει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ένα υπερόπλο όπως οι γαλλικές φρεγάτες. Η κοστολόγηση της πρότασης δεν μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή καθώς η φρεγάτα δεν έχει κατασκευαστεί, ενώ και η ελληνική πλευρά δεν έχει ακόμη καταθέσει τις πιθανές αντιπροτάσεις της για αλλαγές ή βελτιώσεις.

Oι Γάλλoι “φoρτσάρoυv” με διακρατική συμφωvία για τις φρεγάτες Belharra (7/4)

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ