Ερντογάν: Ο ενθουσιασμός να μας αφανίσουν άρχισε με την εισβολή στη Σμύρνη και τέλειωσε στον κόλπο της Σμύρνης

Νέα εβδομάδα, νέες, αυτή τη φορά έμμεσες, αναφορές στην Ελλάδα, από τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έβγαλε λόγο σε κομματικό συνέδριο στη Σμύρνη. Ο Τούρκος πρόεδρος πήρε την ευκαιρία και αναφέρθηκε στη Μικρασιατική Εκστρατεία και την Καταστροφή της Σμύρνης, ομολογουμένως σε πιο ήπια γλώσσα από τις άλλες φορές, ενώ για πρώτη φορά, υπερασπίστηκε δημόσια, τον γαμπρό του, τέως υπουργό Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ

“Η επίθεση από ορισμένους στρατούς κάποτε, όπως στο πρώτο τέταρτο του περασμένου αιώνα, αποτελεί απόπειρα εισβολής απευθείας στα εδάφη μας. Ο ενθουσιασμός να μας καταστήσουν αιχμαλώτους τους στην Ανατολία, που άρχισε με την εισβολή στη Σμύρνη, και να μας αφανίσουν -αν είναι δυνατόν-, κατέληξε σε απογοήτευση στα νερά του κόλπου της Σμύρνης. Το έθνος μας, το οποίο μετέτρεψε τη συνθήκη των Σεβρών σε κουρελόχαρτο στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας, ιδρύοντας την Τουρκική Δημοκρατία ενίσχυσε την 1000χρονη παρουσία του στην Ανατολία. Όσοι συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούσαν να εισβάλουν σε αυτήν την ιερή γη με τους στρατούς τους, κατέφυγαν για τον ίδιο σκοπό σε νέες ύπουλες μεθόδους”, είπε ο Ερντογάν εμμέσως για την Ελλάδα.

Ο Ερντογάν υπερασπίστηκε την ικανότητα του Αλμπαϊράκ ως υπουργού Οικονομικών, λέγοντας ότι ο λόγος για τις επικρίσεις έναντί του ήταν επειδή δεν ήταν πολιτικός: “Εάν ο κ. Berat είχε ασκήσει αυτό το καθήκον ως πολιτικός, οι αξιολογήσεις για αυτόν θα μπορούσαν να είναι πιο αντικειμενικές”, δήλωσε ο Τούρκός πρόεδρος. “Η μεγαλύτερη ατυχία του είναι ότι ο τίτλος του γαμπρού προηγήθηκε των προσπαθειών και του ιστορικού του”, συμπλήρωσε λέγοντας παράλληλα ότι πολλές πρακτικές για την ενίσχυση της οικονομίας της Τουρκίας πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του Αλμπαϊράκ.

Πέτρος Κράνιας

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ