Έκθεση State Department για Ελλάδα: Κόντρα Οικονόμου – Τσαπανίδου

Αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ πυροδότησε έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην οποία γίνεται αναφορά για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα μας. Ειδικότερα, στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ γίνεται αναφορά για «σκληρή και απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση κρατουμένων στις φυλακές καθώς και μεταναστών από τις αρχές επιβολής του νόμου», ενώ αναφορά γίνεται και «σε περιορισμούς στην ελευθερία έκφρασης και των ΜΜΕ, αναφέροντας την επιβολή ή την απειλή επιβολής νόμων για δυσφήμιση». Στην έκθεση, όπου γίνεται επίσης αναφορά για «επαναπροωθήσεις μεταναστών» καθώς και για «ανεπαρκή διερεύνηση και απόδοση ευθυνών για τη βία με βάση το φύλο», τονίζεται ότι «η κυβέρνηση έλαβε μέτρα για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την επιβολή ποινών σε αξιωματούχους που διέπρατταν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή εμπλέκονταν σε υποθέσεις διαφθοράς, είτε στις δυνάμεις ασφαλείας είτε αλλού στην κυβέρνηση».

Τσαπανίδου: Είδηση ο διεθνής διασυρμός της χώρας από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, έκανε λόγο για «διεθνή διασυρμό της χώρας». «Αναρωτιέμαι πώς αισθάνονται οι αυτουργοί της κακοποίησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της ενημέρωσης στην Ελλάδα, που περιγράφεται με τα πιο μελανά χρώματα όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ», σχολιάζει σε δήλωσή της η κ. Τσαπανίδου. «Όσα αναφέρει η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δεν αποτελούν είδηση για μας. Τα ξέραμε και τα ζούμε. Είδηση είναι ο διεθνής διασυρμός της χώρας, παραμονές της εθνικής μας γιορτής, από μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που υποσχέθηκαν εθνική αναγέννηση και μας οδηγούν σε εθνική ταπείνωση. Όποιος διαβάσει την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα συμφωνήσει ότι δεν μας αξίζει αυτή η Ελλάδα. Δεν πάει άλλο», υπογράμμισε η Πόπη Τσαπανίδου.

Οικονόμου: Ο απεγνωσμένος ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει τον πολακισμό, διαστρεβλώνοντας πλήρως την αλήθεια

Στα όσα ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ δεν άργησε να έρθει η απάντηση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος σε ανάρτησή του μίλησε για «πολακισμό που εφαρμόζει ο απεγνωσμένος ΣΥΡΙΖΑ, σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εικόνα της πατρίδας μας στο διεθνές προσκήνιο».

Αναλυτικά η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου σε ανάρτησή του στο Facebook:

Ένας απεγνωσμένος και ασυγκράτητος ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει τον πολακισμό και σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εικόνα της Πατρίδας μας στο διεθνές προσκήνιο.

Οικονόμου: Παρόμοια και χειρότερα κατέγραφαν οι εκθέσεις αυτές όταν κυβερνούσε ο Τσίπρας

Ο ΣΥΡΙΖΑ -χωρίς γνώση και ταυτόχρονα διαστρεβλώνοντας πλήρως την αλήθεια- θέλει να πιστέψουμε πως στην ετήσια έκθεση του State Department για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα βρήκε άλλο ένα ”εύρημα” για να αντιπολιτευτεί την Κυβέρνηση, αδιαφορώντας αν στην προσπάθειά του αυτή πλήττει την Πατρίδα. Παραβλέπει φυσικά ότι παρόμοια και χειρότερα κατέγραφαν οι εκθέσεις αυτές και στα χρόνια που κυβερνούσε ο κ. Τσίπρας.

Προς ενημέρωση της κ. Τσαπανίδου και υπενθύμιση του λοιπού ΣΥΡΙΖΑ παραθέτουμε ορισμένα στοιχεία από την έκθεση σχετικά με το 2018, επί διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα, όπου το State Department επισημαίνει ήδη στην πρώτη σελίδα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στα οποία περιλαμβάνονται «καταγγελίες για επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο, διαφθορά και βία που είχε ως στόχο μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, και πρόσφυγες γυναικόπαιδα», ενώ στην έκθεση καταγράφονται επίσης επιθέσεις κατά δημοσιογράφων και παραβιάσεις του κράτους δικαίου σε διάφορους τομείς.

Στην ενότητα που αφορά βασανισμούς και απάνθρωπη συμπεριφορά, η έκθεση για το 2018 σημειώνει πως «έχουν γίνει αναφορές για κακομεταχείριση μεταναστών, αιτούντων άσυλο, διαδηλωτών και Ρομά, περιλαμβανομένων παιδιών, σε αστυνομικά κέντρα και δομές κράτησης». «Οι συνθήκες στις φυλακές και στα κέντρα κράτησης, περιλαμβανομένων των κρατητηρίων, δεν ευθυγραμμίζονταν σταθερά με τα εθνικά και τα διεθνή στάνταρ», σημειώνει χαρακτηριστικά το State Department.

Οικονόμου: Στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρονται αυθαιρεσίες το 2017 και το 2018

Στο κεφάλαιο που αναφέρεται σε αυθαιρεσίες, σημειώνει ότι το 2018 «ΜΚΟ ανέφεραν περιστατικά βίας εκ μέρους δυνάμεων ασφαλείας με ρατσιστικό κίνητρο ή κίνητρο το μίσος», προσθέτοντας πως το 2017 οι εποπτικές υπηρεσίες κατέγραψαν 117 καταγγελίες κατάχρησης εξουσίας από δυνάμεις της τάξης. Στο σκέλος της έκθεσης για τις ελευθερίες, αναφέρεται ότι «δημοσιογράφοι υπήρξαν θύματα σωματικών επιθέσεων, παρενόχλησης ή λόγω της δουλειάς τους σε τουλάχιστον επτά περιπτώσεις». Παρεμφερή ζητήματα καταγράφονται και στις εκθέσεις των άλλων χρόνων που κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ας σταματήσει λοιπόν η σπέκουλα. Η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Προβλήματα που παρουσιάζονται σε διάφορους τομείς αντιμετωπίζονται υπό αυτό το πρίσμα, όπως καταγράφεται και στις ενδελεχείς και καλά τεκμηριωμένες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων οργανισμών που σημειώνουν την πρόοδο που συντελείται. H ίδια η έκθεση του State Department άλλωστε αναφέρει ότι: «η Κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την τιμωρία αξιωματούχων που διέπραξαν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή εμπλέκονταν σε υποθέσεις διαφθοράς, είτε στις δυνάμεις ασφαλείας είτε αλλού στη δημόσια διοίκηση και την Κυβέρνηση».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας τις μεθόδους του πολακισμού κατά γράμμα, συνεχίζει μαινόμενος να ψάχνει τρόπους για να πλήξει την Κυβέρνηση, χωρίς να συγκινείται από το γεγονός ότι έτσι πλήττει την ίδια την Πατρίδα μας», καταλήγει στην ανάρτηση -απάντηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Τσαπανίδου: Η κυβέρνηση της ΝΔ αποφεύγει συστηματικά την αλήθεια

Η Πόπη Τσαπανίδου επανήλθε με νέα ανακοίνωση, απαντώντας σε όσα ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση της ΝΔ αποφεύγει συστηματικά να αντικρίσει την αλήθεια. Γιατί η αλήθεια την φοβίζει. Ότι όμως και να κάνει δεν μπορεί να αποκρύψει την δεινή θέση που έχει οδηγήσει την χώρα με την πολιτική της συγκάλυψης εδώ και 4 χρόνια».

«Η χώρα χρειάζεται αλλαγή πορείας μακρια από την περιπέτεια της διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Για την Ελλάδα που θέλουμε και μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ