Ελληνοτουρκικά νέα – Δένδιας: «Επιδιώκουμε τη συνεννόηση με την Τουρκία»

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις έκανε αναφορά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σλοβάκο ομόλογό του Ιβάν Κορτσόκ. Όπως επανέλαβε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών «η Κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει τη συνεννόηση με όλους και με την Τουρκία. Αλλά πρέπει να είμαστε σαφείς: αυτό δεν μπορεί παρά να γίνει στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, της UNCLOS. Δεν μπορούν να αναζητηθούν λύσεις εκτός αυτού του πλαισίου. Και βέβαια ευελπιστούμε ότι η αποκλιμάκωση που παρατηρείται από την τουρκική πλευρά θα συνεχιστεί και μάλιστα με πιο έντονο και με πιο πειστικό τρόπο».

Δείτε ακόμη: Διάβημα της Αθήνας στην Τουρκία για παρενόχληση του γαλλικού πλοίου L’Atalante

«Θα ήθελα να σου πω, επίσης, ότι εμείς προτείναμε προς την τουρκική πλευρά μία θετική ατζέντα συγκεκριμένων οικονομικών συνεργασιών, με την ελπίδα ότι η τουρκική πλευρά θα το δεχθεί και από εκεί θα μπορέσει να ξεκινήσει μία σταδιακή μεταστροφή του κλίματος», πρόσθεσε απευθυνόμενος στον Σλοβάκο ομόλογό του.

«Δεν είμαστε αιθεροβάμονες, όμως είμαστε αποφασισμένοι να προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο. Ξαναλέω, όμως, πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Και επιμένω ότι οι θέσεις μας είναι θέσεις βασισμένες στις ευρωπαϊκές αξίες και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Είναι θέσεις ευρωπαϊκές», κατέληξε ο Νίκος Δένδιας.

Νίκος ΔένδιαςΝίκος Δένδιας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας

Με τον Υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβακίας, Ivan Korčok, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας, συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, κύριο αντικείμενο των συνομιλιών αποτέλεσε η περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων και ιδιαίτερα η ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας, όπως και οι δυνατότητες επιπρόσθετων συνεργιών στην εποχή μετά την πανδημία, με στόχο την οικονομική ανάκαμψη και την αύξηση της κινητικότητας των πολιτών.

Η συνάντηση αποτέλεσε, επίσης, ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων για διεθνή, ευρωπαϊκά και περιφερειακά ζητήματα. Στην συνάντηση από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη και η Διευθύντρια του Διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΚυριάκος Μητσοτάκης

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ