Επίθεση Ακάρ σε Ελλάδα: Δεν έρχονται σε διάλογο γιατί φοβούνται

Μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος ζήτησε αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, τη σκυτάλη έλαβε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος επιτέθηκε στην Ελλάδα, υπό το πρίσμα της στρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Αφού το θέμα των δηλώσεών του ξεκίνησε με την αναχώρηση των Τούρκων στρατιωτικών για το κοινό κέντρο επιχειρήσεων Ρωσίας-Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν, ο Ακάρ πέρασε στην Ελλάδα.

“Τα δικαιώματα της Τουρκίας (στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο), το διεθνές δίκαιο και οι διμερείς σχέσεις, οι σχέσεις καλής γειτονίας, δέχονται σοβαρές επιθέσεις. Η χώρα μας δέχεται επιθέσεις και πρέπει να βρισκόμαστε σε επιφυλακή νύχτα – μέρα” είπε αρχικά ο Ακάρ.

Βέβαια μετά από αυτό τόνισε πως: “Είπαμε ότι δεν θα αφήσουμε να παραβιαστούν ποτέ τα δικαιώματα μας, ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την αποδοχή της τουρκικής παρουσίας στην ‘ΤΔΒΚ’, και εάν η ύπαρξη του τουρκικού λαού με κυρίαρχα και ίσα δικαιώματα δεν γίνει αποδεκτή, δεν θα υπάρξει καμία λύση με κανέναν τρόπο”, εκβιάζοντας ευθέως αναφορικά με τα ποσοστά σε δικαιώματα για το φυσικό αέριο και κατ’ επέκταση σε όλα τα θέματα μεταξύ Κυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει στρατιωτικοποιήσει 16 νησιά στο Αιγαίο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, ο Ακάρ είπε: “Τι είδους λογική είναι αυτή; Σαν να μην είναι αρκετό, συνεχείς αφίξεις και αναχωρήσεις σε αυτά τα νησιά… Τι είναι αυτό αν όχι πρόκληση, παρενόχληση;” είπε.

Αναφορικά με τις διερευνητικές επαφές και στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, καθώς και στον διαχωρισμό θαλάσσιων ζωνών είπε: “Λέμε ‘ναι’ σε όλα αυτά, αλλά η ελληνική πλευρά δεν προσέρχεται. Γιατί; Επειδή διστάζουν, φοβούνται. Γιατί φοβούνται; Επειδή δεν έχουν δίκιο. Εμείς έχουμε δίκιο, γι’ αυτό είμαστε ισχυροί γι’ αυτούς. Επομένως, δεν αποφεύγουμε καμία συνάντηση. Συνεχίζουμε τις σχέσεις μας με αυτόν τον τρόπο. Λέμε ‘ας καθίσουμε στο τραπέζι το συντομότερο δυνατόν, να μιλήσουμε για σχέσεις καλής γειτονίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και να βρούμε πολιτικές λύσεις σε όλα τα προβλήματά μας μέσω του διαλόγου”, ενώ αμέσως μετά κατηγόρησε την Ελλάδα ότι κάνει ό,τι μπορεί κάθε μέρα για να αυξήσει τις εντάσεις: “γιατί; επειδή βασίζονται, όχι στον εαυτό τους, αλλά σε αυτούς που έχουν από πίσω τους. Αλλά δεν θα έπρεπε να εναποθέτουν τόσες πολλές ελπίδες σε αυτούς”.

Πέτρος Κράνιας

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ